Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 08:47 928 10

Започва конкурсът за Нова българска поп и рок музика "Пролет 2023"

  • българска музика-
  • поп-
  • рок-
  • конкурс-
  • бнр

Песните трябва да са нови, да са на български език, да са българска продукция и да се осъществяват от български музиканти

БНР обявява началото на конкурса за Нова българска поп и рок музика "Пролет" 2023.

"Тази година даваме повече възможности на участниците да кандидатстват. Имаме две категории", обясни в предаването "Преди всички" музикалният редактор Елена Ангелова, продуцент на Конкурса. И допълни:

"Песните трябва да са нови, да са на български език, да са българска продукция и да се осъществяват от български музиканти. В първата категория - "Нова българска поп и рок музика" ще раздадем Голяма награда, Награда за дебют и Награда на публиката. Голямата награда дава шанс на победителя - запис на нова авторска музика в БНР. Втората категория е за участие във фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия. Изпълнителите няма да участват с конкретна песен, а като група или проект. Включването в този фестивал е много полезно, защото там присъстват представители на различни европейски лейбъли, управители на клубове и хора, правещи програмата на различни фестивали".

В селекционната комисия и за двете категории ще участват музикални редактори от всички програми на БНР.

Финалистите ще изпълнят песните си на живо на 31 май. Тогава седемчленно жури от музиканти ще определи победителя в "Нова българска поп и рок музика". Носителят на наградата в "Евросоник" ще бъде определен от организаторите на фестивала, като в тази категория няма езиково ограничение за текста на песните.

От днес до 31 март т.г. всеки, който желае и отговаря на изискванията, може да участва и за двете категории. Повече информация за Конкурса може да бъде намерена на сайта на БНР.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благой от СОФстрой

    2 0 Отговор
    БеГе естрадата, поп и рок музика, едиствено се знае и слуша от източната до северната ни граница, по нататък не е излизала и така от самото начало та до днес!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ШперПЛАТ

    2 0 Отговор
    Какво ли е пишело в коментари 2-3-4 , че са изтрити ? Нещо за музикалните предпочитания на Вожда ?

    Коментиран от #6

  • 6 Шушу Мушу

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ШперПЛАТ":

    Може би да бъде поканен Бойко на фестивала !

    Коментиран от #7

  • 7 АСТИНОМИЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шушу Мушу":

    И да изпълни на китара , своето любимо - Батальонът се строява ! ?

    Коментиран от #8

  • 8 щИРЛИц

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "АСТИНОМИЯ":

    Това би осигурило брутално шоу в стил 0 ГАРАНТИРАНО от ГеРБ !
  • 9 копи пейст

    0 1 Отговор
    В съседните на България страни – Турция, Гърция, Сърбия, Македония бяха създадени съвременни музикални стилове, основани на фолклора на съответните народи. От този вид е съвременната попмузика в Гърция – “елиники травуда”, за чийто баща с основание може да се приеме големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Като следствие от безкрайно убитото национално самочувствие, от дълго време в България само се копират чужди музикални форми. В резултат на това ние се обогатихме с нови музикални жанрове от вида “стара градска музика”, която копира музика от Чехия, Украйна, Германия, Франция и др.; “естрадна и забавна музика” основана на копия от Италия, Англия и САЩ и напоследък “чалга”, основана главно на цигански, турски и гръцки напеви и съпровод. Истинското музикално наследство на българите обаче тъне в забрава и постепенно изчезва. От това губят не само българите, от това губи Европа и света, защото културното разнообразие се унищожава.

    Коментиран от #10

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "копи пейст":

    Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
    copy-paste: "...........Традиционната музика на всеки народ представлява една от най-важните съставки на неговата култура, наред с езика, религията, обичаите и др. Безспорно, всеки народ представлява сбор от производители и консуматори, но културата е това, което поддържа равновесието между тях. Без културата, балансът се измества в посока към консуматорите, което е естествен природен закон. ........."