Last news in Fakti

3 Декември, 2022 13:33 2 155 7

Откраднаха графит на Банкси от разрушена сграда в Украйна

  • графит-
  • банкси-
  • кражба-
  • украйна-
  • киев

Няколко души са били арестувани, а графитът е върнат обратно на стената

Графит на анонимния британски художник, който работи под псевдонима Банкси, беше изрязан от стена на сграда в село Гостомел край Киев. Това съобщи kommersant.ru, позовавайки се на пост на украинското онлайн издание strana.ua в социалната мрежа Telegram.

Авторите на публикацията са привели за доказателство две снимки на сгадата. На едната от тях е творбата на Банкси – жена по пеньор, с противогаз на лицето и с пожарогасител в ръка. Другият кадър показва сградата без изрязаната от външния слой част с графита. „Съдейки по снимката, изображението е било нанесено върху топлоизолацията и е било откраднато чрез изрязване на дунапреновата пяна“, казва се в поста, предава "Сега".

Изрязаната работа в Гостомел – северозападно предградие на Киев, е един от седемте графита на британския уличен художник Банкси, които той нарисува в Украйна. Злосторниците са избягали от местопрестъплението, отнасяйки със себе си отделения стенопис. По данни на украинското издание, вандалите вече са задържани. Няколко души са били арестувани, а графитът остава непокътнат.

Графитът е върнат обратно на стената, а полицията го охранява, съобщи губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба в своя канал в Telegram.

На 12 ноември стана известно, че Банкси е пристигнал в Украйна. На полуразрушена сграда в село Бородянка в Киевска област тогава се появи графит с момиченце акробат, което стои изправено на ръце и балансира върху парче бетон. На 15 ноември артистът потвърди, че е в страната, както и авторството на седем стенописа в Киев, Ирпен и Бородянка. Предполага се, че изрязаното женско изображение е един от тези 7 графити.

Истинското име на Банкси е неизвестно, художникът работи анонимно. Неговите графити често се отнасят до социални и политически аспекти на съвременното общество. Произведенията на художника се продават на търгове за милиони долари. Най-скъпото изображение – "Любов в кофата за боклук", беше продадено на аукцион за 25,4 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    4 1 Отговор
    предприемчиви са хората
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алфа стомана

    7 2 Отговор
    Вместо да му теглят един фасаген отгоре,.... те си играли да го "крадат".
  • 5 Ирина

    2 3 Отговор
    Укрите мразят да крадят и обожават чуждото.
  • 6 Дидо

    3 1 Отговор
    Как остава анонимен? Никой ли не го вижда докато рисува. Пълни глупости.

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дидо":

    Този е фантом или Демон Zozo предизвикан по-специално в практиката на дъската ouija .Статията е пусната два пъти и пак се повторя това не е рядък феномен артист,а вандал който си прави майтап на фона на това което се случва.Всяка къща има нужда от ремонт да не говорим за тази събуретина в случая и +война.Нали един ден трябва се събори и издигне отново.Ние всяка година викаме фирма да мие стените и покрива с почистване против мухъл и изгниване на циглите.През война храмове и галерии ,забележителности са попадали под бомби и пожари с тоя Бански ли се занимаваме виж до колко е полудял света .И как простотията се величе това е шаблон той дори не рисува.Изобщо ако може да се нарече изкуство или пък красиво ,просто пародия и глупости .