Last news in Fakti

27 Юни, 2014 09:05 780 0

Лидерите на ЕС избират наследник на Барозу

  • юнкер-
  • барозу-
  • ес

Засега най-вероятният кандидат за поста е бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер

Лидерите на ЕС избират наследник на Барозу - 1
Снимка: АП/БТА

Лидерите на ЕС ще изберат кой ще е новият председател на Европейската комисия (ЕК). Това ще стане на втория ден от срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел.

Засега най-вероятният кандидат за поста на Жозе-Мануел Барозо е бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Великобритания и Унгария внасят допълнителна интрига във вота, защото се противопоставят на кандидатурата на Юнкер.

Холандия и Швеция обаче подкрепиха неговата кандидатура.

Според германския канцлер Ангела Меркел не би било проблем подкрепяния от нея Юнкер да бъде избран без единодушие на лидерите на страните-членки.

Възможно е по предложение на Лондон за пръв път в историята на ЕС държавните и правителствените ръководители да пристъпят към тайно гласуване и да вземат решението си с мнозинство, а не с единодушие по този въпрос.

Законодателството на Общността не изключва възможността следващият председател на ЕК да не бъде нито един от представилите се на изборите петима кандидати - Юнкер, Мартин Шулц (ПЕС, Германия), Ги Верхофстат (АЛДЕ, Белгия), Ска Келър (Зелени, Германия) или Алексис Ципрас (СИРИЗА, Гърция).

Наследникът на Барозу трябва да бъде одобрен от европейските депутати на 16 юли.

Не са ясни обаче наследниците на президента на ЕС (председател на Европейския съвет) Херман ван Ромпой и ръководителя на дипломацията Катрин Аштън.

Високопоставени дипломати от западноевропейски страни изразиха подкрепата си за Кристалина Георгиева като външен министър на Общността.

Пред изданието EurActiv, люксембургски източник твърди, че Юнкер би се зарадвал да получи обаждане от българския премиер с такова предложение.

В рамките на днешната среща на върха се очаква още да бъдат подписани споразумения за асоцииране с Молдова, Грузия и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: