Last news in Fakti

23 Юни, 2022 17:57 2 838 2

Откриха джамия на 1200 години

  • джамия-
  • археология-
  • ислям-
  • разкопки-
  • находка-
  • негев-
  • израел

Смята се, че откритието в Негев е една от най-старите известни джамии в света

Откриха джамия на 1200 години - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

В град Рахат в Негев беше открита 1200-годишна джамия - една от най-ранните известни джамии в света - от времето на прехода от християнството към исляма, което в земите на Израел става през VII до IX век сл. Хр.

Джамията е втората по рода си в района, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС, като припомня, че предишната подобна джамия е открита през 2019 г. при разкопки, проведени от Израелския орган за антики (IAA), които хвърлят светлина върху началото на исляма в Южния Левант.

Луксозно имение и рядко срещана селска джамия бяха случайна находка при мащабни археологически разкопки, проведени от IAA, преди строителство на нов квартал в бедуинския град Рахат. Разкопките предоставят артефакти за постепенния преход от християнството към исляма, който се е осъществил през VII до IX век сл. Хр.

Разкопките, ръководени от Орен Шмуели, д-р Елена Коган-Зехави и д-р Ное Давид Михаел от името на IAA, разкриха сгради с християнски и ранно-ислямски характеристики в непосредствена близост една до друга.

„Открихме селска къща от византийския период, която очевидно е била дом на християни, занимаващи се със земеделие, и включва укрепена кула и помещения със здрави стени, обграждащи вътрешен двор. На близкия хълм открихме, че е имало голямо имение, построено по съвсем различен начин - то е изградено около сто години по-късно, към края на VII до IX век сл. Хр. - ранния ислямски период", казаха археолозите.

Сградите на имението, очевидно построено от мюсюлмани, представляват редици от стаи покрай големи открити дворове. Много от покритите с глина фурни, открити в стаите и дворовете, вероятно са били използвани за приготвяне на храна. Стените на сградите са били сравнително тънки, очевидно от кирпич и не са оцелели.

Ранната селска джамия, първата открита по рода си, открита наблизо през 2019 г., предостави доказателство за жителите на околността.

При последните разкопки археолозите бяха изненадани да открият още една селска джамия, датираща от VII или VIII век сл. Хр. Джамията включва квадратно помещение със стена, обърната към Мека, свещения град на исляма (Кибла). Михраб - ниша с формата на полукръг, е разположена централно на южната стена. Тези уникални архитектурни особености показват, че сградата е била използвана като джамия. Джамията е отделна самостоятелна сграда и може да е била използвана от няколко десетки мюсюлмани, най-вероятно местни жители.

Джамията се намира на около 400 метра южно от луксозното имение, издигнато около централен двор и включващо зали с каменна настилка - някои, покрити с мрамор, и стени със стенописи в червено и жълто. За богатството на обитателите свидетелстват откритите в къщата парчета от фини сервизи и стъклени съдове, някои украсени с рисунки на растения и животни.

Археолозите казаха, че „доказателствата от всички обекти на разкопките, събрани досега: жилищата, молитвените домове, фурните и приборите, хвърлят светлина върху началото на историческия процес в северен Негев при навлизането на новата религия – религията на исляма и новото управление и култура в региона. Те постепенно се установяват, като наследяват по-ранното византийско управление и християнската религия, която господства по тези земи в продължение на столетия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историк

    5 3 Отговор
    Никога не е имало такъв "преход от християнството към исляма". Ислямът е обединил бедуинските идолопоклоннически езически племена да почитат единствено и само лунния бог (забележете полумесецът) и няма нищо общо с Християнството.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.