Last news in Fakti

20 Юли, 2021 09:47 3 327 18

Нов паметник бележи 107 години от рождението на дядо Добри (СНИМКИ)

  • дядо добри-
  • паметник-
  • паметник на доброто-
  • рождение

Монументът на светеца от Байлово ще е в обособено парково пространство, където ще се организират различни събития

С нов архитектурен проект за разполагането на Монумент Дядо Добри - първия паметник на Доброто в България, организаторите от „Сдружение Азбукари“ отбелязват на 20 юли 107 години от рождението на светеца. Към организаторите са се включили безвъзмездно двама архитекти, баща и син - арх. Георги Бакалов и арх. Димитър Бакалов. Те са разработили нов проект заедно с 3D изображение за разполагане на каменната скулптура на дядо Добри в обособено парково пространство. Това съобщи Яна Трендафилова, координатор на „Сдружение Азбукари“.

Няма по-добра възможност от тази, дядо Добри, който душата си даваше за децата, да е в парка, смятат организатори и архитекти. Там, оживял изпод детските ръце на бъдещи скулптори каменоделци, дядо Добри да гледа как около него тичат деца, разхождат се майки с колички, четат се стихове, пеят се песни, правят се изложби на детски рисунки, а родители разказват на наследниците си за светлото му дело и ги възпитават в християнски ценности.

Нов паметник бележи 107 години от рождението на дядо Добри (СНИМКИ)

„Инициативата за изграждането на този паметник се развива от няколко години, като нашата идея, на организаторите, беше да осъществим този проект заедно с Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, Врачанско. Искахме да дадем шанс на децата, които се обучават там, дейно и активно да се включат в проекта. Вече е готов макетът, имаме възможност веднага да бъде изработен и на този етап ни остават чисто административни процедури“, каза още Яна Трендафилова.

Тя обясни, че целта на организаторите е този паметник да бъде изграден на територията на град София и в тази посока са всичките усилия и работа на инициативния комитет и на сдружението. „На този етап не можем да разкрием точното място, тъй като сме в процедури, които изискват потвърждение от съответните органи. Но основното ни желание беше той да е средище, място, достъпно за всички, където да се осъществяват много събития, много инициативи и да се случват хубави неща“, каза още Трендафилова.

Нов паметник бележи 107 години от рождението на дядо Добри (СНИМКИ)

„Приехме с радост да бъдем партньори в проекта и изработихме нашата част - каза Яна Орлинова, директор на ПГ по каменообработване. - Участваха ученици, които вече завършиха и много искаха да ударят по камъка, да оставят своя отпечатък, но уви, нещата малко се проточиха във времето."

По изготвена скица е направен моделът на дядо Добри, най-напред от глина, а след това от гипс. В момента той се съхранява в ателието на гимназията по каменообработване. Остава финалната част, но и най-трудната.

„Имаме дарение дори от наши съмишленици - една кариера над Кунино. От там ни предоставиха каменен блок, който чака да бъде пренесен тук. Надяваме се час по-скоро да се установи мястото за паметника, да започнем да изработваме модела в камък. Нашите ученици очакват с нетърпение този момент", каза още Яна Орлинова.

„Когато екипът на „Сдружение Азбукари“ заедно с неговия председател Цвета Кирилова ни запознаха с идеята за създаване на първия паметник на Доброто в България, ние заедно с моя син, архитект Димитър Бакалов, се въодушевихме от идеята да бъдем полезни, естествено, на дарителски принцип - каза арх. Георги Бакалов. - Идеята на организаторите беше да се обособи едно парково пространство, където монументалната фигура на дядо Добри, изработена от децата от Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино, да бъде разположена в паркова среда, да има в близост църква.“

Организаторите и архитектите са решили каменната статуя да е в оживено пространство, в което да се разположи една композиция, като тя да не е само фигурална, а да има събитийност около нея, със специално отношение към децата.

Нов паметник бележи 107 години от рождението на дядо Добри (СНИМКИ)

„Сдружение Азбукари“ е организация, свързана с това специално отношение към децата - каза още арх. Бакалов. - Екипът е реализирал 4 детски площадки, на които деца със специални потребности играят заедно със здрави деца. Организацията е свързана с много други позитивни инициативи в помощ на децата - празници, забавно-обучителни пособия. Така че професионалните ни интереси съвпаднаха.“

„В България има много паметници и скулптури, но тук идеята на „Сдружение Азбукари“ е друга - да може бъдещите творци от уникалната гимназия за каменоделци, едно училище с над 100-годишна история, единствено на Балканите и едно от двете подобни в Европа, да допринесат в големия град да се случи нещо, в което и те участват. То е възпитателно, свързано с водещите морални принципи на дядо Добри“, каза още арх. Бакалов.

Нов паметник бележи 107 години от рождението на дядо Добри (СНИМКИ)

„В обществото ни трябва да се говори повече за ценностната система на светеца, която той толкова години е проповядвал - каза още архитектът. -Той не е просяк. Той е човек, който е дал най-много на храмовете в България и най-вече на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Даже на неговото изпращане в отвъдното присъстваше лично патриарх Неофит и той организираше ритуала. Дядо Добри е убеден в ценностната система на християнството и е допринесъл много с личния си пример за популяризиране на християнските добродетели.“

Идеята е да се обособи в паркова среда едно пространство, където да може от няколко посоки хората да се доближават до паметника и да бъде под формата на кръст, като символ на християнството. Седящият дядо Добри ще гледа на изток, ще бъде обкръжен със зеленина в градска среда и там ще се провеждат различни събития. Ще може също, който иска, просто да поспре за малко и да остави едно цвете, или когато родители заведат децата си, да им разказват за християнските добродетели.

Нов паметник бележи 107 години от рождението на дядо Добри (СНИМКИ)

Според проекта на архитекти Бакалови това ще бъде едно живо пространство, от една страна самостоятелно, от друга страна вписано в една среда, където може да се пребивава, да се случват хубави светли неща. Затова е дадена възможност от 3 посоки хората да се доближават до пластичния монумент, а в алейките, които са като подход, да се правят изложби, да има някаква иносказателност, свързана с добродетелите, за които дядо Добри е пример.

В това архитектурно решение е осигурена достъпна среда - да може и хора с инвалидни колички и с увреждания да се докоснат до светеца. Около самия паметник ще има площадче 3 на 4 м, за да може там през цялата година нещо да се случва. Да има посещение на деца, с родители или учители, изложби на детски рисунки, занимателни и познавателни срещи, да се раздават книжки.

Проектът предвижда на самия постамент, върху каменни плочи околовръст на монумента да има надписи с мисли на дядо Добри, превърнали се в емблематични. „Светецът много ясно, много кратко определя постулатите, свързани с ценностната система на християнството и източното православие, като обич към ближния, покаяние, смирение и други добродетели. Идеята е когато майка заведе там своето дете, да му прочете тези мъдри послания на светеца и те да останат в малката му главичка“, каза още арх. Бакалов.

Около паметника може някой да иска просто да се усамоти със своите мисли. И обратното - около него хора да празнуват. Проектът дава възможност и за това. Предвижда се също на алейките към паметника да се засадят цветя, които създават настроение, облагородяват пространството и възпитават децата в любов към природата.

„Защо приехме със сина ми да направим този проект? Въпрос на морал, на убеждение, че примерът на дядо Добри трябва да бъде популяризиран сред по-младите и по-възрастните - каза арх. Георги Бакалов. - Нашата разработка е безвъзмездна, дарение към тази инициатива. Нали идеята е всеки да допринесе с нещо към каузата - със своя труд, знания и умения. Безвъзмездно! Това е задължително условие. Това е примерът на дядо Добри, който ние сме длъжни да следваме.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чист Човек

    5 3 Отговор
    от Бъдещето..

    Коментиран от #11

  • 2 ЕВАЛА

    4 2 Отговор
    ВИЕ СТЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ
  • 3 Един

    5 6 Отговор
    Пари на вятъра!!!
  • 4 Как може

    3 8 Отговор
    да виждате светец в лицето на един заблуден просещ за църквата човечец?!Той беше инструмент за източване на пари от наивници към тарикати!Две хиляди години години лъжи и храна за наивници.

    Коментиран от #6, #13

  • 5 И защо светец

    2 8 Отговор
    Защото е дал чужди пари за църква ли? То тогава Баце е по голям светец, той раздаде милиони за църквите в България

    Коментиран от #7, #14

  • 6 Аз съм говедарят

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Как може":

    Айде да те водя да папкаш тревица,съмна вече..

    Коментиран от #10

  • 7 Ако те мерна

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "И защо светец":

    след теб ще се вие вихрушка от прах..

    Коментиран от #9

  • 8 Мари мале

    3 3 Отговор
    ... кръгъл мидиот - проси пари за поповете и като пукна те си направиха някаква луксозна покривка за параклиса (или както там му казват)
  • 9 Хахаааа

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ако те мерна":

    Нали бяхте кротки и хрисими,нали проповядвахте нещо за другата буза!!?А сега лиги,истерия,заплахи!

    Коментиран от #15

  • 10 Защо пишеш

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аз съм говедарят":

    какъв си-то се разбира по коментара!
  • 11 Дааа

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чист Човек":

    Точно така-от бъдещето!Идиотите се увеличават!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Как може":

    Стига вече бе, ефенди! Аман от анадолска пропаганда.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "И защо светец":

    Баце не раздаваше ли за джамии? Дядо Дибри е светец, защото не е задържал парите за себе си, дори когато е бил в крайна нужда, а ги е дал за храмовете Господни, да се подновят, та да има къде християнските миряни да се помолят Богу.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаааа":

    Много лесно си се наплашил бе, чок башибо3ук бабаит.
  • 16 Гост

    0 0 Отговор
    Прави впечатление форсираният наплив от ефендита, надпреварващи се да плюят по светците Християнски и тяхната добродетел.
  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    Съ6ино, поне ги заключвайте такива статии, да не могат м€к€р€тата да оплюват святите българи в тях. Или такъв жест правите само за статиите към А-едно?
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Предлагам паметникът на дядо Добри да бъде на мястото на МОЧА.