21 Май, 2022 23:25 4 102 14

Екзотиката на Африка блесна в центъра на София

  • африка-
  • ден на африка-
  • алжир-
  • ангола-
  • египет-
  • либия-
  • мароко-
  • нигерия-
  • южна африка и почетните консулства на судан-
  • сейшелите-
  • гана-
  • кения-
  • мали-
  • посолства-
  • посланици

Отбелязаха Деня на Черния континент с ястия, напитки и изкуство

Екзотиката на Африка блесна в центъра на София  - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Африкански бурни ритми прозвучаха в събота на 21 май в центъра на София пред Народния театър „Иван Вазов“. Столичани усетиха духа на Африка, вкуса на Африка, ароматите на Африка, ритъма на Африка! С една дума – Африка се пренесе в центъра на София без ковид ограничения. Цветна, красива, пъстра, ароматна, омайваща и вкусна Африка зарадва всички присъстващи със своята специфичност. Ако не сте пътували до Черния континет може да го сторите без проблем всяка година в Деня на Африка.

На 25 май по света се отбеляза Денят на Черния континент. Групата на африканските посланици събраха представители на българското правителство, бизнеса, академичните среди, дипломати и журналисти на "афропарти" под наслов "Африка: Земя на големи възможности". То се проведе под патронажа на Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко.

Инициативата е на африкански посланици от Алжир, Ангола, Египет, Либия, Мароко, Нигерия, Южна Африка и Почетните консулства на Судан и Сейшелските острови акредитирани в България.

Атмосферата на Африка се пренесе пред Народния театър „Иван Вазов“, където гостите се наслаждаваха на уникални кулинарни специалитети от арабските африкански страни и великолепното вино от ЮАР. Южноафриканците смаяха минувачите с невероятен местен ликьор, за който твърдят, че предхожда и превъзхожда прочутия „Бейлис“. Египтяните се конкурираха със суданците по най-студено и вкусно каркаде, а мароканците мериха сили с алжирците по най-вкусен „кус-кус „ с тиква, моркови, пилешко и куркума. По сладкишите всички бяха квит – уникалният портокалов и лимонов пай по нищо не отстъпваше на арабската баклава, суданската басбуса и египетските сладкиши. Опашки се извиваха пред щандовете на Алжир, Египет и Мароко за порциите вкусни манджи. Любителите пък на изкуството се редяха на опашка пред щанда на Кения и Гана, където преобладаваха интересни сувенири, шарени дрехи и красиви картини с африкански мотиви рисувани върху камилска кожа. Щандовета се надпреварваха в продажбата на сувенири, тъй като събраните средства ще бъдат дарени за благотворителност.

Гостите можеха да пробват от пикантните гозби, ухаещи на екзотични подправки. Традиционната мароканска кухня с известното ястие "Тааджин" се съревноваваше с ястията от Судан и прословутия судански "качамак" - "Ассида със сос Маллах". Никой не си и помисли да подмине африканските сладкиши с канела и карамел, които бяха в изобилие на всичките щандове. Те вървяха с марокански чай от мента и червено суданско каркаде. Чайовете от червено суданско каркаде и мароканска прясна мента допълваха вкуса на арабските сладкиши с канела и карамел. Европейските гости и българските домакини обмениха мнения за африкански пикантни гозби, ухаещи на екзотични подправки

Студените напитки от фурми, червени боровинки и горски ягоди се конкурираха със световно известните вина на ЮАР. Щандът на Нигерия събра много любопитни да видят сувенири от страната, а пък алжирците показаха ценни кожени изделия. Либийците тази година привличаха с невероятни аромати на благовонии от специфични ароматни пръчици, подобни имаше и на щанда на Египет и Алжир, но с други аромати. На щанда на ЮАР се предлагаха и яйца от щраус, а на този на Мали - картини върху кожа и платна с масло на местни майстори.

На афромузиката и царствените благовония се насладиха и посланиците на други държави, както и многобройните гости дошли да се се потопят в атмосферата на специфичния африканския бит.

Посетителите имаха възможността да видят и да закупят различни африкански сувенири, дрехи, бижута и аксесоари, отразяващи африканската култура. Събраните средства ще бъдат дадени на фондация „За Нашите Деца“.

По-късно през деня – в 16:00 ч., част от тържеството продължи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Там Катедра „Африканистика“ на Факултета по класически и нови филологии бе подготвила много изненади за всички гости. „Целта на събитието е чрез изкуство, музика и диалог заедно да отпразнуваме и споделим културното богатство и разнообразие на Африка, с българската и африканската общност в България“, съобщават от висшето учебно заведение.

Официални гости на празника бяха Бистра Окереке, Патрик Андерсон, Даниел Делибашев, Стивън Ачикор и Прея. Събитието се организира с финансова подкрепа по проект "Африка в България и България в Африка", към НИС, Софийски университет.

Автор: Оля Ал-Ахмед

По случай Деня на Африка предоставяме екзотична африканска рецепта от Судан

Рецепта за судански качамак
"Ассида със сос Маллах"

500 г смляно телешко месо
150 г суха дребна бамя
100 г бяло брашно
100 г доматено пюре
150 г кисело пълномаслено мляко
50 г стрит чесън
2 глави стрит лук
1 пакетче краве масло
500 г грис
Сол, ким, дафинов лист, червен пипер, кориандър, кардамон, лют пипер или малко джинджифил

Начин на приготовление:

Накълцаното месо се смесва с другите продукти и се запържва на бавен огън. Сипва се постепенно малко вода, докато сместа не стане пастообразна. Внимателно и постепенно се прибавят доматеното пюре с брашното. Сместа непрекъснато се разбърква до получаване на соса. Отделно се сваряват на бавен огън количеството грис с пакетче масло и киселото мляко до получаване на гъста субстанция, която се разлива равномерно в купички. След като изстине, се залива с получения сос, който също трябва да е студен. Сервира се като основно ястие и то студено. Идеално за летните жеги с чаша студено каркаде.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 така така

    18 2 Отговор
    Африка е за африканци.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Aлфа Bълкът

    17 4 Отговор
    От африканска кухня може само да хванеш салмонела, в добрия случай ще се разминеш с един сюр гюн!
  • 6 ъъъ

    12 4 Отговор
    ту да ме се не види ...
    а аз си люскам ракията у нас...
    ако знаех - щех да ида взема банани на аванта за мезе
  • 7 Рушляк

    6 10 Отговор
    Мутруфанова дали е минала да се налапа на аванта,и да представи новите ракети
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Леле мале

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дух на хан Аспарух":

    " Дух на Хан Аспарух " ...
  • 11 Нямам Срам

    8 7 Отговор
    Много сте зле всички ... Африка си е много хубав континент дори и имат интересна култура .. друг е въпроса какво са направили англетата и американците французите там ... Да живеят в това положение.. сега ..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 смок

    4 0 Отговор
    С една дума – Африка се пренесе в центъра на София. Вече ще сме част от африканския континент. Ще ни заселят милион африканци с аби и забулени от главата до петите в шамии жени.
  • 14 мъкаааа

    1 0 Отговор
    Ще ставаме все по-рошави и къдрави.