Last news in Fakti

3 Ноември, 2018 13:32 3 087 3

Родолюбец в опит да спаси изчезващите български занаяти

  • гавраил гавраилов-
  • занаяти-
  • култура-
  • българщина-
  • чипровци-
  • календар

Благородната кауза на пловдивчанина Гавраил Гавраилов

Родолюбец в опит да спаси изчезващите български занаяти - 1
Снимка: Facebook

Пловдивчанинът Гавраил Гавраилов подготвя календар със снимки за изчезващи български занаяти. Той се опасява, че бъчварството и изработката на филигранна сребърна бижутерия скоро ще бъдат само спомен.

"Идеята ми хрумна тази пролет, когато бяхме на един фестивал на чипровските килими в Чипровци и там се запознах с местните баби, които създават килимите, и се оказа, че те са доста възрастни вече и имат проблем с намирането на по-млади хора и така впоследствие още няколко пътувания из страната наистина се оказа, че занаятите такива, каквито ги познаваме или доколкото ги познаваме, са под риск от изчезване поради липса на желание сред младите хора да ги практикуват“, каза Гаврилов пред БНР и допълни още:

“Исках да снимаме ръцете на занаятчиите с материала, с който работят месец по месец. Избрахме си 12 занаята, разпределени сравнително пропорционално в цялата страна, като идеята ни е да засилим интереса към съдбата на тези занаяти и през следващата година във всеки един от месеците аз ще правя една публикация затова кой се крие зад тези ръце", обясни ГГавраилов, който е и автор на няколко книги за България и инициатор на идеята за календар, посветен на изчезващите занаяти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разумко

    21 0 Отговор
    Поклон пред такива хора!

    Коментиран от #2

  • 2 Преброяване на бесните язовци

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Разумко":

    +1. А иначе пича днес играе в "Стани богат".
  • 3 Снимкаджия

    0 0 Отговор
    Че го търсиме да ни снима,ама къде?