Last news in Fakti

25 Януари, 2023 12:58 1 195 2

Част от творчеството на The Doors смени собствениците си

  • the doors-
  • джим морисън-
  • продажба-
  • собственост-
  • авторски права-
  • каталог

Правата, принадлежащи на представителите на Джим Морисън и барабаниста Джон Дензмор, не са част от сделката

Част от творчеството на The Doors смени собствениците си - 1
Снимка: Shutterstock

Китаристът на легендарната американска рокгрупа The Doors Роби Кригер и наследниците на клавириста Рей Манзарек продадоха своята част от правата върху музиката на групата на компанията Primary Wave Music. В допълнение към музикалния каталог независимият издател сега притежава мастер-записи, търговски марки, доходи от стрийминг и др., предава в. Сега.

В сделката не влизат правата, принадлежащи на представителите на фронтмена Джим Морисън и на барабаниста Джон Дензмор, уточнява сп Rolling Stone. Въпреки това тя включва множество хитове на групата, сред които Break on Through (to the Other Side), Light My Fire, Hello, I Love You, People Are Strange, Riders on the Storm и L.A. Woman.

Роби Кригер очевидно е останал доволен от продажбата и в свое официално изявление подчертава, че Primary Wave Music ще се погрижат за съхраняване на наследството на музикантите. „След 58 години и много преживяно взех решение да продам своята част от правата на компанията Primary Wave. Това ще ми позволи да помагам на множество благотворителни проекти, в които участвам, а също така да се включа и в нови“, изтъква той.

Сумата, за която е сключена сделката, не е оповестена, но от компанията я определят като „монументална придобивка“. Наследството на Doors продължава да се управлява от отдавнашният им мениджър Джеф Джампол.

The Doors е основана през 1965 г. в Лос Анджелис от поета и вокалист Джим Морисън и клавириста Рей Манзарек. Скоро към тях се присъединяват Дензмор и Кригер.

След мистериозната смърт на Морисън на 3 юли 1971 г. в Париж останалите от Doors решават да продължат заедно и записват албумите Other Voices и Full Circle, в които пеят Кригер и Манзарек. През 1978 г. излиза An American Prayer, в който на фона на записания по-рано глас на Морисън, който чете свои стихове, е наложена оригинална музика на The Doors. Няколко пъти музикантите изнасят концерти, свързани с различни специални събития, като например въвеждането на групата в Залата на славата на рокендрола. Тогава мястото на Морисън временно заема Еди Ведър от Pearl Jam.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха - ха

    0 9 Отговор
    Кой слуша бозите на тея наркомани 😆
  • 2 Рокаджията

    0 0 Отговор
    Дорс станаха известни в България след пускането по кината филма на Копола, Апокалипсис сега, през 1980 г.