ФАКТИ.БГ

ВКС поряза Цацаров за Полфрийман

Осъденият Джок Полфрийман е основен адресат на искането за възобновяване

Публикувана: 25 Септември, 2019 17:42 Обновена: 25 Септември, 2019 18:11
65 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9729
ВКС поряза Цацаров за Полфрийман
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.
ВКС върна на СГС делото на Джок Полфрийман за окомплектоване.

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото и искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Причината – градският съд неправилно е комплектовал делото и до утре ще трябва да събере всички документи.

Това става ясно от съобщение от ВКС.

С Разпореждане № 203/25.09.2019 г. заместникът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова разпореди:

Отказвам образуване на производство по искането на главния прокурор за възобновяване на в.н.ч.д. № 921/2019 г. по описа на Софийския апелативен съд (САС), вх. № 8820 от 25.09.2019 г. на ВКС.

Делото, ведно с отделно постъпилите в регистратурата на ВКС с вх. № 8831 от 25.09.2019 г. приложения („3 тома досие“), да се върне на Софийския градски съд (СГС) за изпълнение на указанията в обстоятелствената част на настоящото разпореждане.

В разпореждането се посочва, че изпращащият първоинстанционен съд – СГС – не е изпълнил процедурата по чл. 424, ал. 3 от НПК. Липсват данни условно предсрочно освободеният осъден Джок Полфрийман да е получил лично препис от подаденото от главния прокурор искане за възобновяване на в.н.ч.д. № 921/2019 г. по описа на САС. Видно от предоставените на ВКС материали, въпреки че препис от искането е бил изпратен за връчване на условно предсрочно освободеното лице чрез началника на Дирекция „Миграция“ по факс, по делото не е приложена надлежно подписана разписка, удостоверяваща, че преписът от искането за възобновяване е връчен на лицето, за което е предназначен.

„Осъденият Джок Полфрийман е основен адресат на искането за възобновяване. Целта на връчването на препис съгласно изискването на чл. 424, ал. 3 от НПК е процесуалният документ да бъде получен от съответния адресат – да стане негово достояние, за да може той лично да се запознае със съдържанието на искането за възобновяване и да организира защитата си. Обстоятелството, че препис от искането за възобновяване е бил изпратен и получен от адв. Калин Ангелов, в качеството му на упълномощен защитник на осъдения в производството по чл. 437 и сл. от НПК, е без правно значение и не санира пропуска на първоинстанционния съд да връчи препис на осъденото (и условно предсрочно освободено) лице. Същото е самостоятелна страна в производството по Глава тридесет и трета от НПК и има право на лична защита. Освен това адв. Ангелов няма процесуално качество на защитник, тъй като производството по възобновяване е извънреден способ за проверка на влезли в сила съдебни актове и изисква упълномощаване конкретно за това производство. Приложеното по първоинстанционното дело пълномощно е изрично за производството по условно предсрочно освобождаване“ – се казва в разпореждането.

Ръководителят на Наказателната колегия на ВКС пише, че по тези съображения при извършената предварителна проверка за формална допустимост и редовност на подаденото искане (чл. 40, ал. 1 от Правилника за администрацията на Върховния касационен съд) приема, че невръчването на препис от искането е пречка да се образува производство пред ВКС.

В разпореждането се подчертава, че изпълнението на вмененото от НПК задължение на първоинстанционния съд за връчване на искането за възобновяване е необходима предпоставка за правилното му администриране. Делото не може да се изпраща на касационния съд, без да е надлежно изпълнена процедурата по връчване на книжата съгласно правилата на чл. 180 – 181 от НПК. Не е допустимо предписаните от процесуалния закон задължения на първоинстанционния съд да се възлагат на касационната инстанция.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Брей
1 Отговор
Скапана държава

Оценка:
-8 +64

2
Този коментар е премахнат от модератор
3
Този коментар е премахнат от модератор
gos
4 Отговор
zashto mu davat Balgarsko grajdanstvo ekstradiraite go v rodinata mu avstralia

Оценка:
-21 +7

gos
5 Отговор
Balgaskoto grajdanstvo zashto kakvo zaslugi ina ili Avstralia ne si go iska

Оценка:
-8 +13

БГбгБГ
6 Отговор

До коментар #3 от "Kasapina":


Въпреки че не държиш особено на грамотността коментарът ти е точен и съм съгласен с написаното

Оценка:
-26 +15

Сега
7 Отговор
ще си подават топката, докато този напусне страната. Съдебната система трябва да се разпусне и съдиите да се избират пряко от народа.

Оценка:
-6 +42

Преброяване на бесните язовци
8 Отговор
Каква невероятна постановка ни сътвориха трите прасенца... Уж ще го пускат Фриймъна, популистите веднага наскачаха и народа и той, и ето на бял кон излизат супер-дупермените Гешефта и Цацата за да спрат тази несправедливост и да го вкарат пак на топло. А дебилният народ ще вика "УРА" за Гешефт. Държавата и мат'ряла са просто пълен смЕх.

Оценка:
-6 +46

ЕйджънтЦац
9 Отговор
Ейпик фейл или иначе казано провал

Оценка:
-0 +15

ichko 113
10 Отговор
Скапана е не държавата а съответната "калинка" от СГС, назначена с връзки от червената русофилска паплач !

Коментиран от #42


Оценка:
-32 +16

Активист на БСП
11 Отговор
Театър ,, Суджук,, разиграва етюди 🤣

Коментиран от #13


Оценка:
-6 +23

???
12 Отговор
Нали решението на Апелативния съд беше окончателно и не подлежи на обжалване. Сега всеки ли ще може да обжалва или само според конюнктурата.

Оценка:
-2 +32

червена мишка
13 Отговор

До коментар #11 от "Активист на БСП":


такива етюди сте разиграли и вие на българския народ

Коментиран от #15


Оценка:
-14 +8

Хахото
14 Отговор
Прочетох няколко пъти мотивите за връщане на делото, и нищо не разбрах, но разбрах друго,цялата ни съдебна система е пълен фарс.

Оценка:
-1 +46

интересни статии чета
15 Отговор

До коментар #13 от "червена мишка":


за екскурзи в Турция явно ол инклузивът е добър

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +8

ПЕНКО
16 Отговор
КАКЪВ СЪД В БЪЛГАРИЯ БЕ СЪНАРОДНИЦИ !?!?!? САМО ДОБЪР СНАЙПЕР ЩЕ ПРИНУДИ -ГОВНЯНАТА ВЛАСТ ДА ПРОМЕНИ СЪДЛЯРСКАТА СИСТЕМА !!!

Коментиран от #21


Оценка:
-4 +25

Този който вижда
17 Отговор

До коментар #15 от "интересни статии чета":


Много по добър от българското черноморие

Оценка:
-3 +5

Маяма Престъпница
18 Отговор
ЦАЦАРОВ се НАСРА!!!

Оценка:
-4 +25

Bingo
19 Отговор
Делото е пълно с процесуални нарушения чрез които лицето е осъден на 20 г. лишаване от свобода. Монов баща сега ще разбере, че всичко което е направил против закона за да бъде това лице осъдено на 20 г. ще му се върне тъпкано. Убийството е факт но също е факт е и самозащитата от тези самозабравили се лумпени фенове на разни отбори. Това кое е излежал е много повече от това което съответства на убийство при самозащита.

Оценка:
-18 +16

Ynd
20 Отговор
Всъщност Цацата е не кадърен, защото едно обжалване не може да направи по правилата. А управлява цялата кочина - прокуратура.

Оценка:
-4 +25

Не бих се очудил
21 Отговор

До коментар #16 от "ПЕНКО":


Ако това е Пенко килъра от наглите 6 и ако наистина има снайпер хаха

Оценка:
-0 +6

22
Този коментар е премахнат от модератор
23
Този коментар е премахнат от модератор
24
Този коментар е премахнат от модератор
25
Този коментар е премахнат от модератор
26
Този коментар е премахнат от модератор
Червен скорпион
27 Отговор
Това е гротескно. Помислете за близките на Андрей Монов. Нека знаят, че не само в мислите си сме с тях. Междувременно, тиквата се прави на палячо в Корея. Щом има вратичка за едното, трябва да има и за другото. Обаче са замесени интереси, включително на тази долна организация БХК. Българи! България е сега! Пак ни управляват ,,комунистите", не се заблуждавайте. Трябва ни АКТИВНОСТ. На едно силно гражданско общество не са му нужни даже управляващи. Всеки ден протест пред Съдебната палата, всеки ден. И нема Цаца и Геша, нема здрасти. Сега турците ще започнат да говорят за популизъм, етническо напрежение и ксенофобиа. Думи, чието значение дори не знаят. България над всичко!!!
1876.

Коментиран от #30


Оценка:
-5 +9

Булаир (ЧС)
28 Отговор
Ксенофобия*

Оценка:
-1 +0

Хващам са на бас
29 Отговор

До коментар #3 от "Kasapina":


че вас нямаш снимка от училище, дето отдолу да пише"Аз съм вече гармотен" А ти си един резак дето мрази християните! Хващам се на бас че и турския ти е като българския!

Оценка:
-0 +7

Давам ти минус на коментара
30 Отговор

До коментар #27 от "Червен скорпион":


и с това те наказвам червена подлого самият ви начин на изказ е доста гротескен и да не забравяме че Борисов може да не е цвете но не само той е бил в властта да обвиняваш само един човек за провалът на държавата не е честно .Както не е честно невинен човек като Полфриймън да лежи в затвора.

Коментиран от #35, #36


Оценка:
-11 +5

Истината боли много...
31 Отговор
Тези съдии са под пряко командване от Кънчовият хелзинкски комитет!Та както и да мърдаме,все сме на поза партер.Докато народа не се самосезира....все някой ще му го н...вира.....

Оценка:
-2 +7

Ето защо се вдига шум
32 Отговор
Мафията пази своите

Трите имена:
Христо Цветанов Монов
Дата на раждане:
18 август 1958 г.
Място на раждане:
с. Тлачене, област Враца.
Професия:
Преподавател, асистент.
Месторабота:
Софийски университет „Климент Охридски”.
Възраст към момента на привличане/назначаване:
30 години.
Категория сътрудник:
Агент.
Псевдоним:
„ГОГОВ”.
Структура:
Софийско градско управление на МВР-ДС, 11-то районно управление.
Дата на привличане/назначаване:
17 ноември 1988 г.
Дата на регистрация:
5 декември 1989 г.
Вербуван от:
старши лейтенант Красимир Китов.
Ръководен от:
старши лейтенант Красимир Китов.
Характеристика:
„За краткия период на работа с агента същият показва много добри качества и възможност за работа сред интелигенцията”, СГУ, 11-то общинско управление на МВР-ДС, 1989 г.Структура:
Софийско градско управление на МВР-ДС, 11-то районно управление.
Дата на привличане/назначаване:
17 ноември 1988 г.
Дата на регистрация:
5 декември 1989 г.
Вербуван от:
старши лейтенант Красимир Китов.
Ръководен от:
старши лейтенант Красимир Китов.
Характеристика:
„За краткия период на работа с агента същият показва много добри качества и възможност за работа сред интелигенцията”, СГУ, 11-то общинско управление на МВР-ДС, 1989 г.

Подготовка:
Строго спазване на конспирацията. Начини за бърза и двустранна свръзка.
Снемане от оперативен отчет:
1990 г.
Дата на обявяване на принадлежност:
26 април 2013 г. с решение №2-172 на Комисията по досиета

Оценка:
-3 +7

Инфо
33 Отговор
Има видео на което ясно се вижда как Полфрийман е нападнат от група хулигани от агитката на "Левски Запад" Причината е, че той е защитил двама цигани. Най-активен е "студентът" Монов и друг негов приятел, пияни или дрогирани. Бащата на Монов е агент на ДС, впоследствие депутат от БСП и отговаря за младежкото възпитение!!!

Оценка:
-8 +11

Пано Лозанов
34 Отговор
Естествено не ставай смешен Уили.Вижда се кой е българин и кой не

Оценка:
-0 +2

35
Този коментар е премахнат от модератор
Червен скорпион (Булаир)
36 Отговор

До коментар #30 от "Давам ти минус на коментара":


Аууу, как лошо ме наказваш. Твоят изказ, за сметка на това, е доста НЕГРАМОТЕН. Иначе съм безпартиен, но това, че нервирам герберастите като теб ми е достатъчно. Все пак тиквата е прочел почти една книга през живота си. И да, обвинявам него, защото се измъква по терлици при всяка криза. Помните ли Борисов 1? Играеше мачлета, когато ЧЕЗ вдигнаха цените на тока до небето, за пореден път натиквайки народа в ъгъла.
П.С. #30, знам, че си влюбен в тиквата. Не е срамно. И той те обича.

Оценка:
-3 +6

37
Този коментар е премахнат от модератор
Къде са записите от камерите
38 Отговор

До коментар #37 от "Комунистите вече го убиха":


Защо са били изтрити

Оценка:
-0 +3

Джок Полфрийман
39 Отговор
Много даже лежах за един абориген от васална колония!Англосаксонците сме господари!

Коментиран от #41


Оценка:
-6 +3

Прочети коментар 33
40 Отговор

До коментар #35 от "оня":


Не е писан от мен уточнявам та как ще коментираш изтината в този коментар

Коментиран от #46


Оценка:
-0 +1

Този коментар е очевиден базик
41 Отговор

До коментар #39 от "Джок Полфрийман":


на някой който си мисли че е много оригинален но е оригинален колкото китайска реплика

Оценка:
-1 +1

42
Този коментар е премахнат от модератор
цоко
43 Отговор
Дасе маха ..какво ревете знаете ли колко струва издръжката му и още осев години да я плаща народа тъпа работа.

Оценка:
-2 +1

цоко
44 Отговор
Дасе маха ..какво ревете знаете ли колко струва издръжката му и още осев години да я плаща народа тъпа работа.

Оценка:
-2 +2

New
45 Отговор
Този е грешка по природа

Оценка:
-1 +1

46
Този коментар е премахнат от модератор
Народе лъжат те и ти се подиграват в очи
47 Отговор
За много прости ни мислят някой хора и това им е грешката
единия бил българин другия австралиец и ти ако си българин скочи на австралиеца това внушение правят разни номенклатурни люде които сигурно имат изгода от този случей имат изгода един невинен човек да лежи в затвора.Друго фракцията на футболният клуб е известна с това че са много свестни хора то направо не е за говорене имате интернет прочетете си.

Коментиран от #48, #50


Оценка:
-3 +4

48
Този коментар е премахнат от модератор
Киро
49 Отговор
Полфрийман е невинен и несправедливо остден,това е истината.

Оценка:
-5 +5

Червен скорпион (Булаир)
50 Отговор

До коментар #47 от "Народе лъжат те и ти се подиграват в очи":


Един и същи неграмотник си. Ще ти направя услуга. В българския език има и запетайки. ПодлогЪТ е с пълен член, допълнението - с кратък. НякоИ хора. СлачАй. И други. А иначе има и други хора, ,,номенклатурни", за които всички футболни запалянковци са гамени. Та вие съдите по-жестоко.

Коментиран от #52


Оценка:
-1 +0

Честно казано
51 Отговор
Ми омръзна от наглостта на хората които си мислят че са някои че са с положение ма какво положение има един доносник на дс
колко свестни хора са изгонили от държавата ни и са им сасипали живота по време на комунизъма по един или друг начин познавам поне един такъв да !Със сигурност австралиецът също има родители и как биха се почуствали те ако синът им беше убит от 15 човека само защото воден от чуството си за справедливост се е опитал да защити един човек които е бил пребиван на земята защо трябва да ни се налага мнението че Полфриймън е виновен и трябва да лежи 20 години
а доказателствата аз гледам какви са доказателствата и фактите
не обръщайте внимание на хората които не ви вярват на скалъпеата изтория гледайте ничия земя и интервюто на Полфриймън.

Оценка:
-0 +3

не ми се занимава
52 Отговор

До коментар #50 от "Червен скорпион (Булаир)":


да пиша запетайки за да бъдат доволни хора като теб

Коментиран от #59


Оценка:
-2 +1

Ромко
53 Отговор
Стървахме коня...коня...

Оценка:
-1 +1

БНСРП
54 Отговор
Тук всички са като на бит пазар всеки лае а не чува. Има една реплика в един американски филм "Правосъдието е сляпо, но вижда в мрака". Спомнете си го когато не може да се осъди престъпник и го пуснат през нощта се случваше нещо с него.

Оценка:
-1 +2

55
Този коментар е премахнат от модератор
56
Този коментар е премахнат от модератор
57
Този коментар е премахнат от модератор
фен на ГЕРБ
58 Отговор
Най-мого пречещите власти са съдебната и четвъртата власт.

Оценка:
-1 +2

Червен скорпион (Булаир)
59 Отговор

До коментар #52 от "не ми се занимава":


Или защото си неграмотен.

Оценка:
-1 +2

60
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
61 Отговор
Ако българин беше убил австралиец в Австралия , какви ли биха последиците..... Да ли щяха да го пуснат🤔🤔🤔

Коментиран от #62


Оценка:
-0 +3

Ако ситуацията беше същата
62 Отговор

До коментар #61 от "Гост":


При самозащита - никакви

Коментиран от #63


Оценка:
-3 +1

Булаир
63 Отговор

До коментар #62 от "Ако ситуацията беше същата":


Явно още вярваш в дядо Коледа. Няма такъв. Ни в Австралия, ни в Америка, ни в Русия.

Коментиран от #64


Оценка:
-0 +1

Тавариш
64 Отговор

До коментар #63 от "Булаир":


В Русия има всичко огромна страна е и велика

Оценка:
-0 +1

соросоидни кърлежи
65 Отговор
всички дела срещу отрепки изведнъж се издънват по поръчка, масово изчезват доказателства, или пък не било навреме внесено или просрочено и така до края на света. Цирк замина,останаха само клоуни.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5