Last news in Fakti

26 Март, 2023 14:41 2 197 5

Откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в храма на Рамзес Втори

  • древен египет-
  • абидос-
  • рамзес втори-
  • фараон-
  • мумии-
  • мумифицирани животни-
  • храм

Според археолозите откритието доказва, че паметта на Рамзес Втори е била почитана в древния град хиляда години след управлението му

Откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в храма на Рамзес Втори - 1
Снимка: Shutterstock

Американска археологическа мисия от Нюйоркския университет е открила "зоопарк" от животински мумии при разкопки в храма на древноегипетския фараон Рамзес Втори в Абидос, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, цитирани от БТА.

Находката хвърля светлина върху непознати досега култове обреди в Древен Египет.

Най-значимото откритие са над две хиляди мумифицирани глави на овни от Птолемейския период. Наред с тях учените са попаднали и на мумии на кучета, диви кози, крави, газели и мангусти. Мумифицираните останки, част от които със запазена обвивка от ленена тъкан, са намерени в наскоро открито помещение в северната част на храма.

Удивително големият брой мумифицирани овни, вероятно като оброчни дарове, свидетелства за безпрецедентна култова практика в Абидос през периода на Птолемеите, отбелязва ръководителят на мисията Самех Искандер. Според него, това показва, че паметта на Рамзес Втори е била почитана в древния град хиляда години след управлението му.

Екипът е открил и голямо дворцово здание с необичайна архитектура и стени с дебелина около пет метра, което датира от края на Шестата династия на Старото царство на Древен Египет (около 2181 г. пр. н. е.). Археолозите са изкопали и документирали множество статуи, папируси, кожени изделия и обувки.

Районът на Абидос е бил населен още по време на додинастическия период. Там са намерени две плочи със списъци на фарони, които служат на египтолозите като ключ за съставяне на хронологията на древноегипетските династии и за дешифриране на йероглифите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слаба ракия

    8 7 Отговор
    Зеленият клоун мумифицира 500000 украинци за една година!
  • 2 Механик

    13 0 Отговор
    "Откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в храна на Рамзес Втори"
    Ква ХРАНА, ма? Това е сайта с най-неграмотните миcиpки в БГ!
    Хем неграмотни, хем злобни и отмъстителни!
    А сега ме трийте, ама не забравяйте да си оправите заглавието!
  • 3 СЗО

    1 0 Отговор
    Най вероятно това са останки от практическите упражнения на мумификаторите.
  • 4 Соваж бейби

    1 0 Отговор
    Не е зоопарк просто египтяните са обожавали земният живот или по скоро фараоните са си набявали невероятен чеиз за онзи свят да не е беден хаха ,или по скоро връщането им на Земята отново си запазва богатство за да не бачка .Онези които са работили от сутрин до вечер за да направят тази снобарско луда идея факт наречена гробница са се молили да не се събудят в утрешният ден мое мнене.Та някои от тези животни са били домашни любимци или дарове за храна, които са придружавали починалия в отвъдния живот.
    Други са били свещени животни, дори обожествявани по време на съществуването си. Нещо като живо въплъщение на божество. Трети са били животни, чиито останки са били погребани в некропол във връзка с поклонението на определено божество.Практиката на мумифициране на животни достига своя връх през Птолемеевия и Римския период /от 305 г. пр.н.е./Луда работа ,днес също е факт някой ловджия когато убие животно си прави трофей с главата по стените на много домове ,някой пък си купуват такъв кич и много други примери свързани с нещо като декорация в дом.Всеки луд с номерата си !Още не са измислили парите в банката и имотите как да си ги вземеш за другият живот след смърт или ако прераждане ?
  • 5 ганю

    0 0 Отговор
    абе така си е ама сега украинките ще налитат на рояци
    и ще си уважават мъжете
    а зеления папугай в полша да си оди