Last news in Fakti

6 Януари, 2015 13:13 1 180 1

Прокуратурата иззе ценни картини от КТБ (обновена)

  • ктб-
  • цветан василев-
  • картини-
  • прокуратурата-
  • изземането-
  • българския лувър-
  • иван мърквичка

Над 300 платна на големи български художници, принадлежали на Цветан Василев и неговата банка, ще отидат в т.нар. Български Лувър

Уникални картини на банкера Цветан Василев от фалиралата Корпоративна търговска банка отиват в Българския Лувър, научи бТВ от свои източници в прокуратурата, която е наредила изземането.

Произведенията на изкуството бяха изнесени от банката под охрана. Творбите са над 300. Сред тях има картини на Иван Мърквичка, Златю Бояджиев и други видни класици.

Минути след 12.00 часа от един от страничните входове на централния офис на КТБ на пл. „Гарибалди“ започнаха да изваждат рамкираните платна и да ги подреждат в паркирания пред централния вход камион за превоз.

До тази обезпечителна мярка по разследването срещу банкера Цветан Василев се стигна, тъй като не бил ясен произходът на парите, с които творбите са закупени.

Министерството на културата ще окаже пълно съдействие на Върховната касационна прокуратура за осигуряване на условия за съхраняването на картини и други художествени произведения, пазени до момента в трезора на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка, уточниха по-късно от Министерството на културата.

"Днес Върховната прокуратура поиска с писмо от министъра на културата Вежди Рашидов съдействие, за да може картини и други предмети с художествена и културна стойност от трезора на КТБ да бъдат съхранявани в хранилищата на Националната художествена галерия в София. Искането е на основание член 110, ал. 4 от НПК във връзка с досъдебно производство от 2014 година. Министър Рашидов се разпореди да бъде оказано пълно съдействие на прокуратурата. Картините ще се пазят в Националния исторически музей. Комисия от Министерството на културата ще направи и исканото от прокуратурата експертно становище на творбите от трезора на КТБ", казва се в съобщението на МК.
 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закусил

    1 0 Отговор
    Спестил е от закуски човека...