Last news in Fakti

26 Януари, 2023 10:58 1 905 10

Тази година отбелязваме 140 години от рождението и 80 години от смъртта на Сирак Скитник

  • сирак скитник-
  • директор-
  • бнр-
  • радио-
  • награди-
  • панайот тодоров христов

На празника на БНР бяха раздадени наградите, носещи прозвището на първия директор на националното радио

"В нашето общество пожелавам – да търсим талантливия човек, да покажем ценното у него, но да го освободим от терора на натрапените формули и личните предпочитания." – Сирак Скитник.

Тази година е юбилейна за Панайот Тодоров Христов, наричан от близки и приятели Сирак Скитник: на 22 октомври се навършват 140 години от рождението му, на 5 март – 80 години от смъртта. Приживе той е arbiter elegantiarum на българския културен живот, човекът, задавал неговия тон и определял неговите постижения, предават от БНР.

Художник, критик, поет, той е първият директор на Българското национално радио и в деня на празника на БНР - 25 януари, когато се раздават престижните награди "Сирак Скитник", Аделина Филева, директор на СГХГ, Пламен В. Петров, директор на ХГ-Казанлък, Красимир Илиев, куратор и художествен критик, и доц. Вяра Ангелова, преподавател във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" говорят за живота и дейността на Сирак Скитник, за неговите постижения в областта на културата, изкуството и радиото.



"За първи път открих Сирак Скитник като критик. Харесвам неговите текстове, защото в тях независимо към кого или към какво е отправена критика, препоръка, те са много добронамерени, подкрепящи, дори насочващи в каква насока да се върви – много светли текстове с желание да има напредък за всички.", каза Аделина Филева пред радиото.

"За мен най-близък е по линия на радиото. Освен критик, първо го открих като теоретик. Той е и драматург – има постановъчни текстове за радиотеатъра, това тънко усещане е впечатляващо. Общественик с голяма тежест за времето си. Една енциклопедична личност." – допълни доц. Вяра Ангелова.

Красимир Илиев: "За мен е странно, че още не оценен, като художник, не е поставен на мястото което трябва да бъде."

"Онова, което същински ме изуми, е това, което прави за изграждането на визията на Българското национално радио. Струва ми се, че през последните 10 години от живота си той безспорно се посвещава на каузата радио. И както казва Петър Увалиев, "Без да знае какво е радио, той знаеше какво трябва да бъде. Той изгражда едно радио, което продължава и до ден-днешен да отстоява именно каузите, които той залага – на първо място – независимост." – Пламен В. Петров.

Наградите "Сирак Скитник"

В присъствието на генералния директор на БНР Милен Митев, вицепрепрезидента на България Илиана Йотова и на столичния кмет Йорданка Фандъкова БНР даде годишните си награди.

Носител на Голямата награда "Сирак Скитник" за 2022 година е Емил Янев за предаването "Трамвай по желание", предава радиото.

В останалите категории победители станаха:

Годишна награда за радиожурналистика:

Информационният екип на Радио Пловдив, Кремена Данева и Евелина Стоянова от програма "Хоризонт" за отразяването на наводненията в Пловдивска област;

Награда за радиопредаване:

Екип на радио БНР "Бургас";

Награда "Златен глас":

Юлия Гатдерова.

Голямата награда "Сирак Скитник" бе връчена на Емил Янев от вицепрезидента Илияна Йотова, която благодари, че за пореден път има привилегията да присъства и да е участник в церемонията по награждаването.

В словото си тя отбеляза, че обществената медията се е превърнала в стожер на истината, защото "ако нещо е казано по радиото, то от никого не се подлага на съмнение".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бобо

    6 1 Отговор
    Дори не знам кога и за коя впаст е работил. Но това, което със сигурност съм научил е, че за да ти поверят националното радио, трябва да имаш много еластичен гръбнак и силно деформирана съвест. По всяко време и при всяка власт.
  • 2 Соваж бейби

    0 7 Отговор
    Кой тоя пич?Да не е бил известен по време на комунизма в България ?Имаше едни радиточки ги включваха във всеки апартамент.Само ненужни глупости и досадна музичка,слушаха старците да запълват врвме вечер само телевизия през деня няма какво,като малка ме подлудяваше и му отрязах кабела да не ме нерви ,да дразня старците .Имаше едно предаване що годе интересно Атлас и руски филми за войната ,и Робинята Изаура често спираха тока когато се излъчваше и го пускаха с финалните имена на героите .
  • 3 Кольо,

    4 2 Отговор
    До коментар 2
    Явно ти си от тъпото поколение след 1989 година, сега има интернет и чичко Гугъл прочети...
    В Сливен Художествената галерия носи неговото име със псевдонима "Сирак Скитник "!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Соваж бейби

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кольо,":

    Шефе аз колкото книги съм чела ти толкова косми нямаш на главата си даже и по тялото взети заедно !Обаче за бг.книги и писатели си спести рекламата,изключение само за Бай Ганьо ,много истина и реалният анализ за манталитета на почти 85% българи.Другото е загуба на време ,буквално насилствено съм ги чела от няма и избор в училище ,това са и последствията за ученици с пищови на матура или класно няма как да напишеш тема ,анализ на нещо което не ти е интересно.Новото поколене имб ци ли както казваш е в последствие чели са нещо бг. , станало е скучно и си мисли че цялата световна класика е така =стрес от четене и еволюция ,без да си направи труд да опознае света извън България.

    Коментиран от #8

  • 5 село

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кольо,":

    Старото бейби ти говори за гасенето на тока от началото на 80-те. Значи е на около 60 г.. И защо я наричаш тъпа, щом дори това не можеш да сметнеш?

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "село":

    А не е вярно в прехода на целият екшън 1978 г.На 60 и малко е майка и тате ,имам спомени още децка градина при всеки човек е различно от кога започва да помни.Целият преход се отрази и на моето а за новото е плачевно ,някой родители дадоха свободията която нямахме като малки в пубертета едва се усети .Мога да напиша и есе с две изречения за българската литература ,къс анализ но точен .
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    ПОКЛОН
  • 8 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Доста задръстено парче излезе 😄 Разказите на Йовков, Хайтов, че даже и на Елин Пелин по нищо не отстъпват на Мопасан или даже на Хемингуей. Да си призная, романите на Вазов не са ми по вкуса, но пък са признати и във Франция. Явно си фен на булевардните романчета, А ?

    Коментиран от #9

  • 9 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Чакай бе защо трябва да ми харесват ?Доста скучни тематиката е война ,насилие ,която внушава на българина от малки по история ,литература как да мразиш хората които не са българи и желание за вендета едно и също религиозна основа
    , партизани,хайдути,кланета,комсомолски идеи и комунистически идеали ода за някой си написана от подмазвач да заеме по горен слой в живота в каймака както се казва.Дори и в приказките се описва тесто,питка ,магаре ,Боб ,сиренце и бухча с хляб,баба Цоцолана реклама на едрата българка ....Смела реклама направи по умно парче излезе от мен уеш!Всичко е еднотипно .Всеки има право на избор ,хубаво е да си знаеш историята ама в час по история научиш го и монаваш на друга държава .Просто ме задушава всичко това .

    Коментиран от #10

  • 10 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Чети си булавардните романи и не давай оценки за българските писатели. Изкуството е в поезията и разказите. Юго пише и хубави романи, но повечето романи са боза. Не ми разпраай