Last news in Fakti

21 Юни, 2024 10:32 1 008 5

Sony Music купува музикалния каталог на Queen за £1 милиард

  • музикален каталог-
  • продажба-
  • покупка-
  • музика-
  • queen-
  • сони мюзик

Приходите от изпълненията на живо на основателите на бандата остават извън сделката

Sony Music купува музикалния каталог на Queen за £1 милиард - 1
Снимка: Shutterstock

Музикалният каталог на Queen, заедно с редица други права, е в процес на придобиване от Sony Music за 1 милиард британски лири, пише Variety.

Единствените приходи, които не са включени в сделката, са за изпълнения на живо, които членовете-основатели Брайън Мей и Роджър Тейлър, които все още са на турне с Адам Ламбърт, ще запазят.

Музикалният каталог на Queen е сред най-ценните в рок ерата — с класики като “Bohemian Rhapsody,” “Another One Bites the Dust,” “Radio Ga Ga,” “39,” “Somebody to Love” и “You're My Best Friend”, както и вечните разтърсващи стадиони “We Will Rock You” и “We Are the Champions”, песните бележат завинаги историята на музиката, което ги прави изключително доходоносни.

Групата Queen се ражда в Лондон през 1970 г. от Мей и Тейлър - които преди това са свирили заедно в група, наречена Smile - към които се присъединява Фреди Меркюри на вокали и пиано, а на следващата година Джон Дийкън на бас. Няколко звукозаписни компании първоначално отказват на групата, преди да бъде сключена сделка с EMI. Този лейбъл издава едноименния първи албум на Queen през 1973 г., който включва хита „Keep Yourself Alive“.

Докато групата отбелязва хитове в Обединеното кралство през следващите няколко години със синглите „Seven Seas of Rhye“ и „Killer Queen“, техният глобален пробив идва през 1975 г. с „Bohemian Rhapsody“, мини-симфония, написана от Фреди Меркюри, превърнала се в една от най-дългите и необичайни хитове на всички времена.

Групата скоро се превърна в една от най-големите в света, като всеки член записа сингъл номер 1 през следващото десетилетие: „Bohemian Rhapsody“ на Меркюри, „We Will Rock You“ на Мей през 1977 г., „Another One Bites the Dust“ на Дийкън през 1980 г. и „Radio Ga Ga” на Тейлър през 1984 г.

Въпреки че никога не са доминирали напълно в САЩ, групата свири на стадиони по целия свят и в продължение на няколко години държи рекорда по посещаемост за всички времена за един единствен концерт, когато изпълнението им през 1985 г. на фестивала Rock in Rio в Бразилия привлича около 600 000 души. Трагично, Фреди Меркюри се заразява с вируса на СПИН и умира от усложнения от болестта през 1991 г.

Наследството на Queen не само издържа, но и се разрасна през годините, като песните им все още се въртят широко по радиото и на спортни събития – „We Will Rock You“ и „We Are the Champions“ са е превърнали в химни на стадионите, пише Телеграф.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Почитател

    3 0 Отговор
    Най-великите!
    Музиката им ще се слуша и след 100 и години!!!

    Поклон!
    Неземни, гиганти!
  • 3 Читател

    1 1 Отговор
    Събинке, не даваш отговор на главния въпрос: КОМУ в момента принадлежи този каталог? Защото ясно е, че той не е собственост на самите музиканти.

    Коментиран от #4

  • 4 Ако действително Ви

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    интересува авторските права ринадлежат на звукозаписната компания Queen Productions Ltd. от 1975 г.
    Освен това Sony Music няма да ги придобие самостоятелно , а заедно с финансов консорциум .

    Коментиран от #5

  • 5 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ако действително Ви":

    Те това е добър отговор, защото много от великите рок-музиканти за съжаление нямат права върху песните си или поне върху по-известните от тях. И от цели пластове на творчеството им забогатяват съвсем други хора. Кит Ричардс се жалва в книгата си, че всеки път, когато изпълнява "Джъмпин Джак флеш" трябва да плаща, въпреки че песента е негова.:-(