Last news in Fakti

25 Септември, 2019 17:35 1 770 19

Съдия: Използват случая ''Полфрийман'' за предизборна кампания

  • джок полфрийман-
  • предсрочно освобождаване-
  • съд-
  • дискусии-
  • спекулации-
  • предизборна кампания

Над 95% от всички подобни дела, които се разглеждат от апелативните съдилища в страната, приключват с определение

Съдия: Използват случая ''Полфрийман'' за предизборна кампания - 1
Кадър: БТВ

''Общественият резонанс в резултат на решението на съда Джок Полфрийман да бъде предсрочно освободен е огромен. Въпреки това бяха изречени доста големи неистини, които изкривяват обективните факти, свързани с делото – това заяви съдия Емил Дечев от УС на Съюза на съдиите пред BTV.

За „Тази сутрин” Дечев заяви, че е невярна информацията за това, че съдебният състав от трима души е подписал решението с особено мнение, т.е единият от съдиите не е бил съгласен. По думите му всички са сложили своя подпис.

Според него тези спекулации са използвани за предизборна кампания, именно, защото предизвиква реакции сред обществото.

Относно недоволството, че съдебният състав е трябвало да се произнесе не с определение, а с решение, Дечев подчерта, че над 95% от всички подобни дела, които се разглеждат от апелативните съдилища в страната, приключват с определение.

''Ако след внасянето на иска за преразглеждане, главният прокурор Сотир Цацаров смята, че е нужно решение, то трябва да поиска преразглеждане на всички тези 95%'', допълни той.

Проверка на bTV показа, че в голяма част от случаите, в които се произнася Апелативният съд, делото завършва с определение.

Дечев изтъкна, че твърденията относно съдебния процес и информацията, че е бил на тъмно, също са неверни. По думите му са протекли три заседания, като на първото са присъствали журналисти, а втора инстанция обикновено не се гледа публично.

''Съдийският състав е взел решение, според което молбата Полфрийман да бъде освободен е основателна. Това, че е условно предсрочно освободен, не означава отмяна на присъдата. Неговото наказание стои, като има изпитателен срок. Ако по време на този срок извърши престъпление, ще трябва да излежи оставащите от присъдата шест години и половина”, изтъкна експертът.

Съдията обясни, че становището на затворническата администрация в никакъв случай не е игнорирано. Той смята, че съдиите подробно са разгледали съдебното определение, записано в 8 страници. Освен това състава подробно е анализирал становището, като е счел не само заключенията на администрацията, но и всички представени факти.

''В тези 8 страници БХК е споменат един единствен път, че дава своята положителна характеристика за Джок Полфрийман'', обясни Дечев.

Съдия Дечев заяви, че няма законова забрана в НПК, която да твърди, че не може големият остатък от неизтърпяно наказание да пречи един човек да бъде предсрочно освободен.

Освен това обясни, че Полфрийман има риск от рецидив, оценен на 12 точки. От личната си практика като наказателен съдия, това е много ниска оценка, смята Дечев. Според него когато има такава оценка, затворническата администрация често дава положителна характеристика за освобождаване.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родител

    14 4 Отговор
    Всички компетентни и некомпетентни служители на съдебната система и политици от партии, партийки и коалиции се изказахте. Кой се оправдава, кой напада опоненти, но никой не погледна по чисто човешки драмата на едно семейство– убиват ти детето и след време убиецът ти се хили в лицето. И това ако е правосъдие!!!
  • 2 Гост

    17 4 Отговор
    Този мазен наглец не знае, че е съдия не за да търси вратички в закона, а за да раздава правосъдие и справедливост! Мръсни боклуци!!!
  • 3 Изказвате се така

    8 15 Отговор
    Все едно австралиеца не е човек то можеби за някой хора е било по добре ако го бяха убили него 15те човека тръгнали да бият цигани в центъра на София в смисъл защо не са отишли в някоя циганска махала да ги бият там ами 15 човека бият двама и се е намесил да ги защити Полфрийман но не да упражнява агресия към тях а просто да ги разтърве тогава е бил нападнат и бит от тези хора и се е стигнало до самозащита по този начин.В такава ситуация можше лесно да се разбере кой крив кой прав защото в центъра на софия е пълно с камери но... само че записите от камерите мистериозно изчезват или можеби не чак толкова мистериозно.

    Коментиран от #5

  • 4 Съюза

    13 4 Отговор
    на съдиите в България е директно финансиран от фондации на Сорос, тоест имат един източник на финансиране с БХК.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тръмп

    11 4 Отговор
    Това не е съдия,а измамник който признава вината на съдиите,че пишат Определения на 95% за да не могат да се обжалват,както е с Решенията!!!:):):)И това незаконно действие-Определението е специално измислена вратичка за Корупция!!!:):):)След него можеш да се жалиш само на Арменския поп!!!:):):)Гнус,а не Право-Съдие!!!:):):)
  • 7 От кое

    9 3 Отговор
    НПО защитаващо престъпните малцинства си?
  • 8 Тръмп

    9 2 Отговор
    Нашите съдии си играят и търгуват с Членовете от НПК както си искат и без правила,което обезмисля всеки Закон!!!:):):)Съдиите са Над Закона и дори да го нарушат,наказанията са смешни на фона на нанесените Щети към Обществото!!!:):):)
  • 9 Тръмп

    10 4 Отговор
    БХК трябва да се разследват за търговия с влияние над Съдебната система!!!:):):)
  • 10 Смешки

    3 4 Отговор
    Дечев, Дечев не се прави на герой и то умен! Всички в Плевен още ти помнят тъпотиите и се кръстят, че се отърваха от теб, като стана столичанин в повече. Налягай си парцалките-тогата и си трай, че ще гушнеш букета покрай Каскетски!
  • 11 Кольо

    8 5 Отговор
    Долен отвратителен наглецо , какво ПРЕДИЗБОРНО намери в родителската и приятелската болка , че български съд се изплю в лицето на тези съсипани хора от загубата на обичан човек , нямате ли капка морал меркантилни изроди , че политизирахте един такъв трагичен случай ! БСП ли ви наредиха така , тяхните пипала са обхванали всичко в тая държава и ни дърпат денонощно към блатото на окупаторите ! За червената мафия съдя по това, че няма един осъден при толкова много престъпления от тяхното управление, и всички депутати от БСП ,които бяха разобличени в някакво престъпление , бяха истерично защитавани от БСП, криещи се под имунитета си и престъпната партия БСП ! Ни най малко съм за ГЕРБ, но до сега единствено те се разграничават от всеки един уличен в престъпление !
  • 12 ГОСТ 1

    7 5 Отговор
    Белокосия нещастник защитава БХК и убиеца от кенгуровата шибана държава.Защо му обръщате внимание? Тоя корумпиран тип би защитил всеки убиец за пари.Заслужава разстрел!!!
  • 13 Nik

    2 3 Отговор
    Този е част от "шайката"!Вижте,как се защитават,все едно нищо сериозно не се е случило!
  • 14 Убедих се

    2 3 Отговор
    Две са в топ 3 на най корумпираните гилдии у нас. Лекарската и Съдебната. И в двете няма да видиш гарвана на гарван око да вади. Няма лекар който да напише, че друг лекар е убил поради некадърност или, че е оперирал здрав човек. Няма и да видите съдия да осъди друг съдия. Затова тези две гилдии са в топ 3 на най корумпираните. Лошото е, че те са едни от най важните за обществото.
  • 15 УКРАИНЕЦ

    3 1 Отговор
    15 СкинРи нападат австралиеца. Той заклал един при самоотбрана. Какво необичайно има тук?

    Коментиран от #16

  • 16 goni

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "УКРАИНЕЦ":

    Това че е жив! А, и скинарите няма да нападнат бял човек!
  • 17 Глупако

    1 1 Отговор
    Най корумпираната , нагла , и безнравствена гилдия това е тази на ПОЛИТИЦИТЕ особено недостойните български!
    Законите които съдиите спазват/както и в случая/ - са тези приети от ПОЛИТИЦИТЕ!!!
    Тези ПОЛИТИЦИ-МАФИОТИ не се свенят да спечелят някой глас и от тези печални случки! А простият народ се хваща на въдицата!
    А ако е платено от мафията/тази която спря за 5 часа радиото/ на тримата съдии да пуснат точно сега Полфрийман - ЗА ДА ОТВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО ОТ НАЗНАЧАВАНЕТО НА ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР , КОТЕ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ДИКТАТУРА НА МАФИЯТА!!!
    ВЗЕМИ ПРОЧЕТИ КАК Е ИЗГРАДЕНА ЗАКОННОСТТА В БЪЛГАРИЯ И ТОГАВА СЪДИ МОРАЛНО , ИНАЧЕ ВСЕ ЕДНО ПОЛИЦАЯ ДА КАЗВА ЧЕ ПРОФЕСОРА Е НЕКАДЪРЕН!
  • 18 Епизод 77

    1 0 Отговор
    на предаването Евродиков се коментират нещата с факти и доказателства жената която говори не напада никой както казаха а коментира в защита на истината но чак толкова сигурно не ви пука за истината а да се лансира версията която е удобна.

    Коментиран от #19

  • 19 Показват видеозаписи

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Епизод 77":

    които не са успяли да изчезнат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове