Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 19:02 1 193 0

Дни на казахстанското кино в Република България

  • казахстан-
  • кино-
  • филми

Организатор на събитието е Държавният център за подкрепа на националното кино, със съдействието на министерството на културата и спорта на Република Казахстан и посолството на Република Казахстан в Република България

Дни на казахстанското кино в Република България - 1

На 13 до 14 октомври 2022 г. в София ще се проведат Дни на казахстанското кино. Организатор на събитието е Държавният център за подкрепа на националното кино, със съдействието на министерството на културата и спорта на Република Казахстан и посолството на Република Казахстан в Република България.

Ще се прожектират два филма, заснети от казахстански режисьори.

Историческата пълнометражна лента „Казахско ханство. Златният трон“ разказва за събития, случили се през XV век. Именно през този период в Евразия представители на династията Дулати-Джучи - Керей и Жанибек, тръгнали от владенията на Абулхаир Шайгани, положиха основите на казахското ханство. Филмът, заснет от известния режисьор Рустем Абдрашев във филмовото студио "Казахфилм", ще разкаже за трудния период на формиране, за опитите на враговете да задушат младата крехка държава, за суровите изпитания, кървавите битки и блестящите победи.

Документалният филм „Владетелки на Евразия", заснет от режисьора Александър Каменски с подкрепата на Филмов център по поръчка на министерството на културата и спорта на Република Казахстан, продължава историческата тема, разказвайки за необикновените жени, стояли по различно време начело на държавите от Великата степ. В същото време авторите на филма правят паралели между наши съвременници и техните прославени предшественици, задавайки неизбежни въпроси за духовното наследство и приемственост.

Прожекциите ще се проведат във филмотечно кино "Одеон".

"Казахско ханство" - 13 октомври, от 17.30 часа,

"Владетелки на Евразия" - 14 октомври, от 17.00 часа.

Вход свободен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА