Last news in Fakti

17 Юни, 2024 07:43 715 1

Импресариото Иван Кюркчиев: „Радвам се, че участвам в музикалния живот на България и Румъния“

  • импресарио-
  • иван кюркчиев-
  • лия петрова-
  • русе

Разговор с импресариото

На 27 юни, четвъртък от 19 часа в зала „Филхармония“, Русе ще гостува Държавният симфоничен оркестър на град Солун, Гърция с младата българска цигуларка със световна кариера Лия Петрова.

 

А в събота, 29 юни, този премиерен концерт ще бъде представен в Букурещ, в прочутата зала „Атенеум“, един шедьовър на архитектурата, за който са дарили една много голяма сума нашите сънародници, братята бизнесмени и меценати Евлоги и Христо Георгиеви.

++++++++++++++++++++++++++

- Уважаеми господин Кюркчиев, на 27 юни, четвъртък в зала„Филхармония“/ Дома на културата/, по Ваша покана, ще ни гостува за първи път един от водещите музикални институти на Гърция, Солунският държавен оркестър. Как избрахте именно този състав и какво може да ни кажете за него?

- Солунският държавен симфоничен оркестър е една от основните културни организации в Гърция и може би най- авторитетният музикален ансамбъл в южната ни съседка. Основан е през 1959 г. от гръцко-кипърския композитор Солон Михаелидес и в момента се състои от 112 първокласни музиканти. Създаден през 1959, вече с богата творческа биография, гостувал в цяла Европа и с много голям брой записи, осъществени от водещите световни компании, работил с големи диригенти и солисти, с огромен репертоар, част от който той записва редовно по покана на водещите световни звукозаписни компании: EMI, BIS, NAXOS и DEUTSCHE GRAMMOPHON…

- А нашата сънародничка, чаровната Лия Петрова, една изгряваща млада световна звезда, е вече позната на българската публика…

- Да, така е! Тя свири редовно с много прекрасни музиканти като Беатрис Рана, Емануел Пахуд, Пабло Ферандес, Марта Аргерич, Миша Майски, Рене Капюсон, Августин Дюме, Джеймс Енес, Николас Ангелич, Орелиен Паскал и Готие Капюсон.

- А какво ще съдържа тази празнична лятна гала?

- Тя е от две части. В първата – любимият на всички меломани Концерт за цигулка от П.И.Чайковски, а във втората – нещо ново и интересно: Симфонията на един нашумял по света гръцки композитор Харилаос Перпесас

- Вече три години сте в прекрасния Букурещ. Как завърши третият ваш сезон като арт менажер импресарио на Националната опера в Букурещ? Тук ще подчертая, че сте единственият българи, поканен да работи за този първокласен световен оперен театър.

- След поредица успешни оперни и балетни премиери, приключи с Оперния фестивал на Букурещ, посветен на стогодишнината от кончината на великия маестро Джакомо Пучини. Над 1500 певци инструменталисти и технически персонал присъстват на сцената на Opera Romana, за да представят почти всички негови опери. Това бяха оперните театри на Будапеща, Диегу от Южна Корея, още от: Клуж, Яш, Темишоара, Брашов, Галац, Констанца… Общо 9!

- През 50-те до 70-те години на миналия век, Букурещката и Русенската опери бяха в близки отношения. Имаше редовен творчески обмен. Нашите певци, режисьори и диригенти, както и техните, бяха добре познати на публиката от двата града. Като директор на Русенската опера Вие я представихте нашите артисти с една чудесна, мащабна постановка на „Ернани“ от Верди с големия тенор и диригент Хосе Кура в Букурещ. Тя имаше своите премиери в Русе, София и Букурещ. Имате ли идеята да уредите гостуване на Опера Ромъна у нас?

- Може би някой ден ще стане.

- А тази програма на музикантите от Солун и нашата цигуларка – виртуоз Лия Петрова ще бъде ли изнесена и другаде, освен в Русе?

- Да, след Русе на 27 юни, четвъртък и на 29 юни, събота в зала АТЕНЕУМ в Букурещ. Диригент ще бъде Янис Пуспурикас, диригент с голяма кариера в Европа.

- Може би малцина знаят, че прекрасният Атенеум, символът на Букурещ, е построен със солидна финансова помощ от братята търговци и меценати Евлоги и Христо Георгиеви. Те са и сред строителите на Букурещкия университет…. А защо избрахте за този концерт в Русе зала „Филхармония“ / Дома на културата/? Може би заради отличната акустика? Или заради дългата традиция, големите концерти да се изнасят там?

- Точно така, заради отличната акустика, а и Зала Филхармония, построена по времето когато се издига Дунав-мост / 1954/ е направена точно за симфонични концерти и за най- авторитетният форум на голямата музика у нас, „Мартенските музикални дни“ Специалистите я определят като една от малкото акустични зали в България.

- Какви нови състави и артисти искате да поканите у нас, а също и в Румъния, за която сега работите успешно, а Русе се лиши от Вас?

- През 2025 г в България и Букурещ съм поканил големите Компании от Париж със мюзикълите на Notre Dame de Paris и Romeo et Giuliette.

- Желая Ви успех в благородната Ви дейност за сближаването на музикалните култури между България, Румъния и Гърция.

Разговора води:
Огнян СТАМБОЛИЕВ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 0 Отговор
    браво на този човек, работи за българската музикална култура и за румънската