22 Март, 2023 10:00 1 595 6

Жените в исляма: Светилището на Фатима Ма’суме в Иран

  • иран-
  • култура-
  • светилище-
  • шииите-
  • рамазан-
  • коран-
  • свещения месец рамазан-
  • фатима масуме-
  • град ком-
  • фатеме ма’суме -
  • фатима бинт муса -
  • фатима ал-масума -
  • медина

Светилището на Фатима Масуме се намира в град Ком (Иран) – най-свещения град за шиитските мюсюлмани. Светилището на Фатима събира милиони мюсюлмани от цял свят. Свещеният храм е регистриран в списъка на националното наследство на Иран през 1931 г. под регистрационен номер 127

Жените в исляма: Светилището на Фатима Ма’суме в Иран - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

От 22 март до 21 април 2023 година мюсюлманите по цял свят честват Свещения месец Рамазан (на турски) или Рамадан (на арабски), като спазват през деня изключително строг пост, включващ въздържание от храна,вода,напитки, порочни мисли и слова, тютюн и полова близост. Така отбелязват първото откровение от Корана за пророка Мохамед според ислямската религия.

Съвсем наскоро се завърнах от една много интересна страна, както я нарекох – страната на контрастите и противоречията. Всъщност, аз не видях противоречия, за тях само се говори и пише. Видях една страна с огромни постижения в областта на тежката и леката индустрия, медицината и фармацията. Видях красота, екзотика, история, древност. Видях един гостоприемен и много възпитан народ. Видях изключително красиво изкуство във всичките му разновидности – занаяти, килими, дърворезба, живопис, музика и кино. Видях много интелигентни и красиви жени със и без забрадки. Видях мъже – джентълмени, които ми отваряха любезно вратите. Видят това, за което много хора си затварят очите и не искат да го видят, или им се плаща за да не го виждат. Страната, за която говоря е Иран или т.н. Персия от учебниците ни древна история.

В Иран хората са вярващи, предимно мюсюлмани. Тук там се срещат християнски общности – арменци, католици и православни, но те са малцинства. Вярата крепи местното население. Други гледни точки твърдят, че точно вярата ги разграничава и отнема свободите им. Не мисля така, защото в крайна сметка всеки сам избира своята свобода и своя житейски път, по който му е комфортно да върви. Вярата осмисля живота на хората в Иран, освен това на тази древна земя има много светилища и уникални за мюсюлманите места, на едно от които ще се спра в този разказ.

Светилището на Фатима събира милиони мюсюлмани от цял свят

Коя е тя?

Фатеме Ма’суме или Фатима бинт Муса известна като Фатима Ал-Масума е родена в Медина в началото на 173 г. по хиджра (789 г. сл. Хр.). Тя е дъщеря на седмия шиитски имам, Муса ибн Джафар Ал-Казим и Наджма, която била известна като „Тахере“ (целомъдрена), защото водила целомъдрен и приличен живот. Фатеме Ма’суме е и сестра на осмия шиитски имам, Али Ал- Рида. Всяка година милиони мюсюлмани шиити пътуват до иранския град Ком, за да почетат Фатима Ал-Масума в нейния храм. Фатима Ал-Масума е най-голямата дъщеря на Муса Ал-Казим, която шиитите смятат за най-свещеното дете на Муса Ал-Казим след нейния брат Али Ал-Рида. Фатима Ал-Масума е високо възхвалявана в разказите и речите на четирима шиитски имами, дотолкова, че Джафар Ал-Садик, шестият имам на шиитите, Али ал-Рида, осмият имам на шиитите и Мохамед Ал-Джавад, деветият имам на шиитите, са подчертали в предание, че всеки, който посети Фатима Ал-Масума в Ком, ще отиде в рая. Хазрат Ма’суме е убита мъченически в Кум на Раби ал Сани 12, 201 г. по Хиджра (28 октомври 816 г. сл. Хр.) на 28-годишна възраст Днес нейният свещен храм блести като Слънцето в центъра на окръг Ком и духовно удовлетворява своите поклонници. След кончината си е била погребана във Вавилонската градина, която претърпява множество промени с течение на времето. В крайна сметка градината се превърнала в най-славното и известно светилище в Иран след Астан Кудс Разави (т.е. светилището на Имам Реза). В светилището има библиотека, наречена „Библиотека Астане“. Има и музей в Светото светилище на Хадрат Фатемех Ма'сумех, на който с течение на времето са били предлагани ценни и безценни подаръци.

Свещеният храм е регистриран в списъка на националното наследство на Иран през 1931 г. под регистрационен номер 127.

Фатима Ал-Масума се славела с е нейната позиция на ходатайство и помощ за немощните и бедните. Според разказа на Джафар Ал-Садик и Али Ал-Рида, тя ще ходатайства за шиитите в деня на Страшния съд, така че всички те да влязат в Рая. Друга забележителна черта на Фатима Ал-Масума е нейното предсказание за раждане. Тази особеност не се е случила на нито едно от децата на шиитските имами. Джафар Ал-Садик, шестият имам на шиитите, е предсказал раждането на Фатима 45 години преди нейното раждане. Друго предимство на Фатима Ал-Масума, както е посочил Джафар Ал-Садик, е, че светилището на Фатима Ал-Масума в Ком се смята за светилището на всички шиитски имами. Това означава, че всичките дванадесет шиитски имами присъстват в светилището на Фатима Ал-Масума и всеки, който посети мястото, все едно че е посетил всичките дванадесет шиитски имами. Друга много ценна характеристика на Фатима Ал-Масума е нейното име – Ал-Масума произлизащо от Али Ал-Рида Ал-Масума, което на арабски означава чист и невинен. Когато Али Ал-Рида дава това име на сестра си е искал да докаже от раждането ѝ, че Фатима Ал-Масума е чисто и невинно човешко същество, което ще е много ценно за шиитите. И показва, че Фатима Ал-Масума има известна степен на непогрешимост.

Фатима Масуме е почитана като мюсюлманска светица, а нейното светилище в Ком се нарежда сред най-значимите шиитски храмове в Иран. Всяка година хиляди шиитски мюсюлмани пътуват до Ком, за да почетат Фатима Масуме и да я помолят за благословия и здраве. Легендата гласи, че Фатима е имала необясним дар от Аллах да лекува болните, да помага на бедните и онеправданите. Някои поклонници остават там с часове и дни, за да се молят в джамията и да обикалят гробницата на Фатима Масуме. Светилището привлича десетки семинари и религиозни училища. Изобразено е на обратната страна на иранската монета от 50 риала, излязла през 2004 г.

Светилището на Фатима Масуме се намира в град Ком (Иран) – най-свещения град за шиитските мюсюлмани след Машхад.

След като умира от болест, пътувайки към брат си, Фатима Масуме (сестра на владетеля) е погребана в Ком през 816 г. Гробницата, в която е погребана, е отворена за обществеността от Муса ибн Харадж, тогавашен висш служител на град Ком. В храма са погребани и 3-те дъщери на деветия имам Мохамад Ал-Таки.

Мястото става популярно за поклонение през ІХ – Х век и продължава да бъде през Тимуридския период. Град Ком, включително и храмът, е нападнат от монголците през 1221 г. Куполът на храма е възстановен и дворът е украсен в чест на сефавидския шах Исмаил I през 1519 г. Голяма част от светилищния комплекс е построен от шах Абас I Велики в началото на ХVІІ век.

Какво представлява Светилището на Фатима

Светилището на госпожа Фатима Масуме в Ком първоначално е бил един обикновен навес от сламена рогозка, издигнат според заповедта на Муса бин Хазрадж ал-Аш’ари. В днешни дни този сламен навес се е превърнал във висок златен купол с високи златни минарета, издигащи се към небето. В допълнение, първият купол в светилището на лейди Фатима Масуме, както я наричат чужденците, е построен едва след половин век по заповед на Зейнаб, дъщерята на Имам Ал-Джавад в средата на трети век от Хиджра. Друга част от постройката е възстановена с кирпич, камък и гипс.

Сградата се състои от т-н. погребална камера - самата могила на ислямската светица, 3 малки двора и 3 големи молитвени зали (с обща площ 38 000 кв. м), наречени Табатат, Бала Сар, А'дам.

Светият храм на лейди Фатима Масуме е с общата площ четиринадесет хиляди квадратни метра, включително харамите, чардаците, салоните, трите двора. Освен това, гробниците на царете и двете джамии; at-Tabataba’iy и Balasar. Голямата джамия е добавена към светилището и само нейната площ е двадесет и пет хиляди квадратни метра. Когато посетител пристигне в покрайнините на града, той ще види две огромни минарета, които светят в далечината.

Правила

Преди да се влезе в Светилището жените задължително слагат хиджаб и цяла абая - наметало върху дрехите, което се дава или продава навсякъде до джамията. Модернизацията вече е измислила и еднократни абаи – наметала за еднократно ползване. Но ако желаете да си оставите наметалото за спомен може да си закупите такова от много лека материя, с цип за улеснено обличане. Жените на това място трябва да бъдат не само с покрити глави, но и покрито тяло изцяло. И мъжете и жените задължително се събуват на отредено за това място. Предвидени са калцуни за еднократна употреба също пред входа на Светилището, което е застлано с най-скъпите и неописуемо красиви персийски килими.

Куполът

Куполът се надвесва над сребърна гробница, украсена със злато. Гробницата е висока четири метра, дълга пет метра и двадесет и пет сантиметра и широка четири метра и седемдесет и три сантиметра. Северната зала е висока четиринадесет метра и осемдесет сантиметра, широка осем метра и седемдесет сантиметра и дълга девет метра, украсен е със злато от вътрешната страна. Фигурите също са облицовани със злато. Двете минарета се издигат високо в небето до тридесет и два метра и двадесет сантиметра от земята, с диаметър на всяко минаре сто и петдесет сантиметра. И така, тази зала е наречена „златната зала“, а портата ѝ наречена „портата на златото“.

Гледки

Непосредствено до Светилището на Фатима е музеят на Корана, където се намира най-големият ръчно написан Коран в света.

В музея се съхраняват ценни дарове, които са подарени на светилището на лейди Фатима Масуме през дългата му история. В непосредствена близост се намира и ислямското училище на Ал-Файдия – едно от най-известните религиозни училища в Иран и по света, свързано е със светилището на лейди Фатима Масуме чрез зала в стария двор. Масите от хилядите посетители се сливат с минувачите между малкия парк в непосредствена близост до улицата.

Така се свързват в едно училището, музеят и пазарите. На който му писне многолюдната блъсканицата може да хване пътя до чаршията! А пътят води до другата страна на базара за „Бейтун нур: къщата на светлината“ - една от важните забележителности в града, която се е превърнала в училище, наречено „Ас-Сатийа“ - мястото, където Фатима Ал-Массума е живяла като гост в продължение на седемнадесет дни, преди да отиде в по-добрия свят.

Какво трябва да се знае за град Ком в Иран

Ком е седмият метрополис, а също и седмият по големина град в Иран. Ком е столицата на провинция Ком. Намира се на 140 км (87 мили) южно от Техеран. При преброяването през 2016 г. населението му е 1 201 158 души. Разположен е на брега на красивата огромна река Ком и се смята за свещен от шиитския ислям, тъй като е мястото на светилището на Фатима бинт Муса, сестра на Имам Али ибн Муса Реза (персийски Имам Реза, 789–816 г. сл. н. е.). Градът е най-големият център за ислямско образование по програмата - „шиитска стипендия“ в света и е важна дестинация за поклонения мюсюлмани, като около двадесет милиона поклонници посещават града всяка година, повечето от които са иранци, както и други мюсюлмани шиити от цял свят.

Ком“ е известен с персийския крехък карамел, известен като „сохан“, смятан за сувенир на града, който от своя страна се е превърнал в оживен индустриален център благодарение отчасти на близостта си до Техеран. Той е регионален център за дистрибуция на петрол и петролни продукти, а тръбопровод за природен газ от Бандар Анзали и Техеран и тръбопровод за суров петрол от Техеран минават през Ком до рафинерията Абадан в Персийския залив.

Ком придобива допълнителен просперитет, когато през 1956 г. е открит там огромен залеж на петрол и е построена голяма рафинерия между Ком и Техеран. Като втория най-свещен град в Иран (след Машхад), той предлага много архитектурни, културни и природни обекти.

В града се намира най-известния религиозен Университет.

Автор : Оля АЛ-АХМЕД

Иран, Техеран / Ком


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    3 5 Отговор
    Тия живеят няколко века назад.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Близък Изток

    3 1 Отговор
    В шиизма жената е на пиедестал, самият шиизъм се базира на една женска съдба. Фатима, щерката на Мохаммед която дарява на пророка потекло. Нейните потомци са подложени на гонения. Всъщност така произлиза и шиизмът!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Благодаря за интересната история ,каква красота и архитектура леле какви стени с кристал дори и човешкият сън не би могъл да направи такъв декор ,освен ако не си бил там и видял.По лошото е че богословските различия между сунизма и шиизма са били експлоатирани в контекста на конфликтите в Близкия и Средния изток, много често те се наслагват върху други преплетени мотиви за конфронтация.
  • 6 Ваня Станева

    0 0 Отговор
    Възхищавам се на Оля Ал Ахмед - Човек, писател и поет и надарена журналистка , която знае какво и как да пише.Таланта си е талант. Но тя в тази суматоха и безпорядък в страната остава вярна на народа си и на перото което е вълшебно в нейната ръка и пише само истината такава каквато е , без никакви украси. Бъди здрава и щастлива и вярна на перото!