28 Април, 2021 22:03 3 992 62

Руски граждани заподозрени за взривове в складове и оръжейни заводи у нас (ОБЗОР)

  • руски граждани-
  • прокуратура-
  • емилиян гебрев

За отравянето на Емилиян Гебрев страната ни е обявила за международно издирване с червена бюлетина на Интерлпол и Европейска заповед за арест трима служители на руското ГРУ

Руски граждани заподозрени за взривове в складове и оръжейни заводи у нас (ОБЗОР) - 1
Снимка: БГНЕС

Шестима руски граждани са заподозрени за четири взрива в оръжейни складове и заводи у нас. Прокуратурата обяви, че разследва престъпление срещу националната сигурност и намира връзка между инцидентите и опита за отравяне на Емилиян Гебрев. Разследва се и връзка с взривовете в Чехия от 2014 година, съобщи БНТ.

Подозира се, че четири взрива са дело на руски граждани, като първият е през есента на 2011 година, а последният е от март 2020. И при четирите няма жертви. Твърди се, че първо е възникнал пожар, който е причина за евакуация на хората, които са били в складовете или цеховете и след това дистанционно за взривени големи количества боеприпаси.

Според прокуратурата първият взрив е в складове на "ЕМКО" и е унищожена продукция, предвидена за износ в Грузия, когато конфликтът с подкрепяните от Кремъл Абхазия и Южна Осетия е особено остър.

Четири взрива в складове и заводи за боеприпаси и един пожар унищожил веществени доказателства по разследването на инцидентите водят в една посока разследващите.

"12.11.2011 г. до с. Ловнидол, когато е взривен склад, собственост на фирма "ЕМКО". Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В склада е имало над 3000 152-милиметрови снаряди. Всички са унищожени. Те са модернизирана версия на произвежданите от времето на съветската епоха и са предназначени за артилерийските системи на Грузия, която е в конфликт с подкрепяните от Кремъл Абхазия и Южна Осетия. Три години и половина по-късно на 21 март 2015 над 2000 неуправляеми реактивни снаряди и противотанкови гранати са унищожени приз следващ пожар и последвал взрив.

"През 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция по информация на Министерство на икономиката също е собственост на търговско дружество "ЕМКО"", уточни Сийка Милева.

Както и при случая Ловнидол, така и в Иганово първо възниква пожар. Взривовете в скрада са предизвикани дистанционно установяват разследващите.

На 14 април, нови взривове будят Иганово. Този път е унищожен цех за производство на боеприпаси. И в този случай първо има пожар. Веществените доказателства от двата взрива се анализират подробно от експертите в бившия Институт по специална техника.

На 31 май 2015 година обаче там възниква пожар и унищожава тези доказателства. Експертиза доказва, че пожарът не е в резултата на самозапалване.

Продукцията от Иганово е било подходяща за съветските артирлерийски системи, които са на въоръжение както в Грузия, така и в Украйна. В този период и двете страни търсят именно такива муниции. Четвъртият случай унищожава отново производствен цех.

"През 2020 г. до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал", Казанлък", заяви Сийка Милева.

Взривът е от 11 март миналата година. Отново е започнал с пожар, който е довел до бърза евакуация на работещите, а взривът е последвал малко по-късно. Разследващите отново събират доказателства за дистанционно взривяване.

"Шест руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и опитите за отравяне на Емилиян Гебрев. От така събраните доказателства до момента с висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специална продукция за Грузия и Украйна", разкри Сийка Милева.

За отравянето на Емилиян Гебрев страната ни е обявила за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол и Европейска заповед за арест трима служители на руското ГРУ. Според данни на партньорски служби - други трима, които се подозират като съпричастни към взривовете също са служители на отряд "29155" на ГРУ и те са ръководени от ген. Игор Сергеев. Главният прокурор благодари на ДАНС и спецпрокурорите, които разследват аферата.

"Аз съм тук, за да ги окуража и в частност колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на нашите европейски партньори от ЕС, и най-вече в интерес на българските граждани и общество", обясни Иван Гешев, главен прокурор.

За съпричастността на шестимата към инцидентите се събират доказателства включително е за връзка с взривовете в Чехия.

От ЕМКО отново реагираха писмено на разкритията, като обявиха, че твърденията на прокуратурата са лъжа. Дори отрекоха, че взривените в Ловнидол снаряди са били предвидени за износ към Грузия.

Отричат също, че взривовете в Иганово имат общо с ЕМКО. Твърдят още, че прокуратурата заблуждава българската и международната общественост с неверни факти. От ЕМКО заявяват, че си запазват правото да предоставят и по-подборна информация.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дърт мераклия

    29 3 Отговор
    Хубава е кака Сийка.
  • 2 КОНТРАТА

    28 6 Отговор
    От ЕМКО имат офи позиция която гласи: прокуратурата лъже за взривовете в складовете на ЕМКО!!! Поьщзицията е от днес!
  • 3 хъхъ

    35 11 Отговор
    Гебрев е агент Димов от ДС, а в заводите му работят и много неграмотни роми. Не може за всичко да е виновна Русия, това е абсурдно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лакърдии

    40 9 Отговор
    Тия зорлем ще ни скарат с руснаците.

    Коментиран от #13

  • 6 Ланс Линк

    36 7 Отговор
    Егати и прокуратурата
  • 7 Айде мурсилажа като един

    8 27 Отговор
    На амбразурата!!!! Немедлено!!!
  • 8 Агата Кристи

    37 5 Отговор
    Първо пожар после с дистанционното хахаха смех световен смех. По всичките случаи има прокуроски постановления всичко друго са измукамо от пръстите да зарадват козяк, па дано склонят да оствят Бея още 4 години за премиер да доокраде!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Обзор на мошенгията бг

    29 9 Отговор
    Абсолютни измислици писани нощес на пишеща машина!
  • 11 И после

    23 4 Отговор
    Кой носи политическа отговорност. Тулупа който ги е назначил.
  • 12 123

    29 5 Отговор
    Глобалистка пропаганда срещу Русия.
  • 13 Голем смях

    8 23 Отговор

    До коментар #5 от "Лакърдии":

    Боли ме швепса за руснаците.Да гонят посланика им и да се разкарат.

    Коментиран от #23, #28

  • 14 Евпейския Съюз🇪🇺

    33 5 Отговор
    Новото мото на ЕС е:АКО НЕ КЛЕВЕТИШ ПО РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СИ ИЗМЕННИК!!!
  • 15 Смешници

    26 4 Отговор
    Станахме за посмешище с васалщината си.До кога ще спим и ще поставим шепа разбо-ници които ни управляват да ни правят за смях в очите на света.Позор.
  • 16 как'Сийке

    19 4 Отговор
    Брей, какви сложни уйдурми и мишунгии разкрива каскетурата, а един шкаф се спунаха в него и го не видяха, както и праните гащи на простора в двора на вилата в Барцелона ??? "Да започна да ти разправям, как’Сийке!... Ами не ми е по характера...
    Не съм от тях!..."
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    2 19 Отговор
    Този път да изпратят по 10 лилиПУТИниста в родината им. Тъкмо ще се презполовят ... :))))))
  • 19 Вярващ

    18 1 Отговор
    Русия е виновна за всичко, давайте по бързо я започнете стига сте чакали сама да падне, тъкмо ще се разпадне те по бързо, Русия може да бъде победена само ако сте готови да умрете, но определено не ви се мре, а като гледам и Украйна май не ви върши работа, и Чехия и никой освен Румъния, България и Полша.
  • 20 Jan jak

    20 2 Отговор
    Колко евтино с дистанционното, а не можаха ли с будилник? Разказа днес беше пародия в стил,, Специалиста " със Силвестър Сталоун!!!
  • 21 Другия с коня

    5 3 Отговор
    Хайде сега вижте КОЙ внася Законопроекта за закриване на Специализирания Съд и Спец.Прокуратура.....ДАНС що не го Арестува????
  • 22 лов на шпиони

    22 4 Отговор
    Баба Ганка от село Краводер е заподозряла руски граждани в отравянето на селски пръч джеймс клаус фон шматкен- кръстен на името на европейската солидарност и атлантическите ценности.

    В Бусманци и Сопот местни шаарифи от крайните махали са заподозрели руски граждани, лично руския президент Путин и кучето Лайка в опит за подпалване на складове за смески за чешки ярки и украински пуйки.

    Руски граждани са пуснали хибридни бримки на сайлоновите чорапи проснати на тераса на блок в Люлин, като по тази начин са искали да сплашат бивша работничка от 'Кремиковци" и така да получат секретни документи за нанотехнологиите разработвани в " Кремиковци".

    Българските служби в партньорство със западните и Интерпол са заловили предаване на секретни документи за броя на комарите- еко евро проект за преброяване на комарите за над 1 млн. евро усвоен от различни екоНПО-та преди години.

    В момента се води разследване от спецслужбите ни, партньорите ни от нато и всички западни партньори срещу руски шпиони, които са напукали асфалта на Лъвов мост тази пролет, и така са опитали да дестабилизират усвоени европроекти от софийска община.
  • 23 Ходи

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    Ти го изгони.
  • 24 Монгола

    13 2 Отговор
    Защо им е дистанционно като е имало пожар и щом се е стигмало доневкуация значи е биш бая голям иначе щяха да се справят с пожарогасителите. 2 как се е случил пожара с раницата с дръвца агента и после през гората? 3 ако е имало пожар е достстъчен за да нагрее боеприпадите и взривните вещества на тех голяма температура не им трябва и дистанционното е излишно за да почнат да гърмят. 3 - да прочетст постановленията и при 4 пожара/взрива и да се види заключението на експертите!!!

    Коментиран от #34

  • 25 Русский

    16 3 Отговор
    Мисля, че е време Русия да действа твърдо срещу клеветниците. Трябва да прекъснем дипломатическите отношения с Чехия, Полша, Словакия, България и трите велики балтийски държави с по 2 милиона жители във всяка. Трябва да спрем доставките на нефт и газ за Европа и да се пренасочим към Китай. С войната никой няма да ни нападне.имаме ядрени оръжия.
  • 26 Като чета статията

    17 0 Отговор
    Разбирам че навсякъде взривовете са станали където се е произвеждало оръжие и боеприпаси за страни които са във военен конфликт с автономни области населени с руснаци. Това не е ли косвено обявяване война на Русия. Ако тези взривове са дело на руснаци не е ли това тяхна защитна реакция срещу 1 неприятелска страна?
  • 27 FARK

    12 0 Отговор
    Според прокуратурата и пръскачките пред народното събрание бяха хакнати докато не им казаха от,, Столична община" че пръскачките се управляват механично не са свързани с Интернет!
  • 28 Ланс Линк

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    Няма проблем да го изгонят,ама ние се молим за руски туристи

    Коментиран от #32

  • 29 Както винаги

    16 0 Отговор
    Идва началото на туристическия сезон и отново се започна с провокациите към Русия и обслужване на едни чужди интереси.
    На фона на цялата криза в бранша, точно от това сега няма нужда.
  • 30 Русофил емигрира

    16 0 Отговор
    А бе няма ли охрана и безопасност на труда в тия складове с боеприпаси?
  • 31 7777

    15 0 Отговор
    Явно прокуратурата не се съобразяват с експертизите от взривовете на експертите което е фарс бг съдът работи с експерти в прокуратурата не са експерти за да променят експертна оценка и становище след 10 години!
  • 32 Русский

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ланс Линк":

    Исках да отида до България на море, но сега няма да отида. Ще дойда при нас в Крим.
  • 33 Карнобатлията

    8 3 Отговор
    Н али го хванаха руския посланик да се движи из страната с раница пълна с взрив
  • 34 Не че нещо

    15 0 Отговор

    До коментар #24 от "Монгола":

    Важно е да се украсява историята, че да може простите да вярват. Колкото по украсена толкова по добре.
    Прокуратурата се изложи ама тотално. То бива навеждане пред кенефа зад океана ама това вече мина всякаква граница!
    Още повече, че дори самата фирма отрече твърденията им.
  • 35 Диверсант

    13 0 Отговор
    СВОБОДА ЗА ДЖУЛИАН АСАНЖ. ИЗВАДИЛ ФАКТИТЕ ЗА КРЪВОЛОКА НАТО И АМЕРИКА, ПОКРИЛИ ЗЕМНОТО КЪЛБО С ЧОВЕШКИ ТРУПОВЕ И РЕКИ ОТ КРЪВ
  • 36 1520

    13 0 Отговор
    терористите на света се казват САЩ
  • 37 яко шпионаж

    17 0 Отговор
    Руските граждани шпиони Шамилов и Петров са отговорни за:
    - катастрофата край Свога с некачественото асфалтиране по европроект на ЕК, затова ОЛАФ прехвърли вината на руските шпиони
    - за лошото състояние на БДЖ в България на ЕС
    - за над 2, 5 млн. българи икономически гастарбайтери след реформите и приватизацията наложени от ЕК, посолството на сащ, англия, нпо на шорош, всички те обвиняват руските шпиони
    - за протеклото новоткрито метро през март месец
    - за ниските заплати от по 400- 500 евро в България на ЕС
    - за падналият сняг в западна европа и студа през март
  • 38 пунта мара

    12 0 Отговор
    Подозрения има , а доказателства ?
  • 39 Зайо Байо

    13 0 Отговор
    Ай сега на нов прочит - "кой не скача е руснак" !
    Защо големите държави си траят , а малките пудели лаят .
  • 40 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Само мангау ,работи и охранява складове за боеприпаси...От Казанлък,Мъглиж.и др.Кво ги въртите,нещата...
  • 41 Gamera

    13 0 Отговор
    Сороснята се дави в зловоня вече се чуди какво да си съчини стещу Руската Федерация. В ЕС истината не значи нищо!!! Фалшивите ценности на ЕС лъснаха, лозоунгите за с праведливост отидоха във WC!

    Коментиран от #57

  • 42 интерстелар

    8 0 Отговор
    колко ниско падна запада- англосаксонските и ционистки олигарси и спекуланти.

    никога няма да кажеш, че са могли да изобретят високотехнологичната гилотина и разпъването на кръст, като им четеш евтината и лъжлива пропаганда, гадна колкото гилотината им и мъченията на разпънатите на кръст.

    но кой каквото може и колкото може- евтино и лъжливо, но за сметка на това постоянно заливане с помия на суверенни държави от свободния незападен свят..
  • 43 123

    8 1 Отговор
    Взирвяването на скалдовете е за унищожение на доказателствата за липсите от открадени и разпродадени в арабски и африкански страни боеприпаси. В България ако не са Руснаците, са виновни Американците или Турците,Българите никога не са виновни за кражбите,измамите и грабежа над Българите.
  • 44 Ще се наказваме другари

    3 11 Отговор
    Някои мурзилки се ослушват. Оставили сте фронта само на двама ватника, недейте така...

    Коментиран от #51

  • 45 ivan13

    9 1 Отговор
    Защо не обвинят публично ЦРУ или ги е страх от санкции?
  • 46 уест лайс

    7 0 Отговор
    Абе на никой ли не му прави впечатление, че никоя медия не обсъжда защо в България на ЕС, на посолствата на сащ и англия, на нато:

    - заплатите са смешни по 300- 450 евро в България на ЕС, а минималните в западен ЕС, сащ, англия са от 1200 евро/ $ нагоре
    - защо в България на ЕС безработицата е толкова висока, че над 2, 5 млн. души са станали евтини икономически гастарбатери за " западните плантации, строежи и тирове".
    - защо икономическата емиграция от България на ЕС е по висока от Венецуела, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и т.н.

    а по цял ден ни занимават с лъжлива пропаганда на западните олигарси и куклите им политици срещу суверени държави от свободния незападен свят.
  • 47 открвен

    4 0 Отговор
    В Иганово гърмяха термобарични гранати. Сделката беше за Украйна. Емко доведоха украински срециалисти .
    По техни препоръки се удвои изопропилнитрата , което разхермитизира зарядите. Портидата не стигна до Трявна.
    Върната във ВМЗ течеше. Другата се знае.
  • 48 открвен

    4 0 Отговор
    В Иганово гърмяха термобарични гранати. Сделката беше за Украйна. Емко доведоха украински срециалисти .
    По техни препоръки се удвои изопропилнитрата , което разхермитизира зарядите. Портидата не стигна до Трявна.
    Върната във ВМЗ течеше. Другата се знае.
  • 49 Сороски лакеи

    11 1 Отговор
    Мръсни и долни васали български!!! Типични потомци на българските монархо-фашисти, довели страната до три национални катастрофи!! Проклети да сте, национални предатели, американски маши!!!!

    Коментиран от #55, #56

  • 50 Gost

    5 0 Отговор
    Сийче, Сийче .... не шест, 300 000 руски граждани са пребивавали у нас за периода! И така ако я карате, ще се чудите от къде да внесете руснаци за лятото, щото другите идват само да се напиват и да скачат в басейните след това.
  • 51 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ще се наказваме другари":

    Те са ти достатъчни да търсиш по спешност памперси.
  • 52 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    Такова дупедавство нямаше и когато бяхме губерния на СССР.
  • 53 Не глеам таувизия

    2 0 Отговор
    Тия се чудят как да отклонят вниманието колко оръжие са доставили наще мискини на терористите в сирия и тн. ... Замаскираните липси с взривове....
  • 54 макробиолог

    3 0 Отговор
    Имам съвсем основателното предположение че скоро Гешев ще разкрие направо танкова руска бригара с прилежаща и кашишка рота,нейде из родината ни.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 соросоид

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Сороски лакеи":

    момче само да те набарам ще те счупя от бой

    Коментиран от #58

  • 57 соросоид

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Gamera":

    България е с ЕС и НАТО и винаги ще бъде с тях, така, че се скрийте мишки.
  • 58 Можеш

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "соросоид":

    само шпагата да му счупиш,ако я биеш с дупето си.
  • 59 По време на Соца, колко пъти имаше

    1 0 Отговор
    Взривове във военни заводи???? Много,!! работи се, с взривни материали, боеприпаси!!! Пожароопасни и взривоопасни,!! След пожар в такъв цех или склад логично е да има взрив!!! Какво откритие е направила Сийка??? Руснаците ли взривява а и тогава или нашите врагове Империалистите!! Тогава бяха врагове??? В плодова та борса на с Слатина защо няма взривове, защото зелките и картофите не са взривоопасни Сийке, и пожар да стане, няма вътре какво да гръмне!!!
  • 60 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Има ли беда в България, за която да не са виновни Президентът Р.Радев и Русия ??
  • 61 цербер

    0 0 Отговор
    Ах,тая Сийка Милева- говорителка на главния прокурор!Сладурана!
  • 62 Нали си признаха

    0 0 Отговор
    Че избиват снарядите с чук, какъв ви Путин, какви 5лв?