30 Юли, 2024 10:08 1 481 7

Путин награди вдовицата на Солженицин с орден "За заслуги към отечеството"

  • наталия солженицина-
  • владимир путин-
  • орден

Тя получава отличието "за приноса й към националната култура"

Путин награди вдовицата на Солженицин с орден "За заслуги към отечеството" - 1
Снимка: БНТ

Руският президент Владимир Путин награди Наталия Солженицин с орден „За заслуги към отечеството“ трета степен за приноса ѝ в развитието на националната култура, предаде РИА Новости.

Указът бе публикуван на уебсайта на официално издадените правни актове.

„За големия ѝ принос в развитието на националната култура, активна благотворителна и социална дейност, награждавам с орден „За заслуги към Отечеството“ III степен Наталия Дмитриевна Солженицин, президент на Руската благотворителна фондация „Александър Солженицин“, Москва“, се казва в документа.

85-годишната Наталия Солженицина е вдовица на починалия през 2008 г. руски писател, драматург, историк и дисидент от времето на СССР Александър Солженицин. Той става популярен в целия свят с произведенията си "Архипелаг ГУЛАГ" и "Един ден на Иван Денисович".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тито

    8 10 Отговор
    Само дето всички романи бяха лъжи и Солженицин не е карал един ден в Сибир. Най-известната снимка с ватенката е фалшива

    Коментиран от #2, #5

  • 2 „Йосиф”

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тито":

    Това е метафора...
    ГУЛАГ..е територията ОТ...
    Черно море до Берингово МОРЕ....
  • 3 Артилерист

    9 2 Отговор
    Прочетох преди години тези книги на Солженицин. Извън тенденциозното, неуко и пристрастно приемане и оценяване, книгите са написани изключително грамотно. Нямам възможност да проверя и не твърдя, че написаното като фактология е истина, но то звучи много правдоподобно, освен от личното пребиваване на автора в лагерите, както и цитираното мнение на много официални лица, документи, споделено от множество лагерници, техни близки и обикновени хора. Направен е опит да се оборят и редица опровержения от читатели. ГУЛАГЪТ е много обемиста книга и заедно с Денят на Денисович са около, ако не и повече, страници, но са занимателни и се четат леко. Може наистина да има пресилване в изложението, но аз не мога да бъда съвсем обикновен в оценката си, защото Солжиницин е бил АРТИЛЕРИСТ, командир на батарея...

    Коментиран от #4

  • 4 Артилерист

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Артилерист":

    Пропуснал съм страниците- към 1500 са.
  • 5 Ти да не би да си чел нещо на Солженицин

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тито":

    Щеше да правиш разлика между литературно произведение и документален разказ.
    ГУЛАГ - Гла́вное управле́ние исправи́тельно-трудовы́х лагере́й.
  • 6 българия или мафията в читанка инфо

    2 4 Отговор
    Путин антикомунист. Но антикомунизмът натрапва в самите руснаци, дълбока русофобия. А Путин не е спрял да дават по националните телевизии всеки ден по 5 документални филма срещу СССР, Сталин и Ленин, болшевизмът и социализмът, и 5 игрални. Дори преди 5 години Путин беше заръчал да направят филм за Ленин, в този филм сценаристите се присмиват на Ленин - че е вярвал - че ниската класа може да бъдат политици и лидери.. Има безброй доводи, че Катинското клане не е извършено от съветската армия, но Путин казва: ТОВА Е ПРИКЛЮЧЕН ВЪПРОС! Вярвам - че Путин е наредил да убият полският прездент, който е носил доказателства - че руснаците са невинни. Ако сталин и комунистите са невинни, тогава партията на Путин която е либерална и неолиберална, дясна формация за роялизъм и капитализъм - плутокрация, няма да оцелее. И конфликтът в Украйна сега е заради комунистите и левият народ, които дишат във вратът на Путин, и ще се вдигне рейтингът на комунистите щом Украйна влезе в НАТО и ЕС. Не го е грижа Путин за нищо и никого, освен за дясната система и комунистите да нямат рейтинг. Той направи паметник на Солженицин и го вкара в учебната програма. Главният редактор на списание Октомври - Кочетов през 1960те, казва за такива като Солженицин - че са инсталирани от КГБ и КПСС либералите жадни западен начин на живот. Мао казва, че новата буржоазия са партийците, и те ще направят капитализъм - за да са вечно елитът.
  • 7 Сандо

    2 1 Отговор
    Путин награждава,а руснаците събарят паметниците му.