Last news in Fakti

29 Октомври, 2015 16:57 1 417 0

100-годишен кардинал получи български орден

  • кардинал-
  • орден-
  • лорис каповила-
  • архиепископ-
  • мадарски конник-
  • кирил топалов

На 14 октомври кардинал Лорис Каповила навърши 100 години

По случай стогодишния му юбилей, кардинал Лорис Каповила, архиепископ на Месемврия, бе удостоен с орден „Мадарски конник“ първа степен за особено големите му заслуги за развитието на отношенията между България и Светия престол.

Дългогодишен секретар на папа Йоан XXIII (т. нар. „български папа”, пребивал в страната ни като папски представител от 1925 до 1934 г.), Каповила наследява топлите чувства на папа Ронкали към България и българите и приема титлата архиепископ на Месемврия – старото име на Несебър.

Високото отличие му бе връчено в понеделник в резиденцията му в гр. Сото ил монте, близо до Бергамо, от българския посланик във Ватикана проф. Кирил Топалов. След като поздрави високопоставения духовник от името на президента Росен Плевнелиев, той подчерта, че „от десетилетия кардинал Каповила не само държи жива паметта за делото на светия папа Йоан XXIII, но и неизменно припомня значението на годините, прекарани в България, за личността на този велик за Католическата църква папа, както и неоспоримият факт, че нашата родина остава завинаги в сърцето му”.

Българският посланик във Ватикана пожела на юбиляра „връченият му орден да върне поне частично големия дълг на българското общество към неговата личност”, „както и да му напомня за уважението и обичта на много българи към папа Йоан XXIII и към него”. „Нека и второто столетие на Вашия жизнен път да бъде изпълнено с духовност, енергия и доброта” – завърши прочувственото си слово посланик Топалов. Каповила благодари за високото отличие и увери присъстващите, че спомените му за България са живи, а неговата молитва за страната ще продължи.

Той прочете паметната проповед на монс. Ронкали (папа Йоан XXIII,) произнесена в навечерието на неговото отпътуване от София: „В какъвто и край на света да ми се случи да отида, ако някой от България мине край моята къща през нощта, изпаднал в безизходно положение, ще намери на моя прозорец светилник запален. Похлопай! Похлопай! Няма да те запитат дали си католик или православен. Брат от България. Достатъчно. Влез. Две братски ръце ще те прегърнат. Едно топло приятелско сърце празнично ще те посрещне.”

На своеобразната церемония в Сото ил монте беше дошъл специално и монс. Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България и апостолически екзарх. По случая юбилея си, кардинал Каповила получи и два медала от Суверенния Орден на Малта, както и титлата „Велик пазител” на Малтийския орден. Те му бяха връчени от Камило Дзуколи, посланик на Малтийския орден в България. На церемонията присъстваше и посланикът на Малтийския орден в Сърбия, Алберто ди Лука.

На 14 октомври кардинал Лорис Каповила навърши 100 години, той получи поздравления от папа Франциск и от италианския президент Серджо Матарела. Архиепископът на Месемврия е най-възрастният член на кардиналската колегия, той не може да пътува до Рим, но участва с молитва и съвети в църковните дела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА