8 Септември, 2022 15:57 7 706 11

Какво пише в "Абагар" - първата печатна българска книга?

  • абагар-
  • филип станиславов-
  • автор-
  • първата печатна книга-
  • книга

Филип Станиславов е създателят на първата печатна книга на български език - "Абагар"

Какво пише в "Абагар" - първата печатна българска книга? - 1
Снимка: Shutterstock

Книгите са едно наистина безценно богатство, което кара въображението ни да работи в хиляди посоки, те са сигурно бягство в моментите, в които искаме да се потопим в друг свят, те са източник на мъдрост и незаменим помощник в обогатяването на общата ни култура и разширяването на познанията ни за заобикалящия ни свят. Всяка прочетена книга е допълнителна тренировка за нашия мозък и определено можем да научим много от всеки един книжен приятел.

Или иначе казано, колкото повече четем, толкова по–добре.

Коя обаче е първата българска печатна книга и кой я е написал? Кога във времето, така да се каже, се раждат книгите на хартия и кой е техният първи предшественик?

Първата българска печатна книга се казва „Абагар“ и е написана през 1651 г. в Рим от Филип Станиславов, чиято история е не по–малко интересна от тази на книгата му. Нейното отпечатване било на 6 май същата година, пише vesti.bg.

Защо точно името „Абагар“?

Първата българска печатна книга е кръстена на едеския цар в Месопотамия – Абагар. Около него има една легенда и поверие, според което царят бил скован от много тежка болест в продължение на шест години. Накрая написал писмо на самия Христос с молба за неговото изцеление. Иисус чул молбата му и изпратил апостол Тадей, който вдигнал цар Абагар на крака. Легендата разказва, че изцелението дошло именно със силата на божието слово, за това и авторът е избрал точно това име за първата българска печатна книга. Той смятал, че неговите думи ще донесат необходимата надежда за изцеление на българския народ.

Какво представлява самата книга и какво точно пише в нея?

Книгата представлява пет големи листа с ширина 44 см и дължина от 34 см. Те съдържат няколко канонични и апокрифни молитви, които авторът е пригодил за разбиране дори от обикновените селяни. Освен тези текстове книгата включва и няколко молитви за различни поводи – молитва за предпазване от черни магии, молитви, които развалят черни магии, молитви за любов и дори молитви за плодородие, както и много други.

На всеки лист текстът е напечатан в четири колони, които са заградени с рамка. Листата са номерирани, но с букви, вместо цифри. Освен текст в книгата има и няколко изображения-икони.

Какво пише в
Снимка: Wikipedia

В началото на „Абагар“ има изображение на короноването на Дева Мария, а след него е поместен текст, който възхвалява кръста. Освен това в книгата-молитвеник са изредени имената на множество светии.

Текстът на книгата има 16 откъса, с различни заглавия, подбрани от автора. Три от тях са, така да се каже, основни. Те са свързани с „Всемогъщия бог-творец“.

Различните източници казват различно за това точно колко копия има запазени от тази книга – 15 до 17 бройки. Едно от тях се съхранява в библиотеката на Ватикана, друго в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София, в ръкописния отдел.

Книгата „Абагар” завършва със следния цитат от Филип Станиславов: „Както пчелата събира мед и восък от различни и благоуханни цветя, тъй и Филип Станиславов, епископ на Велика България, събра и нареди от различни книги на светите отци своя сборен Абагар и го дари на своя български народ да го носи при себе си вместо силни мощи. Тоя Абагар бе напечатан през 1651 година на 6 май в светия град, където почиват телата на Петър и Павел”.

Кой е Филип Станиславов?

Филип Саниславов е роден в малкото село Ореше, днешно Ореш, което се намира на около 8 километра от Свищов, съвсем близо до река Дунав. По това време в селото е имало около 80 къщи и 400 жители, т.нар. павликяни. Няма много информация за детството му, но пък се предполага, че то не е било чак толкова интересно.

Филип Станиславов е кандидатствал за епископ в Рим, но е имало доста негативни отзиви срещу него, като някои недоброжелатели го наричат с истинското му име, което се оказва, че е Филип Мехмедов. Въпреки това предпочели него за поста пред другите кандидати.

Няколко години след това се връща в родината си, като се оказва, че в периода 1636–1640 г. той не пребивава само на едно място. Освен в Никопол, Филип Станиславов е бил в Разград, Русе, Каварна и Варна. След това имал пътувания в цялата страна според някои документи.

Книгата „Абагар“ Филип Станиславов отпечатва при едно от многото си пътувания до Рим. Той прави това със собствени средства. През 1651 г. се предполага , че книгата е отпечатана в печатницата на хърватски католици.

Т.нар. молитвениче на Станиславов било прието много радушно от неговите сънародници, а след време и от техните потомци. Тази книга е останала единственият книжовен български паметник от цялата просветна дейност на пропагандата през XVII век.

Книгата „Абагар“ е съставена и написана най-вече за нуждите на католическата пропаганда сред българските павликяни и насочена срещу точно определени елементи от тяхната религиозна доктрина, опитвайки се да ги примири до някаква степен с католицизма.

Според някои източници се предполага, че книгата е била предназначена да се носи като амулет, във вид на свитък, който е навит около кръста или около лявата ръка.

За съжаление малко хора днес знаят кой е Филип Станиславов и какво е направил той за българската книжовност и просвета, а това е един от българите, които трябва да помним с уважение, предвид факта, че на него дължим написването на първата българска печатна книга, без значение какво съдържа тя и дали хората одобряват и приемат текста. Факт е, че го има още от 1651 г.

Високо на дунавския бряг, на един самотен хълм над Никопол стои една надгробна плоча, която показва къде е погребан Станиславов. На нея пише датата на смъртта му и се споменава, че е бил епископ на град Никопол. Безспорно той е един от българите, които имат място в учебниците по история, както и по литература, защото все пак е написал първата българска печатна книга, но уви той не е там.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фикри(Филип) Мехмедов

    1 20 Отговор
    И какво сега, пак турчин написал първата българска книга

    Коментиран от #2, #4, #5, #6

  • 2 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фикри(Филип) Мехмедов":

    Кой ти каза, че е турчин? Турските имена на ОВ ли завършват?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фикри(Филип) Мехмедов":

    И не е първата българска, а първата печатна българска. Преди това българските книги са били писани наръка, още от времето на покръстването, има-няма към 8 века по-рано.
  • 5 БСП на Бунището

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фикри(Филип) Мехмедов":

    Нищо не си разбрал Правилно...Това е първата Печатна книга на български език,а не написана на ръка....Първото печатно издание на Български език....и това че го е сторил Факри Мехмедов(Филип Станиславов) след 400 години Турско робство би трябвало да ти говори,че Българския език и Българския Народ,въпреки всичко е Оцелял....

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фикри(Филип) Мехмедов":

    Факти от уикито: - "От доклада на епископ Филип Станиславов става ясно, че една част от павликяните в с. Ореш са приели исляма между 1625 – 1630 г."
  • 7 плюс минус

    16 0 Отговор
    Филип Станиславов е първият католически епископ на Католическа Никополска Епархия.
    Книгата "Абагар" е отпечатана на 6 май 1651 г. Рим.
    По повод тази дата БНТ - Русе засне в България и Италия документалния филм "за Абагар и неговия създател" за 350 годишнината от издаването на първата печатна книга.
    Да видиш с очите си оригинал на "Абагар" е много вълнуващо преживяване.
  • 8 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "БСП на Бунището":

    Не се е казвал Факри Мехмедов. Бил е наклепан от недоброжелатели, целящи да го смъкнат от заеманият пост. Уикицитат: Филип Станиславов е роден около 1608 година в село Ореш, Никополско в семейството на павликяни, приели католическата религия. Радетел за освобождението на своя поробен народ, епископ Филип Станиславов е преследван от османската власт. Като българин със силно изразено народностно самочувствие и като един от нашите първи книжовници, той си спечелил и недоволството на римската църква. След като заема епископския пост Филип Станиславов е подложен на различни критики – че предизвиква неодобрението на турците и вярващите с богатото си облекло, че поддържа компрометиращи връзки с турци и арменци, че служи в Марцианополската епархия, изоставяйки своята собствена. В крайна сметка през 1663 година е отстранен от поста.
  • 9 Соваж бейби

    7 0 Отговор
    Kъм момента има информация за запазените копия на Абагар на Филип Станиславов, отпечатани в Рим през 1651 г. започвайки от изданието на Божидар Райков от 1979 г., което изброява петнадесет известни екземпляра и тяхното предполагаемо местонахождение, включват копия в Лондон, Париж и Упсала, като последното е под формата на свитък,в допълнение, текущото местоположение на повечето от по-ранните известни копия е проверено и е представена нова информация за редица копия: например, копието, намиращо се преди това в Брюксел, в момента се съхранява в Библиотека Дидро в Лион, Париж Френският институт за византийски изследвания...Kнигата се състои от пет големи листа под формата на ролки, на чиято лицева страна са отпечатани кратки апокрифни молитви. Листовете са с ширина 44,5 см и височина 33,5 см, хартията е италианска, тънка, но грапава. Oтдолу листовете са номерирани с кирилица ,на всеки лист текстът е отпечатан в четири тесни колони, всяка от които е оградена с рамка от орнаменти, така че ако колоните се изрежат и подредят последователно, да се получи лента с дължина около 5 метра и 80 см. Kнигата е отпечатана в Рим на 6 май 1651 г. от българския католически епископ Филип Станиславов. Единственото запазено копие от този вид е в библиотеката на Болоня-Университетската библиотека в Болоня (на италиански: Biblioteca Universitaria di Bologna)
  • 10 Шукри Мемет

    1 10 Отговор
    Машала написана на старотурски
  • 11 Мунчо

    8 1 Отговор
    Спрете да пишете глупости!

    Нито е първата, нито е книга или нещо ограмотяващо. Агитпро на Папата, нищо повече.

    Първата българска печатна "книга" е житието на Стефан Дечански от Григорий Цамблак издадено в Обод през 1494 г.

    АМИН