Last news in Fakti

19 Април, 2012 15:55 1 761 5

Македонски медии скочиха за мощите на Св. Йоан

  • македония-
  • йоан кръстител-
  • скопие-
  • божидар димитров

Божидар Димитров: Никакво внимание за македонските медии

Македонски медии скочиха за мощите на Св. Йоан - 1
Снимка: БГНЕС

Македонските медии гръмнаха с цитат от директора на НИМ Божидар Димитров, приписвайки му възмутено твърдението, че светите мощи на Йоан Кръстител били откраднати от македонските тайни служби. Части от мощите на светеца изчезнаха мистериозно от църквата „Свети Димитър“ в Сливен, където бяха изложени пред миряните преди Великден.

Пред Факти.бг Димитров заяви, че подобни "медии" не заслужават никакво внимание. 

Електронното издание „БезПардон“ днес излезе с обширна статия, която анализира хипотезата. В същината й стои версията, че македонци са откраднали светите мощи, за да им помогнат в доказването, че са „преки наследници на Господ“. Замесено е името на ексминистъра Божидар Димитров, който чул версията от македонски гражданин, както и това, че идеята за кражбата дошла от патриотични кръгове в Скопие.

Цитира се следното изказване на Димитров пред в. „Стандарт“: „Скопие претендира, че Исус Христос е македонец. Така Йоан Кръстител, като негов братовчед, би трябвало също да е македонец. И обратно. Идеята е да направят ДНК – тест, който трябва да докаже, че гените на Св. Йоан съвпадат с гените на македонската нация“.

След това „БезПардон“ припомня иронично, че Димитров е сред най-ожесточените радетели на идеята, че няма такова нещо като македонска нация, тъй като македонците по същество са българи. Цитира се и негово изказване, че македонски учен сам бил заявил, че генът на сънародниците му е 100% български, но без да назовава име – действие, определено като „мелене в празна воденица“.

„Заговори, тайни служби, църкви, Господ и тук - там по някой ясновидец”, започва статията. В нея е поместена и друга хипотеза за кощунствения грабеж – болна жена ги взела, за да се излекува, както твърдял ясновидец.

Статията оспорва, че светите мощи принадлежат на Йоан Кръстител. Те бяха открити край Созопол преди две години и предизвикаха широк световен отзвук. „Такива мощи, за които се твърди, че са на Йоан Кръстител има на още 19 места в света, но ето че само българите имат доказателство за това, но го пазят в тайна”, допълва македонската медия.

По този повод пред агенция "Фокус" Димитров обясни: "Аз съм изложил не свое мнение, а мнение на македонски гражданин. Самият аз смятам, че действително това едва ли е много сериозно, макар че от Скопие всичко може да се очаква".

Коментарите в македонските медии изобилстват. “ПлюсИнфо“ определя изказването на Димитров като „сензационно“, а „еРепортер“ го нарича „българската версия на Шифъра на Леонардо“. „Скай нюз“ пък съобщава, че македонските власти не искат да коментират информацията, тъй като става дума за „несериозно и мъгливо твърдение на човек, чиито изяви не заслужават внимание“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    0 0 Отговор
    Пратете им една торба с кокали от ,някой екирсаж да си търсят мощите.Ще имат работа поне за ,още един век да си ровят.
  • 2 wow

    0 0 Отговор
    Xaxa, много добре казано :)))
    Това 'македоно-византийско" племе не заслужава никакво внимание и да си лаят колкото си искат и без това са жалки с техните доказателства за намеса в цялото човечество! Да престанат да им дават и българско гражданство в такъв случай щом не са българи!
  • 3 Акага

    0 0 Отговор
    Ми, ако те са рода на Бог, па и ние сме, бре
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НЕЛИ КОЛЕВА

    0 0 Отговор
    че то и Барак Обама е маке кой не го знае