Last news in Fakti

24 Август, 2012 15:43 2 730 0

Проф.Овчаров дари на музея в Казанлък стъкленица с пръст от гроба на хан Кубрат

  • археологът-
  • овчаров-
  • дари-
  • пръст-
  • гроба-
  • хан кубрат-
  • казанлък
Проф.Овчаров дари на музея в Казанлък стъкленица с пръст от гроба на хан Кубрат - 1
Снимка: "Stzagora.net"

Археологът проф.Николай Овчаров дари на Исторически музей „Искра“ в Казанлък стъкленица с пръст от гроба на хан Кубрат – създателят на Велика България, съобщи "Stzagora.net". Дарението прие директорът на музея Момчил Маринов. В съствава на наша делегация проф. Овчаров бе в Малая Перешчепина, Полтавска област, Украйна, във връзка със 100-годишнината от откриването на гроба на владетеля през 1912 г. и провеждането по този повод на традиционния Кубратов събор.

Веднага след завръщането на делегацията ни стана ясно, че български патриотични организации са подели инициативата на лобното място на хан Кубрат да бъде вдигнат мемориален комплекс. За него ще бъдат необходими около 500 хиляди евро. Организаторите са уверени, че средствата ще бъдат събрани бързо от родолюбиви българи чрез набирателните сметки на Международния благотворителен фонд „Хан Кубрат“ .

В центъра на бъдещия мемориален комплекс ще бъде гранитният паметник, който съществува и в момента. Над него ще бъде вдигната арка във формата на островърхия шлем на хан Кубрат, препасана с уголемено копие на пръстена му. На площ от около 20 декара ще има и християнски храм (знае се, че хан Кубрат е приел християнството), както и хотел със 100 стаи.

Идеята на мемориалия комплекс се базира на легендата за завета на кан Кубрат към синовете му – винаги да се държат заедно, да не се разделят, да бъдат силни и да не разрушават държавата, която той е създал.
Мемориалният комплекс се състои от централна композиция и фонова информационна стена.
Централната композиция се състои от пет полуарки, разположени на хълм, съединени в горната част с пръстен. Всички елементи на централната композиция имат символично значение:
- хълмът с тревата – това е типичен метод за погребение от VII век;
- петте полуарки – петимата синове на кан Кубрат;
- фиксиращият пръстен изобразява пръстенът на Кубрат с монограм – това са събраните заедно Кубратови синове, основната тема на завета на великия владетел.
В центъра е разположен паметникът.

Край гроба на великия хан преди години бе открито голямо съкровище, съдържащо 25 кг златни ювелирни предмети и 50 кг сребърни.

В Казанлък проф.Овчаров гостува в рамките на честването на 20-годишнината от началото на археологическите проучвания на отишлия си без време от този свят ст.н.с. д-р Георги Китов от Националния археологически институт с музей при БАН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА