Last news in Fakti

14 Януари, 2023 20:56 3 758 19

Рекорден брой нарушения за движение без винетка

  • винетка-
  • нарушения-
  • брой-
  • сума

Стойността на извършените нарушения възлиза на 62 689 340 лева

Рекорден брой нарушения за движение без винетка - 1
Снимка: БГНЕС

Само за 12 календарни месеца ТОЛ управлението е идентифицирало 895 562 нарушения за използване на републиканската пътна мрежа (РПМ), без да е заплатена дължимата такса за автомобили (с българска и чуждестранна регистрация). Данните са от АПИ в отговор на запитване, отправено от Европейския център за транспортни политики по Закона за достъп до обществена информация.

Прави впечатление, че ако пред ноември 2021 г. нарушенията са били 56 798, то за същия месец на 2022-а те са 77 331, без да е ясно на какво се дължи това увеличение с над 20 000 броя, уточнява Trafficnews. Притеснително е също, че ако от ноември 2021 г. до май 2022 г. нарушенията средно месечно са били около 50 000, то след месец юни те скачат до над 80 000 бр. средно месечно. Стойността на извършените нарушения възлиза на 62 689 340 лева и то, ако приемем, че за всички тези нарушения ще се заплати само компенсаторната такса в размер на 70 лв. Припомняме, че средно за една година приходите от винетки са около 400 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да, бе

    36 5 Отговор
    Къде се плаща венетка за постоянен оф-роуд, бе милите ми ненаяли се Те....
  • 3 ТОЛ аванта

    33 3 Отговор
    Ми румънци, турци, като минават през БГ почти никога не плащат винетка, считат го за под достойнството им, а и никой не ги тъси, щот "органите" не знаят английски и те така! Останалите БГ често имат винетка, но объркана в системата!

    Коментиран от #5

  • 4 Бежанците от турция да си плащат витетки

    27 0 Отговор
    Само ние плащаме винетки а бежанците минават транзит

    Коментиран от #9

  • 5 Чеп НОРИС

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТОЛ аванта":

    А ИНГИЛИЗИЯ като караш каруцарската, и не знаеш език дали ще ти простят. Там полицаите не прощават. има над 30 нации/79% са черен врат, и трябва да учат Африкански ли .
  • 6 Добчо

    14 1 Отговор
    Нарушенията скочиха, защото етапно бяха включени камери, които досега само плашеха гаргите. Шофьорите усещаха, къде камерите не работят, но след ноември месец заработиха и почнаха да валят честитки.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Няма нужда от усложнения

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бежанците от турция да си плащат витетки":

    На влизане на границата му се издава документ за транзит или крайна спирка(и) за разтоварване. Плаща си км такса и си кара. Таксата е обявена, знае се как се формира цената, всичко се е законно.
    Кривнал в страни, хванали са го - солена глоба и това е.
    Разбира се при ремонт на пътя и отклонение не по негова вина не се счита за нарушение.
  • 10 Моде ра ту ра

    9 2 Отговор
    Не три й бе П Е Д А Л.
    Какво некоректно съм написал???
  • 11 Няма нужда от паразити

    12 3 Отговор
    Няма нужда от паразитни структури. Средствата за поддръжка на пътищата и инфраструктурата могат лесно да се съберат като добавка в цената на транспортните горива.
    Така е в УСА. Системата си работи безотказно. Има средства, има отчетност, знае се колко са постъпили и за какво се изразходват. Информацията е публично достояние.

    Коментиран от #13

  • 12 Хъво

    12 0 Отговор
    Важно е да знаем каде отиват тези пари
  • 13 небрежнев

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Няма нужда от паразити":

    В САЩ няма транзитен международен трафик. В нас той е съществена част от транспорта и трябва също да плаща за ползването на пътищата.

    Коментиран от #16

  • 14 шопо

    5 1 Отговор
    Рекет!
    Всички държавни структури са ОПГ.
  • 15 Шаран БГ

    10 1 Отговор
    Не 400 милиона – 400 милиарда да са приходите, няма да имаме добри автомагистрали и пътища !!
    При наличието на съществуващата система за "усвояване" на парични средства., няма начин да имаме ефективното им използване !!
    Докато в една държава хората по закон / така са решили законодателите, създавайки умишлено и целенасочено разслоение и недоволство/ не са равнопоставени и някои използват въпреки добрите си заплати, множество привилегии и не заплащат осигуровки, застраховки , винетки и прочие тегоби ...така ще е !! Колкото и строга и непримирима да става държавната власт, има ли УМИШЛЕНО създадено разслоение –, ще има нарушения !!
    ВЛАСТ НА ВЪРХЪТ НА НОЖА НЕ СЕ КРЕПИ !! Огромната маса бюджетници в малка по население и производство България просто ще я съсипе. Това правят мъдрите ни ръководители !!!
  • 16 Отговорено е нази въпрос по - горе

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "небрежнев":

    На кратно - плаща се на границата според локацията, товара /тегло/ и т.н. Няма драма.
  • 17 Бойко Борисов

    4 0 Отговор
    Плащайте винетки, карайте по гадните пътища, пълни с дупки, коловози и скокчета, за да мога да си купя още една къща в Барселона! Умници, пак ме изберете пролетта на изборите! Само ГЕРБ!
  • 18 дедя

    1 0 Отговор
    Прибирай парите г-н Шишков и ремонтирай пътищата като им свидят 97лв.да плащат ГЛОБИ бок------
  • 19 въпрос

    1 0 Отговор
    Защо, когато ти изтича срока на винетката, от АПИ не изпращат напомнителен СМС, както правят всякакви други компании работещи в услуга на обществото?