ФАКТИ.БГ

Сензационни неизвестни факти за Левски

Русенския държавен архив пази сведения за преминаванията на Дякона пред граничния пункт при Русе

Публикувана: 18 Февруари, 2021 16:56
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5022
Сензационни неизвестни факти за Левски
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Неизвестни досега сведения за преминавания на Левски през граничния пункт при Русе се съдържат в непубликувани документи от фонда на Русенския държавен архив, разказва русенският историк и изследовател д-р Веселина Антонова в интервю за БТА.

За да следи движението на българските поданици, администрацията на Османската империя през 60-те години на 19 век въвежда регистрация на пътуващите в и извън страната.

"Издава се малка бележка - като паспорт, тескере. Тя съдържа кратка информация- името, от кой град е, за къде пътува, както и подпис на поръчителя, на гаранта", обяснява Антонова.

В съхраняваните в Държавния архив в Русе регистри, които съдържат повече от 20 000 имена, се открива и името "Васил Иванов от Елена" или "Васил Иванов от Кършова" (махала до Елена).

"При по-внимателно вглеждане в документите и съпоставителен анализ с известните факти за дейността на Левски може да се направи предположение, че Васил Иванов от Елена или от Кършова е Левски, който многократно преминава през граничния пункт при Русе", казва Антонова.

По думите ѝ, за да премине официално границата, Васил Иванов Кунчев се представя като Васил Иванов Узунов от Елена, търговец книжар, зет на Иван Кършовски. Изборът е предопределен от близките отношения на Левски със семейство Кършовски - Иван Кършовски е писар на четата на Панайот Хитов, а Левски е знаменосец.

Първи посещения на Левски в Русе

Първите вписвания в регистрите са на 2 септември и на 28 октомври 1867 г., когато Левски е в Русе. Най-вероятно е осъществил контакт със Стоил Попов Балкански - от Калофер, последовател на идеите на Раковски и негов кореспондент от Цариград, с когото се познава от Първа българска легия. Според Никола Обретенов Стоил Попов е и кореспондент от Русе на Каравеловия вестник "Свобода" в Букурещ.

"Тук трябва да отбележим, че в регистрите е написано, че на 6 ноември 1867 г., т.е. 10 дни по-късно, от Русе получава разрешително за пътуване до Одеса Христо Ботев. А ден по-рано - на 5 ноември, е сватбата на Стоил Попов. Такива публични събития е лесно да бъдат използвани за срещи.

Най-вероятно Левски и Ботев не се виждат в Русе, но едва ли е случайно, че идват при един и същи човек, почти по едно и също време", казва Антонова.

Историкът уточнява, че в края на 60-те години на 19 век Левски все още не е търсен от полицията. В този период той не е известен нито на българите, нито на турската полиция. Логично е тогава да пътува със своето име. Документите показват, че на 19 октомври и на 4 ноември 1868 г. Васил Иванов от Кършова отново е в Русе.

"Стоил Попов, отлично владеещ османотурски език, е привлечен като преводач и редактор на в. "Дунав" и учител в русчушкото класно училище.

Неоснователно обвиняван в туркофилски позиции, той е най-довереното лице на Левски в административния център на Дунавския вилает, дълбоко законспириран съратник. От Стоил Попов Левски получава препоръка за първата си среща с цариградските българи през декември 1868 година", разказва Антонова.

В документите за първи път се уточнява и маршрута на Левски при преминаването му в Румъния в края на втората обиколка из Българско. На 28 август 1869 г. Васил Иванов от Елена получава разрешително да пътува за Гюргево. Този път поръчител му е Никола Живков.

Антонова обяснява, че братята Никола и Георги Живкови са съратници на Левски. Те са търновска фамилия и идват в Русе. Никола Живков работи в книжарницата на Христо Г. Данов, а Георги Живков е учител в Русе.
"В периода септември - декември 1869 г. откриваме изненадващо много разрешителни за Васил Иванов - на 10 и 20 септември, на 19 октомври, 21 ноември и на 1 декември.

Тези преминавания на речната граница са свързани със срещи с полската емиграция, с която българското националноосвободително движение осъществява контакти. Според консулски доклади през 60-те години на 19 век в Русе е имало около 300 поляци. Отделно, Левски е имал желание да организира революционен канал Букурещ - Гюргево - Русе - Търново.

Известно е, че такъв канал функционира по-късно - в периода 1871 - 1876 г., през дома на семейство Обретенови. Става дума за тайната поща на Левски с Любен Каравелов и емигрантския БРЦК. В периода 1871 - 1876 г. през водната граница безпрепятствено преминават обявените за врагове на султана български революционери, забранените от цензурата издания на Любен Каравелов, кореспонденция, документи на БРЦК и оръжие, необходими в борбата за политическо освобождение", обяснява Антонова.

Историкът казва, че Левски е идвал в Русе, за да пътува и към Варна, използвайки първата в България жп линия.

Според Антонова последното регистрирано идване на Васил Иванов от Елена в Русе е на 25 юни 1870 година.

Левски отсядал в дома на русенски търговец

По думите ѝ не е ясно къде е отсядал Левски в града. Има обаче хипотеза, че е гостувал при едно от идванията си в дома на богат русенски търговец.

"Попаднах на спомени, публикувани от Георги Чендов, разказни му от внука на един от богатите русенски търговци Костаки Маринович. Последният е дълги години търговец в Цариград. След това Костаки Маринович се връща в Русе, създава семейство и построява нова къща. Неговите потомци пазят спомен, че Левски е бил приютен в старата къща на Маринович. Тя била съборена през 30-те години на 20 век и се е намирала на сегашната ул. "Велико Търново" в крайдунавския град", обяснява Антонова.

Изследването продължило повече от 10 години

Тя казва, че в България единствените цялостно запазени документи за пътувания през граничен пункт от 60-те години на 19 век се намират в Русенския държавен архив.

"Настоящото проучване е първи опит да се направи реконструкция въз основа на издадените разрешителни за пътуванията през Русе на лицето Васил Иванов от Елена. Резултатите пораждат нови въпроси, на които историческата наука ще търси отговори. Те ще потвърдят или отхвърлят информацията от публикуваните извори", казва Антонова.

Изследването ѝ продължило повече от 10 години, като предстои да бъде издадена и книга.

Русе / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
3
Този коментар е премахнат от модератор.
4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
7
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
8 Отговор
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ "Който ни освободи, той ще ни пороби" . Да Плевнялиев , а Не Левски . И всички русофобски "творби" на сатирични издания бяха обявени за ..... история ! . --- Напишете: Зов за истина НИЧТОЖНИЙ РОСКО!

Оценка:
-9 +6

Левски
9 Отговор
... е минавал през Никопол-Турну Мъгуреле!!! Охраната през Русчук е засилена и поради това не се е използвала!!! А и от там Ловеч е по-близо!!!

Оценка:
-2 +4

10
Този коментар е премахнат от модератор.
11
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
12 Отговор
Ето още един художествен фалшификат до Каравелов ,който щатско-турските медии охотно тиражират ,като уж исторически документ : Ето го този фалшификат: "Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. В. Лъвский".
Предупреждавам! И това е лъжа, измама и провокация! Такова писмо на Васил Левски до Любен Каравелов не съществува! И където го срещнете, възнаградете го с презрение! И фалшификата, и неговите възторжени почитатели!

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +17

БРЕХ БРЕХ БРЕХ
13 Отговор
То голямо робство е било по турско време. Едва ли можем да се похвалим по време на диктатурата у нас с такава свободия, държаха ни като кокошки в клетка. И какво излиза, че робството е измислица на комунистите, защото щяхме да видим, че по турско време хората са били по свободни

Коментиран от #23, #41


Оценка:
-18 +16

14
Този коментар е премахнат от модератор.
15
Този коментар е премахнат от модератор.
Турците го подлагат на бесило
16 Отговор
Както много други българи а днес има турска пропаганда от помаци и турска партия в българския парламент българското население се топи с високи темпове

Коментиран от #19, #21, #22, #27


Оценка:
-4 +14

Т.е.викаш
17 Отговор

До коментар #12 от "Българин":


Да си заравяме главите в пясъка🤭🤭🤭

Оценка:
-1 +5

Добре, че не доживя "освобождението"
18 Отговор
В противен случай щеше да първият който да моли турците да се върнат

Оценка:
-6 +7

кукувица
19 Отговор

До коментар #16 от "Турците го подлагат на бесило":


Не турците, а българинът Иванчо Хаджипенчович подписва смъртната му присъда. Хубаво е човек да си знае историята

Коментиран от #38


Оценка:
-6 +10

БАЙ Х@Й ‼
20 Отговор
През 1872 г. Иванчо Хаджипенчович пише мемоар до османския велик везир Махмуд Недим паша, в който подробно излага съществуването на тайна революционна организация сред българите и вероятната сръбска подкрепа за нея. Между ноември 1872 г. и февруари 1873 г. Хаджипенчович е назначен в тричленната правителствена комисия, разследвала Арабаконашкия обир от 22 септември 1872 г. и комитетските мрежи на Българския революционен централен комитет, и осъдила на смърт водача на българското революционно движение Васил Левски.‼

Коментиран от #32


Оценка:
-5 +8

21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
Хаджи Хаджи Българин
23 Отговор

До коментар #13 от "БРЕХ БРЕХ БРЕХ":


Пропускаш нещо! Една империя, се подържа на 3 основни принципа! 1.Данъци - 10% от какво ( пример за Османската Империя) ! Който, заработва повече, плаща повече! Затова, търговците са пътували свободно! 2. Администрация и контрол! Всеки поданник, трябва да бъде под физически и психически контрол! 3. Контрол, върху силовите структури и съдилищата! Равностоен съдебен процес! Та дори и да е само фарс!

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +1

Българин
24 Отговор
Левски не е произнасял, нито писал думите "който ни освободи, той ще ни пороби". Това е лъжа, и лъжа безусловна, отблъскваща и позорна. Позорна за този, който я произнася, тиражира и натрапва. Това е фалшификат, който плъзна из интернет от друг фалшификат - едно несъществуващо "предсмъртно писмо" на Левски, публикувано в блога "Бъзикилийкс" през 2008 г. 2008/11/23/). "Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността… Никой няма право да я разпространява, тълкува и внушава като истинна", предупреждават изрично създателите на въпросния блог.

Оценка:
-3 +14

БРЕХ БРЕХ БРЕХ
25 Отговор

До коментар #23 от "Хаджи Хаджи Българин":


Че това го има и в съвременна България

Оценка:
-2 +9

И да триеш
26 Отговор
И да не триеш все тая,това го пише в Уикипедията,не съм го измислил аз,ратайчето е наръгано по зверски начин,в писмото си пише:наръгах го веднъж,за да не се мъчи го наръгах още веднъж😅,вместо да го спаси,за да не се мъчило,а бе само щуротии кво да кажа

Оценка:
-7 +6

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Историк
28 Отговор

До коментар #27 от "Хайтов":


Хайтов е прав!! За революционна дейност са изпращани на заточение в Диарбекир!!!

Оценка:
-3 +6

Историк
29 Отговор
Хайтов е прав!! За революционна дейност са изпращани на заточение в Диарбекир!!!

Оценка:
-2 +3

История малко
30 Отговор
Жив е той там на бустана лежи и пъшка и дините тръшка, пъпешите реже без да се пореже

Оценка:
-4 +4

Няма значение
31 Отговор

До коментар #27 от "Хайтов":


И да е бил осъден за революционна дейност,пак присъдата е обесване,тоа копанар толкова престъпления е извършил,че само с 1-2 доказани са прекратили разследването,защото само едното е достатъчно за да иде на въжето

Оценка:
-5 +4

Китаеца
32 Отговор

До коментар #20 от "БАЙ Х@Й ‼":


Прав си за написаното. Но само една грешка допускаш-Иванчо Хаджипенчович не е писал и пращал МЕМОАР! Този така наречен документ- прошение за станали или отминали събития от обществения живот, политически събития или религиозни промени, е подаден само два пъти през Средновековието от българския народ: първия път от българската общност в Цариград до френския император Наполеон Трети, като са искали българския народ да бъде приет в лоното на католицизма, с цел спиране на издевателствата на турското правителство върху българите. А втория път е,когато жителите на Котел са пратили такъв мемоар до граф Дибич, командвал руските войски през Руско-турската война 1828-1829г.

Коментиран от #34


Оценка:
-2 +6

33
Този коментар е премахнат от модератор.
34
Този коментар е премахнат от модератор.
35
Този коментар е премахнат от модератор.
Я па тоя
36 Отговор

До коментар #34 от "Измир":


Ако ми докажеш всичко това, щи дам пет кинта.

Оценка:
-1 +1

37
Този коментар е премахнат от модератор.
Генерал 🇧🇬
38 Отговор

До коментар #19 от "кукувица":


Хаджи Пенчович работи за, и в Османската Империя. За революционна дейност и подбуждане към въстание Левски е осъден е на смърт, чрез обесване, с подписа на султана. Точка.

Оценка:
-2 +4

Генерал 🇧🇬
39 Отговор

До коментар #27 от "Хайтов":


Не пишете глупости. Левски е осъден на смърт, чрез обесване, не за убийство, а като опасен враг на Османската империя -за революционна дейност и подбуждане към въстание.
В нета има "ПРОТОКОЛИ ОТ ПРОЦЕСА СРЕЩУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Целият документ възлиза на четири ситно изписани страници. Документът е сред първоначалните архивни материали, депозирани в Националната библиотека.
Пълен превод на протокола може да се прочете във: Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд. Документи из турските архиви.

Оценка:
-2 +3

biri
40 Отговор
" Има обаче хипотеза, че е гостувал при едно от идванията си в дома на богат русенски търговец."

- Роби маина голямо робство е били кои кого ли е робувал за да стане богат?

Оценка:
-0 +2

Историк
41 Отговор

До коментар #13 от "БРЕХ БРЕХ БРЕХ":


До 1908 г. в Османската империя още се продавали роби. Казва чичко гугъл. Да от твоя етнос може и да не сте били роби , но ние сме били.

Оценка:
-2 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5