Last news in Fakti

26 Ноември, 2012 11:42 28 420 24

Иманяри разкопаха могила и избягаха

  • могила-
  • културна-
  • ценност-
  • казанлък
Иманяри разкопаха могила и избягаха - 1
Снимка: БГНЕС

Иманяри разкопаха могила близо до Казанлък и избягаха, съобщиха от Окръжна дирекция на МВР – Стара Загора. Вчера около обяд в РУП – Казанлък, е получено съобщение от Е.П. на 41 години от с. Бузовград за това, че неизвестни лица разкопават могила в землището на с. Бузовград, местността Синята река, на 2 км западно от язовир „Синята река”.

От направения на място оглед  се е установило, че са извършени изкопни действия с размери 6 м дълбочина и 4 м дължина в могилата, представляваща културна ценност. Извършителите са напуснали местопроизшествието и са изоставили използваните от тях технически средства – металотърсач, пробивна машина, агрегат за електрически ток, чук, лост, мотика, въжена стълба и автомобил Suzuki, чийто собственик към момента се издирва. Образувано е досъдебно производство.

Районът на Казанлъшката котловина е известен сред археолозите и любителите на историята с названието Долината на тракийските царе, тъй като при разкопки там са открити повече от 1000 древнотракийски некрополни могили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МВР

    3 1 Отговор
    Извършителите са напуснали местопроизшествието....Иринче...нямам думи...
  • 2 Mecho Puh s lopatata

    3 0 Отговор
    Che chak i kolata si zarqzali. Tiq ttrqbva dosta da sa se podplashili :-) za da se izteglqt na pribejki i pripylzqvaniq.... Sega NIM da prashta vednaga ekip arheolozi da prodyljat, moje da polzvat i tqhnoto oborudvane ...
  • 3 Бхд БхД

    1 0 Отговор
    Ех пак на загуба с едно сузуки и металотърсач 5-6 бона пак на вятъра кога ще искарат нещо ценно нз
  • 4 yoss

    3 1 Отговор
    Значи полицията 1) Предупреждава иманярите, че идват 2) Обявява кой е подал сигнала, за да могат иманярите да му отмъстят. Колко ли човека Е.П. на 41г. има в с. Бузовград и защо полицията го обявява??? Това си е тотално безобразие!
  • 5 Ale

    1 2 Отговор
    kato podavash signakl nemoje si anonimen ve se edno ti si prestupnika hahah. Daje mi se e sluchvalo lista s adresite kukata go razvqva pred prestupnicite.
  • 6 Методи Методиев

    4 1 Отговор
    Всички иманяри в затвора.....ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ВАСИЛ ЧЕРЕПА!!!!!
  • 7 минко мимков

    3 0 Отговор
    Смятай брат кво са намерили щом са избягали и са оставили всичко!
  • 8 Пича

    5 3 Отговор
    Чета и не мога да се начудя какви злобни има в този форум.Всички сте някакви тъпи комунистически к....та с изкривена представа за живота и семейства пълни с неудачи и сиромашки изцепки от рода на ти знаеш ли как трябва да се живее ?По добре в джоба на иманярите от колко в музея и от там замяна с фалшификат и хайде в джоба на някой известен нашенец или чужденец.Изнасят България под носа ви и ви размахват л..на а вие дори не ги подушвате комунистически аутсайдери такива.
  • 9 Венцислав Данаилов

    2 2 Отговор
    На мен снимката ми прилича на женско деколте.
  • 10 ИИИИ

    3 1 Отговор
    ДО ПИ4А НАИСТИНА СИ МНОГО ПРОСТ ЗА ТАКИВА КОИТО КОПАЯТ МОГИЛИ ЗАТВОР
  • 11 иван

    3 2 Отговор
    пичове помислете само ! сичко са оставили за какво имат нещо което си струва евала тия са ударили тото ;д !
  • 12 майкал

    0 0 Отговор
    яз.синя река няма........до с.Бузовград е яз.Коприка (бившия Георги Димитров)
  • 13 Maverik

    0 1 Отговор
    Qzovir sinq reka ima gospodin maikal, i se namira nad s.Buzovgrad posoka Srednogorovo,vdqsno na 1.7km ot glavniqt put,daje si ima i dosta golqma tabela,a qzovir koprinka si e do s.Koprinka!!!!!
  • 14 диан

    1 0 Отговор
    е аз щях да избягам преди да разкопая:)
  • 15 40 +

    3 0 Отговор
    Тази новина не е нещо необичайно в региона. Когато бях дете през прозореца си виждах поне 3 могили в полето насред обработваеми земи. Никой не им посегна толкова години. Старите хора разправяха, че били прокълнати...
    ДЕМОКРАЦИЯТА, обаче, позволи на евтини печалбари да изравнят със земята всички могили - нито една не е останала в Мъглижкото землище. И сега, ако пътувате по Подбалканската линия, можете да видите какво е останало от една крайпътна могила - пада ви се отляво по посока Бургас в една черешова градина. Тя няма архитектурна стойност, но вероятно исторически е носела някаква информация. ... Всъщност на кого му пука вече?!
  • 16 октавиан

    1 1 Отговор
    Bravo na imanyarite po dobre u tehnite race otkolkoto u dargavata. Da go duhat vsichki komunyaki iskat vsichko da zagrabyat a naroda da si trae, da ama ne. Kopayte bratya i vadete vsichki sakrovishta v chugbina. A shpionina E.P. na 41 zaslugava toyaga zad vrata.

    Коментиран от #17

  • 17 ККККО

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "октавиан":

    Как неможе някой от вътрешният отдел да се заяде с тебе да те открият по интернет адреса ти. че тогава да видиш кой каква тояга ще яде и.....то къде и то да е само тояга.... Ти акъл имаш ли ..... че и другият колега по - надолу да подстрекавате за кражба на обща държавна историческа собственост. Хубаво далавери има в държавата то още от Аспарухово време ги е имало и по цял свят ги има и сигурно винаги ще ги има....ама да виждате само ЧЕРНОТО в страната ни .че и към хаос и обществено неподченение да приканвате. Ако. си мислите че може да пишете каквото си искате и никой не може ви откри......явно не сте в час и информатиката. Недейте така не само на нас ни се живее....живота не свършва с нашето поколение .ние сме само един миг от живота на земята и на поколенията наши предци им се е живяло.

    Коментиран от #18

  • 18 Янко

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "ККККО":

    А ти какво подстрекаваш да ги оставим да ги лапнат археолозите ли?Нали знаещ къде ще отидат после?При Панагюрското съкровище.И не само.
  • 19 ККККО

    1 0 Отговор
    Подстрекавам да се спазват законите .....защото останалото е анархия. А един да ме обори за хубавата страна на една анархична система. Ние българите все гледаме лошата страна на всяко нещо....има толкова много изостанали народи и региони по света където ние и през 1876 г. пак сме биле по-добре от тях.... И като погледнеш в България еее..... не е цвете да трудно е ....но не много по-вече от обокновенните хора дори в развитите държави. И аз съм чакъл 3 часа половина в бърза помощ във Франция .и във Великобритания в болниците хората си сменят датите на раждане понеже здравната каса фаворизира пациентите до 40 г. възраст....дори и в тези богати и стари колониални държави хората изпитват трудности. Мисълта ми е .че не само на нас в БГ ни е трудно и че едно неспазване на законите няма да оправи нещата а ще ги влоши....вижте за пример едно не спазване на закона по пътищата в нашата страна....до какво води. Надявам се да сте коректен човек и се отнесете и разберете мнението ми.

    Коментиран от #20

  • 20 Янко

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ККККО":

    Аз съм коректен човек ,но не разбирам мнението Ви. В България да си честен е много лоша постъпка която по никакъв начин няма да донесе никаква полза на собственика си.Панагюрското златно съкровище бе заменено и продадено от много добре знаете кого.Същата съдба сполетя и много други находки в България не без помоща на някой от най известните ни историци и археолози.Жалко защото ние им имахме доверие защото излъчваха такова.Е кажете ми как да толерирам тези хора при положение,че злоупотребяват с държавни длъжности.Това е огромно престъпление което в развитите държави се наказва със смърт.А бай Иван понеже е намерил една монета от римско време и хайде в затвора. Е нека не сме такива идеалисти защото не звучи сериозно.Разума трябва да надделява.
  • 21 ИРАКЛИ

    1 2 Отговор
    От фотоса се вижда,че хората са проникнали в могилата!
    Да са живи и здрави и да използват положително,това което са намерили!......Щом държавата се бави!!!АЗ ИРАКЛИ бих го направил
    като тях, ако съм сигурен,че ще намеря!
  • 22 октавиан

    2 1 Отговор
    Тояга за шпионите! Какво да оставим на комуняги като те бе ли да лапат богатствата на тази държава. Тояга и за тебе ККККО......
  • 23 октавиан

    0 0 Отговор
    Какъв вътрешен отдел бе , какви пет лева.
  • 24 Хъво

    1 0 Отговор
    Черепа ги е пратил полицаите защото го заграбват