Last news in Fakti

26 Юни, 2014 18:06 803 0

ЕС с нови сили се бори с киберпрестъпността

  • ес-
  • киберпрестъпност-
  • enisa

Споразумение за стратегическо сътрудничество, подписано между ENISA и Европол

Ръководителите на ENISA и Европол подписаха днес споразумение за стратегическо сътрудничество в главната квартира на Европол в Хага с цел улесняване на по-тясното сътрудничество и обмена на експертен опит в борбата с киберпрестъпността.

Целта на споразумението е подобряване на сътрудничеството между Европол, неговия Европейският център за борба с киберпрестъпността (EC3) и ENISA (Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност) с цел подкрепа на държавите членки и институциите на ЕС за предотвратяване и борба с киберпрестъпността.

Споразумението не обхваща обмена на лични данни. По-специално сътрудничеството може да включва:

- обмен на конкретни знания и експертен опит,
- изработване на общи ситуационни доклади,
- доклади въз основа на стратегически анализи и най-добри практики,
- укрепване на изграждането на капацитет чрез обучение и повишаване на осведомеността с цел опазване на мрежовата и информационната сигурност на равнището на ЕС.

ENISA е част от Програмния съвет на EC3, като съответно EC3 е част от Постоянната група на заинтересованите страни на ENISA, която консултира директора (на ENISA) относно годишната Работна програма и приоритетите. ENISA и EC3 винаги са работили рамо до рамо за укрепване на киберсигурността и намаляване на киберпрестъпността в ЕС. Работата досега включва съставяне на съвместен документ за смекчаване на последиците от Botnet; участие в Европейски месец на киберсигурността; кибернетични учения като CyberEurope; съставяне на ръководство с добри практики за екипите за незабавно реагиране при компютърни инциденти; и подобряване на сътрудничеството между екипите и правоприлагащите органи чрез различни работни семинари и конференции.

Изпълнителният директор на ENISA, професор Удо Хелмбрехт (Udo Helmbrecht), и директорът на Европол, Роб Уейнрайт (Rob Wainwright), направиха съвместно изявление: „Това споразумение е важна стъпка в борбата против все по-умелите киберпрестъпници, които инвестират повече време, пари и хора в целенасочени атаки. Нашето споразумение показва изключителната ни ангажираност съвместно да даваме своя принос в съответните ни области на специализация и взаимно да подкрепяме работата си в стремежа да направим Европа по-безопасно място онлайн. Според оценките киберпрестъпността струва на световната икономика повече от 400 милиарда долара годишно. Чрез по-тясното сътрудничество и споделянето на опит укрепваме капацитета на Европа за борба с киберпрестъпниците.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА