Last news in Fakti

15 Юни, 2012 14:45 2 309 0

Оксфорд с доказателство за мощите на Йоан Кръстител

  • йоан кръстител-
  • мощи-
  • йоан предтеча-
  • костица

Учени от Оксфорд подкрепиха хипотезата, че намерените мощи край Созопол принадлежат на Йоан Кръстител. Парченцата от череп, челюст, кости от ръка и зъб бяха открити преди две години в реликварий в древен манастир на остров „Свети Иван“, предизвиквайки световен интерес към страната ни. 

Тогава директорът на НИМ Божидар Димитров, който е родом от Созопол, лансира версията, че това са мощите на Йоан Кръстител,  което бе последвано от планове за превръщането на България в дестинация за религиозен туризъм.

Две години след фантастичното предположение учени от Оксфорд разсеяха съмненията, че става дума за поредната „археологическа бомба“.

Екип от специалисти от престижния университет датира костиците в 1 век сл. Хр. - времето, когато би трябвало Йоан Кръстител да е живял, съобщава в. „Дейли телеграф“.

Учени от Копенхаген пък стигнаха до заключението, че всички костици принадлежат на един и същи човек. От ДНК- анализа им се съди, че мъжът произхожда от Близкия изток – мястото, където Йоан Кръстител е живял.

Доколкото тези доказателства не потвърждават изрично, че това са останките от Йоан Кръстител, изследванията на чуждите учени не отхвърлят категорично теорията.

"Бяхме изненадани, когато въглеродното датиране показа тази много ранна епоха", каза ръководителят на изследването проф. Том Хайам от Оксфорд. Той уточнява, че вероятно никога няма да се разбере дали това са мощите на светеца. Иначе учените очаквали костите да са „по-нови“, например от 3 – 4 век сл. Хр. За изследването на Оксфорд, давало научни доказателства в подкрепа на българската теория, в неделя ще бъде излъчен филм по британската National Geographic.

Счита се, че Йоан Предтеча е обезглавен по нареждане на крал Ирод. Тялото на светеца най-вероятно се съхранява в Александрия, където още средновековни източници посочват, че то почива. Намереният скелет на мъж с липсваща глава и датиран към 1 в. потвърждават, доколкото е възможно, това твърдение.

И други държави настояват, че притежават мощи от светеца, предсказал появата на Божия син сред хората и кръщавал ги в християнската вяра. Сред тях са Турция, Гърция, Италия, Египет, а в главната джамия на Дамаск твърдят, че пазят главата му.

Дясната ръка на светеца, с която той покръстил Исус Христос, също е „разпокъсана“, а сръбски манастир в Черна гора твърди, че притежава част от нея.

У нас реликварият с мощите бе открит по време на проучване в основите на най-старата църква на остров „Свети Иван“ близо до Созопол, построена в края на 4 в. При разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода е открит мраморен реликварий (мощехранилница) с форма на малък саркофаг, дълъг 18 см. и висок 14 см.

Реликварият от алабастър съдържа части от ръка, лицева част и зъб. Върху него има надпис на древногръцки, от който се чете името на светеца, както и датата на раждането му – 24 юни.Разкопките се водят от проф. д-р Казимир Попконстантинов. 

Анализ на кутийката показва, че тя вероятно е от Кападокия, област в Турция. Българските изследователи смятат, че костите вероятно са дошли на острова от виа Антиох, турски град, в който дясната ръка на Йоан Кръстител е била запазена до X век, допълват от НИМ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА