Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 10:23 2 141 37

Шедьовър на Леонардо Да Винчи отива в Лувъра в Абу Даби

  • лувър-
  • абу даби-
  • шедьовър-
  • леонардо да винчи-
  • свети йоан кръстител

Шедьовърът ще бъде в музея само две години

Шедьовър на Леонардо Да Винчи отива в Лувъра в Абу Даби - 1
Снимкa: Shutterstock

Лувърът в Абу Даби празнува петгодишнината си през ноември с огромна импресионистична изложба. Но за феновете на Ренесанса Музеят на изкуствата обяви, че като част от празненствата си ще бъде домакин на Леонардо да Винчи в продължение на две години.

Картината на великия майстор е "Свети Йоан Кръстител", предоставена на Лувъра в Абу Даби от Музея в Париж. Картината е прочут шедьовър на ренесансовата икона. Феновете на изкуството могат да го видят от 8 ноември 2022 г. и ще бъде там в продължение на две години. Картината ще бъде представена като част от постоянната галерия на музея.

Шедьовър на Леонардо Да Винчи отива в Лувъра в Абу Даби
Снимкa: Shutterstock

"Мона Лиза" на Да Винчи е синоним на Лувъра в Париж, но има и други също толкова известни картини и "Свети Йоан Кръстител" е една от тях. Картината може да бъде видяна от милиони посетители годишно в музея в Париж и със сигурност ще бъде посрещната по същия топъл начин и в Абу Даби.

Леонардо да Винчи започва да рисува "Свети Йоан Кръстител", покровителят на Флоренция, в началото на 16 век. Няма официални данни за поръчването на картината или дали самият художник е избрал тази тема. Картината е частично недовършена, тъй като художникът умира през 1519 г. Смята се, че това е последната му картина.

Относно заемането на "Свети Йоан Кръстител" за Лувъра в Абу Даби, Н. Пр. Мохамед Халифа Ал Мубарак, председател на Лувъра в Абу Даби, каза:

„Посетителите на Лувъра в Абу Даби имат възможност да се докоснат до едно великолепно произведение на изкуството, което улавя един изключителен момент от историята и сега представлява монументална глава от нашата собствена велика история.“

Представянето на "Свети Йоан Кръстител" в Лувъра в Абу Даби е само част от поредица от четири големи заема, направени от парижкия Лувър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    7 0 Отговор
    Който познава Леонардо да Винчи , знае , че само един от талантите му е на велик художник ! В него има много повече , което да ни учуди !!!

    Коментиран от #6

  • 2 Цепкало

    7 0 Отговор
    Тъкмо. В Абу Даби няма да заливат картините с доматени супи и няма да се залепят за тях.

    Коментиран от #3

  • 3 мдааа

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цепкало":

    Това си помислих и аз, какво ги чака екоталибаните там, ако опитат хаха!
  • 4 цербер

    8 0 Отговор
    Леонардо да Винчи е бил архитект и скулптор. Не само отличен художник.
  • 5 Човек

    2 0 Отговор
    Е, покажете картината де!

    Коментиран от #7

  • 6 село

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    И какво толкова може да знаеш за Л.? Нарисувал е през живота си девет завършени картини. Всичко с което се е захващал, го е зарязвал. Злепоставил е всеки, който му е помогнал да получи доходна поръчка. Изхранвал се е с организирането на театрални и фестивални събития. Продуцент и паразит. Нито една от нарисуваните машини не е реализирана.
    Хайде честно- за колко негови картини се сещаш без помощта на нета?

    Коментиран от #8

  • 7 Соваж бейби

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Това не е просто картина , има извънземни форми на живот в нея след много анализи...На таблото има един пич ,който сочи с пръст на горе и дълга коса ,има и история кой е бил лицето на картината.Тези чаршафи много стават мистериозни -Защо се хвърлят на определени картини,възможно ли е да са портали или ....другия чаршаф още ли крие
    Salvator Mundi в яхтата си или е в замъка му в Франция ?

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Човек

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Видях картината. Лицето прилича на Мона Лиза и то е разбираемо защо. На тази картина ако ще и летящ кораб да има, безспорен е таланта на Леонардо!

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    Не е Мона Лиза нито Света Ана както някой си мислят ,...не е жена.....чети за последните му години.
    Той е направил тази картина през последните си години на земята. Леонардо е един от художниците, които са наистина известни - всичко това благодарение не само със страхотните си картини,наричан е духът на прераждането, но е много повече от това,това е универсалната епоха на прераждането.Леонардо се опитва да улови духа на Свети Йоан Кръстител в своята картина , както е изобразен в евангелските книги на Библията - Матей, Марко, Лука и Йоан. Светецът е изобразен като човек от джунглата, човек от пустинята. Казва се , че е ял скакалци и се е хранил с див мед като напитка. Той носил камилска кожа и проповядвал Евангелието на всеки, който искал да слуша и да се подготви по пътя за Месията.Появява се като история за страдание и предателство, но също така дава надежда и утеха на тези, които се грижат да обърнат внимание на това, което казва...човек трябва да погледне по-дълбоко в лицето, очите и фигурата на Свети Йоан, за да разбере перспективата на Леонардо да Винчи. Леонардо рисува силна фигура със светъл тен. Картината е тъмна, с изключение на осветлението, което осветява тялото на светеца. Лицето й е красиво, малко като на жена, а усмивката й крие загадка.

    Коментиран от #11

  • 11 ........

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    повечето от неговите фигури не изобразяват нито мъжки, нито женски характеристики. През последните му години вярата на Леонардо в християнството нараства, давайки му вдъхновение да нарисува връзката между Стария и Новия завет и Светеца.. .картината е едновременно светла и тъмна. Това оставя целия фокус върху фигурата, нарисувана тук , приема се , че е в центъра на две противоположни сили, разглежда се като път от тъмнината към светлината. Леонардо рисува дясната ръка, сочеща към небето , води грешниците към спасение. Има и друга структура на заден план, наподобяваща кръст, около мястото, където сочи пръстът на Свети Йоан. картината е модел за насочване на онези, които са се изгубили по истинския път към справедливостта. Лявата ръка на светеца в картината сочи към гърдите му. Може да означава, че сърцето или по-скоро истинското спасение на душата е на кръста, че принадлежи на Бога. Обаче се казва, че кръстът на заден план не присъства в оригиналната картина, а е добавен по-късно, за да илюстрира по-нататък идеята на гениалния художник.

    Коментиран от #12

  • 12 .......

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "........":

    фактът, че Йоан държи лявата си ръка на гърдите си, показва неговото смирение и свята природа на светец. Усмивката му може да се тълкува по два начина, може да бъде жест за добре дошли за тези, които искат да приемат светлината, или може да бъде вид предупреждение за тези, които се насочват към тъмнината. В тази картина Леонардо да Винчи намира перфектния баланс, за да помогне на хората да направят правилния избор.Една картина за да я разбереш трябва още по концентрирано да я прочетеш в детайли .
  • 13 баба

    1 0 Отговор
    Брей! Много неща ти е споделил Леонардо. Поне посочи източника от който си преписала.
    И си поеми най- после въздух, че ще се задушиш.

    Коментиран от #14

  • 14 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "баба":

    Да не си коментара Село ,което е лош етикет за хората от село не всички са "умни".По добре кажи че не ти се чете да ти дам жокер.Било ми е скучно и съм чела много за този човек ....акцентирай се на "САЛАЙ - ДЯВОЛЪТ" ,Gian Giacomo Caprotti и кой е той ..По същият начин мислих както теб докато живях в България ,после разбрах че съм спала дълги години ,и повече от 6те години са ми липсвали в културното ми развитие .Живота не е само чака-рака и планета Фолк с краля Васко на първа линия !

    Коментиран от #15

  • 15 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Ударихте го в земята..... така ще се научи , да не подценява хората !
  • 16 Човек

    2 0 Отговор
    В картините на Леонардо има доста странни неща, кодове, огледални изображения, тайни букви тук и там, странни усмивки......
    Разбра се бил почитател на своя пол, любовникът му, му позира често за повечето картини. "Спасителят на света" е също много интересна , изучавана е доста, но и до сега няма точно определение на кълбото в ръката на Исус
    Та така.... Само един гений може да разбере друг гений)))

    Коментиран от #17

  • 17 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Човек":

    И мен ме вълнува много тази картина ,има и куп документални филми има нов по arte
    .Ако ви е интерес - "Salvator Mundi" ou la folle ascension d’un tableau
    2022 г. появата и изчезванията на картината как се появява в САЩ ,реставрация ...
    Довършена е от учениците му ,част от лицето е на 100 % от Леонардо.Експерите доказват че ръката изобщо не е нарисувана перфектно като Леонардо /има илюстрации на анатомия на тялото в перфекционизъм/а доста по аматьорски .И кълбото което също не съотвества на почерка на Леонардо.Аз го виждам малко като в някой истории ,имаше за една чаша,и жена със свръх способности я скрива в картина ,да не я намерят лошите с подобни способности.А когато се вземе остава отпечатък по този начин.Има много неща които да се напишат за таблото ...

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Човек

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Ще проверя филма за който говорите, дано има превод! Благодаря за информацията!))

    Коментиран от #21

  • 19 Ще се

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Опитам да предположа..... Най добре скритите неща , се намират пред очите на всички . За " Спасителят на света" , това е кристалното кълбо ! Оптическата грешка , е неслучайна , според мен ! Докато експерти се чудят защо е допусната , и дали кристалът е плътен , или кух , обръщат малко внимание на трите точки върху него ! Триъгълникът , който оформят , подсказва точно , че освен християнин , Леонардо е бил от кръга на просветлените ! В почти всички свои картини е оставил податъци , за познанията си върху древната " Книга на мъртвите " ! Затова мисля , че всички знаци които е оставил , трябва да се интерпретират според законите на херменевтиката .

    Коментиран от #20

  • 20 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ще се":

    Мислила съм го и аз едната ми версия е връзката с папируса от пирамидите която изчезва не е станала собственост на Ватикана.Огнените кълбета ....Интересно защо Мамуд Бин ...сауди купува таблото и изчезва отново ?!Дори се коментира че това е коренно противоположно на религията му....много мистерия .Има и други синволи за картината -
    просто това не е спасителя ?! с две думи ,както има една картина с лула и пише ТОВА НЕ Е ЛУЛА! Казва се "Предателство на образа" на René Magritte

    Коментиран от #25

  • 21 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Човек":

    Мога да ви помогна с трейлър на англ.език
    В тубата
    THE LOST LEONARDO | Official Trailer (2021)
    За бг.версия много ме съмнява ,но стискам ви палци,късмет.

    Коментиран от #22

  • 22 Човек

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    Там има само трейлъри на този филм, но ще потърся!))
  • 23 Човек

    2 0 Отговор
    Между другото тази картина ако наистина е на Леонардо, не би трябвало изобщо да се продава, както например Мона Лиза (тя няма цена)

    Коментиран от #24

  • 24 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Човек":

    Нямало е как проследи историята на картината в Англия е била дълго време ... ,после изчезва в документалния филм един руски олигарх жадно се бори за тази картина после Мамуд Бин Салмин последният собственик и пак изчезва ...Важното е че Джокондата е в Лувра !
  • 25 Интересният

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    Въпрос , който задавате е , защо му е на арабина да купува нещо , което не би трябвало да го интересува особено ! Елементарният отговор е - инвестициия . Но мисля , че не е само това ! Учудващо е и колосалното наддаване за картина , за която има съмнения ! Явно купувачите знаят нещо , което ние не знаем ! За да се вземе пълната информация от такива картина , може да се наложи да бъдат унищожени части от нея . Понякога истинското послание се крие под самата картина , тоест , трябва да бъде свален горният слой . Може и да е на обратната страна на платното . За съжаление , никога няма да разберем , защото не я притежаваме физически ! Но колосалната цена за не напълно доказана картина на Леонардо ме кара да мисля , че някой знаят повече от другите .

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Човек

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Интересният":

    Има логика в това! Може би картината крие някой шифър за нещо)))
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Не ви излъга интуицията

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    Радвам се , да си поговорим отново. Както и не ви лъже , че не става дума за пари . Аз мисля като вас . Предполагам , че става въпрос за важна информация , или познание . Хора , на които петрола носи огромни приходи, биха се заинтересували от нещо , което ще им даде предимство пред останалите. Това обикновено става , когато научат неща , което другите не знаят. Също предполагам , че властващите не са като нас , в чисто физически смисъл на думата ! Според шумерите , царете са потомци на боговете ! Според египтяните - също ! Според китайците , Цин Шихуанди е потомък на жена , и дракон . Навсякъде виждаме змиеподобни родоначалници ! Оттук , синята студена кръв , и жестокостта ! Освен това не вярвам властниците да са истински християнин , мюсюлмани , или будисти! Мисля , че служат на древните , и търсят техните познания ! Разсъждавал съм и в други посоки , но това е една от вероятностите ! Трудно е да разберем , кога се лъжем , и кога познаваме. " Когато изключим невъзможното , това което остане , колкото и невероятно да звучи , е истината" . ( Шерлок Холмс )

    Коментиран от #29

  • 29 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Не ви излъга интуицията":

    Има още нещо Мосю, извинявам се че прекъсвам ,имам други неща да правя и нямам много време онлайн .По същото време забележете след реставрацията на картината -венецът от тръни на Исус и туниката на Saint-Louis , два изключително важни предмета за католиците, са били "спасени" от пожара, който опустошава Нотр Дам .....

    Коментиран от #30

  • 30 Разбирам

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Соваж бейби":

    С удоволствие ще продължим разговора , в някои по удачен момент ! Само ще добавя , че имам усещането , как ако не напълно , то , поне обикаляме близо до някои истини ! Защото не намирам друга причина , част от нашите интересни , но необиждащи никого разговори , да изчезват от пространството ! Дали някой не ни разпознава като опасност ?! Желая лека вечер , здраве и успехи!

    Коментиран от #31

  • 31 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Разбирам":

    През 2005 г.имаме ловец на картини Alexander Parish
    и търговецът на стари майстори Robert Simon придобиват за 1175 долара ,картината излиза от нищото онлайн ,доставят я в обикнавен картон 10 долара доставка.После се започва реставрация ,всичко е приложено има го в филма ,слоеве,лакове....на Леонардо е картината.Един излъган руски олигарх ,който съди швейцарския бизнесмен Yves Bouvier ,картината е придобита за прекомерната сума от 450 милиона долара от купувач, който остава само за кратко анонимен. Сега в ръцете на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, творбата се превръща в геополитически въпрос ...,и не знам защо моя асоциация пожара в катедралата...До скоро ,прекрасна вечер ,усмивки и много късмет.
  • 32 един от стадото

    2 0 Отговор
    изкуството умира, изчерпа се. Макар да е неизчерпаемо, но се изчерпа съзнанието човешко. Клинописа, ония бикове и крави преди това в оная пещера рисувани сякаш от майстор на графита не са правени за пари и слава, а с душа. Велики майстори са работели за крале и инфанти да, за пари, но съзнанието им е било на горна орбита, макар тялото им да е земно и обвито със аурата на смъртник. А колко великани на четката умират като последните бродяги, и само те си знаят що така бе.. И какво ни остава на нас, да коментираме, анализираме, създаваме теории, философии, конспирации и.. и това го правят хора с много пари и без пари спрямо тях само за да покажат колко са в нещата. Избягвам раздорите и разборите на времето, гледам творбите повече като човек, не като анализатор и следовател на битието на творците и далаверите на сегашните псевдокултуртрегери и явни мошеници. Гледам творбата с очите на що годе разбиращ нещо от ракурс, светлосенки, композиция, идея..И ако имам коментар по нея той е основно в/у това
    скромно мнение на един любител рисувач, без претенции за себе си
    Ако има засегнати, да ме извинят

    Коментиран от #33

  • 33 краля на сънищата

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "един от стадото":

    Всеки е различен ,дори и хора като теб са чували че и в христянството има,чудотворни икони например ?Някоя лекува,от друга пониква цвете , помисли че може да е много мощна икона !Не е задължително да е била в църква .

    Коментиран от #34

  • 34 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "краля на сънищата":

    ще ти отговоря така. Това дори не ме обижда, и аз съм човек и не претендирам, че спазвам Божиите заповеди мотамо. Колкото до иконите, да, не е задължително да е осветена в манастир или черква за да е чудотворна, но не и като сегашните правени на почтиконвейр и на ишлеме. Нещо като китайска мартеница, хабер си нямат от БабаМарта, ма заляха пазара у нас и в Румъния. И още нещо, рисувам това онова, но никога не смея да нарисувам икона..макар да не е трудно. Най добрите са от предренесансово време, изчистени, с прави черти и без завъртулки като последващите. Друг е въпросът, ако някой майстор на четката от старите е решил на изогрависа Девата с младенеца например. Не е икона, а творба това. Защото е две в едно. Щапка му свалям, и за майсторлъка и за смелостта му..

    Коментиран от #35, #36, #37

  • 35 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "един от стадото":

    Да се намеся и аз ако може,историята на иконата е дълга ,Първата вълна на преследване (726-780)
    Император Лъв III, известен като "Исавриецът" (717-741).7-ми вселенски събор (787 г.)Втора вълна на преследване (815-842). После /някой си ../обозначава суверенния ХРИСТОС на Вселената,
    Имаме и римския КОНСТАНТИН ВЕЛИКИЯ, император, негов представител на Земята ? !!!Този,
    пич приел християнството, разделя Римската империя на "Западна Римска империя" и "Източна Римска империя", премества през 330 г. резиденцията си в Византия на и решава на 11 май да бъде празникът на основаването на новия РИМ. кръстен КОНСТАНТИНОПОЛ в негова чест.следователно, всеки 11 май, до 6 век, чучело на императора се носи в процесия по улиците на града, тълпата коленичи пред този образ, пали свещи в знак на преклонение.
    Обаче фигурата на ХРИСТОС не е била заобиколена от същата почит като чучелото на римския император, но от втората половина на 6 век историите за чудеса, произведени от иконите, се умножават, икони на ХРИСТОС и МАРИЯ.съобщава, че тези икони няма да бъдат "рисувани с човешка ръка"...
  • 36 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "един от стадото":

    Ренесанса какво е ?Лоренцо Гиберти (1378-1455), известният скулптор, работил десетилетия върху вратите на Флорентинския баптистерий,Донатело ,Паоло Учело . Друг пример, Андреа дел Верокио , Сандро Ботичели , Леонардо да Винчи. Тези хора не са рисуали просто картини а икони които не са в българска църква тук са католици.
  • 37 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "един от стадото":

    Погледнете историята за - Благовещение е картина на италианските художници Андреа дел Верокио и Леонардо да Винчи.С голямо уважение към вас ,още повече сте артист човек ,просто си пишем не искам да ме разбирате погрешно или с обида.