7 Януари, 2015 11:58, обновена 8 Януари, 2015 10:10 2 310 3

Спорна акция на прокуратурата застраши ценни картини

  • картини-
  • цветан василев-
  • иззети-
  • прокуратура

Никой не обясни защо беше необходимо показно да се изнасят скъпите платна от трезора на КТБ

Като невежа партизанска акция протече акцията на прокуратурата за изземане на скъпи картини от централата на КТБ в София. Те са част от стотиците произведения на изкуството, които са запорирани от съда.

Картините са толкова ценни, че експерти ги определят като част от националното богатство. Сред авторите им са едни от най-ярките български художници - Иван Мърквичка, Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Борис Денев, Генко Генков, Христо Кабакчиев, Лика Янко и Димитър Казаков-Нерон. Стойността на всяка една от тях е десетки и дори стотици хиляди левове.

Всяка картина трябва да има документ за собственост, заяви пред Факти.бг внучката на Златю Бояджиев - Цена Бояджиева. По думите й в този документ трябва да е отбелязана историята на платното - собствениците, дали е купено или подарено, на коя дата.
Относно пренасянето Цена Бояджиева коментира, че картините трябва да са опаковани и на тях да има етикет, на който да пише авторът и годината на създаване на творбата.
Внучката на Златю Бояджиева, която от години води битка за да си върне картините на големия художник, посочи огорчена, че "два живота няма да ми стигнат за да спася творчеството на дядо си.
Факти.бг ще разкаже в отделен материал сагата около картините на големия художник.

Акцията на прокуратурата остави неприятни усещания у хората, които ценят изкуството.

Не стана ясно защо тези много скъпо оценени картини се пренасят от едно място, където се намират под охрана, на друго място, където не е сигурно дали ще има такава. (След като бяха закарани в Националната художествена галерия стана ясно, че там няма кой да ги охранява. В крайна сметка се озоваха в подземно хранилище на Националния исторически музей, бивш бункер на Тодор Живков – бел.ред.). Не стана ясно дали там има необходимите условия за съхранение на подобен род ценни експонати.

Самият начин на товаренето им - неопаковани, от хора, които в по-голямата си част бяха без ръкавици, поставянето им една върху друга или само мятането на платно върху някои от произведенията на изкуството,  в някаква си камионетка, в мразовития 6 януари, не беше най-щадящият за опазването им.

Макар и акцията да се охраняваше от полицията, картините при безразборното пренасяне не бяха по никакъв начин защитени дори и от случайно нараняване, да не говорим, че се рискуваше някоя от тях да бъде и раздрана или пробита.

Вчера бяха пренесени 20 от картините от общо 300. Днес се очаква останалите 280 да бъдат преместени в НИМ.

Експерти разясниха за Факти.бг, че при пренасяне подобни картини се опаковат в стреч фолио, а по ъглите им се поставят предпазители от стиропор.

Нищо такова нямаше при товаренето на ценните експонати. Длъжностните лица неуместно се шегуваха с журналистите, че картините ще се продават, както и сградата, от която се изнасят, за да се покриват някакви дългове.

Днес още 30 картини бяха транспортирани в НИМ. Този път полицаите пренасочваха минувачите на другия тротоар, а платната бяха пренасяни с лице към сградата.
 
Най-известният художник от днешната пренесена „партида" е Иван Мърквичка. „На един търг картините на Мърквичка тръгват от 20-30 хиляди лева, дори и повече", посочи пред журналисти директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.
 
Той обясни още, че не всички картини са исторически ценности, тъй като по закон една картина се превръща в историческа ценност, ако е на поне 50 години.
 
Проф. Димитров обърна внимание на пренасянето на картините, като призна, че той самият би го правил по друг начин - всяка една картина увита добре и в камиони със стилажи. Днес специално опаковани бяха само двете картини на Мърквичка.
 
„До този момент няма данни някоя картина да е наранена", изтъкна обаче директорът на НИМ. Точно за да се запазят картините, те се пренасят на ден по 20-30, което означава, че поне още пет дни хамали ще изнасят картините на Цветан Василев и ще ги транспортират до НИМ.

"Не съм ги виждал. Сега са прибрани на топло по бройки", обясни пред журналисти културният министър Вежди Рашидов след заседанието на правителството днес. Той обясни, че предстои експертна комисия да направи оглед на картините и да установи коя част от тях са оригинали.

Адвокатът на Цветан Василев беше категоричен, че повечето картини са подарък на бившия банкер №1. „Разполагаме с протокол за доброволно предаване, с което са предадени 20 картини, които са описани по много странен начин. Няма данни да са присъствали експерти. Освен това не е установено чия собственост са картините“, каза още адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров обясни пред Нова телевизия, че при изземването на картините все пак е имало четирима експерти. „Преди две години се прие промяна в закона, според която всяка колекция от картини трябва да се регистрира в регистъра на Националния исторически музей. Нито Цветан Василев, нито КТБ са направили това. Ето защо ще има дело и картините ще бъдат конфискувани”, заяви проф. Димитров.

Друг е въпросът, че банката отново е под особен надзор, не е фалирала, заради което юристи спорят дали изобщо има право на подобна акция.

Сагата КТБ така или иначе е извън всякакви норми и правила, всичко при нея е баш по български.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kireto

    0 0 Отговор
    otkradnaxa 4 milarda a za vas bylgarite ostavixa kartini na martvi4ka smaxx srammm i golem pozor i podigravka za vas bylgarite xxxaaaaaaaaaaaaa

    Коментиран от #2

  • 2 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "kireto":

    Куre, смехът на латиница не се пише с "х" в началото, защото на латиница се чете "кса-кса-ксааааа". Пише се с " h".
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    А иначе, по темата: Прокуратурата ли - мърши с тоги.