Last news in Fakti

28 Март, 2023 12:58 4 114 20

Откриха надпис на кирилица от времето на цар Симеон в крепостта „Балък дере“ край Хухла (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • пластина-
  • археология-
  • балък дере-
  • находка-
  • цар симеон

Археолози от НИМ-София откриха през изминалия октомври оловна пластина-амулет, на която се вижда кирилски надпис

Наскоро родните учени потвърдиха огромната значимост на находка, открита при археологически разкопки миналото лято.

При проучването на крепостта „Балък дере“ край ивайловградското село Хухла, там дето „Арда“ напуска Източните Родопи, археологът Ивайло Кънев от НИМ-София откри оловна пластина-амулет, прегъната през средата. При извършване на консервационни дейности от проф. Веселина Инкова се забелязва плитко врязан надпис с кирилски букви.

В хода на неговото разчитане от д-р Георги Сингалевич, с помощта рефлексно-преобразувателна (RΤΙ) фотография, се стигна до предположението, че началото на текста е нанесено върху вътрешната страна на пластината. Проучвателите внимателно я разгънаха и с радост установиха дълъг старобългарски кирилски надпис, седемредов от вътрешната и четириредов от външната страна на пластината.

Това е може би една от най-значимите находки на „Археологическо лято“ 22.

Откриването на пластината-амулет е в културен пласт, където има множество материали от първата половина на X в. Този факт насочва вниманието на археолозите към епохата на Златният век на цар Симеон (893-927). Учените започват да съпоставят историческите извори от началото на X в., които описват походите на българският владетел към Цариград, със епиграфският анализ на паметника, където се откроява архаичното изписване на буквите Ж и малка носовка, срещано сред паметниците от X в. Правописът е едноеров, само с голям ер (Ъ), което, според тях, сближава разглеждания надпис с паметници главно от Североизточна България. За разлика от досега известните подобни паметници тук силно впечатление прави каноничното звучене на текста и разчитането на личните имена на молителите, а именно Никола и Павел.

Поставянето на този анализ в контекст на археологическата среда дава основание на учените да предположат, че са открили един от най-ранните кирилски текстове известни до сега. Сродните паметници – старобългарски кирилски надписи - географски най-близки са откритите в Кърджалийско и в Хасковско два амулета, датирани в X – XI в.

Все още остава открит въпроса как този артефакт е попаднал на крепостта?

Според откривателя Ивайло Кънев трябва да се доверим на фактите и да обединим резултатите от археологическите проучвания, епиграфиката и историческите извори. При един такъв подход, според учения, отговорът е един, а именно, че на крепостта в местността „Балък дере“ при българският поход към Цариград при цар Симеон тук е имало български гарнизон, който целенасочено е подпомагал военната кампания.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Войната на буквите

    1 5 Отговор
    Амулета на Черноризец храбър.
  • 2 Корги

    15 3 Отговор
    Сигурно е македонско туй нещо. Предайте го доброволно и без бой на Буяр Османи.
  • 3 лек въпрос

    21 0 Отговор
    Ами като сте го открили и разчели, то обявете го.....стига с гръмки заглавия, че никой не ви вярва вече с тия недомлъвки!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не се срамувайте

    17 1 Отговор
    Да наричате себе си българи
  • 7 333

    8 5 Отговор
    Какво се чудите,кажете на Овчаров и той веднага ще Ви измисли легенда.
  • 8 Кирил ски букви

    4 14 Отговор
    Ама какво пише гадаем защото е с оригинални български думи, т. е. тюркски

    Коментиран от #20

  • 9 Пешо Коня

    2 13 Отговор
    Кирилицата да се смени с латиница.

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    15 1 Отговор
    Няма ли да кажете какво пише?
  • 11 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пешо Коня":

    Зад западната ни граница можеш да пишеш на латиница, колкото си щеш. Тук ще пишеш на кирилица или ще ти трият шльокавицата.
  • 12 Механик

    8 2 Отговор
    По-интересно щеше да е да научим какво пише там, ама то май само мен ме интересува. Останлите (болшинството) мислят за цената на агнешкото, все едно всеки ден ядат агнешко и не могат без него.

    Коментиран от #13

  • 13 Ел. техник

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Представи си че може да е написана цената на агнешкото от симеоново време!
  • 14 НЯКОЙ

    12 2 Отговор
    Азбуката е българска, а не кирилица, защото е създадена точно за българския език, написани и преведени са книги на нея в България и след това е разпространена по света ! Крайно време е историците да си кажат думата и да се спре с измишльотините ! Имало е Велика България от която са тръгнали много клонове по света ! Българите са един от най-древните народи на земята с богата култура ! Но страхът на руснаците да не бъдат засенчени от нашата история и принос за света, е довел българските предатели да ни омаловажат като "малка и незначителна" държавица ! Време е да знаем истината и да бъдем горд народ !

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Ти си

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "НЯКОЙ":

    Офффф......
  • 16 БАЛЪК ДЕРЕ?!?!?!

    3 0 Отговор
    АБЕ ЗАЩО Е НАПИСАНО НА ЧУЖД ЕЗИК. ТАЯ ПРОСТаРЕКИЧКА ВСЪЩНОСТ Е БИЛА ТАМ ОТ ПРЕДИ ОСМАНСКО ВРЕМЕ И ПРИ ЦАР СИМЕОН И ПРИ АСПАРУХ Е БИЛО ТАМ. ДА МУ НАПИШАТ ТОГАВАШНОТО ИМЕ .

    Коментиран от #18

  • 17 123456

    8 0 Отговор
    Поне една разчетена дума да бяхте споменали .... слаба работа ...
  • 18 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "БАЛЪК ДЕРЕ?!?!?!":

    Али ботуш е Славянка. Хасково е Марса.
  • 19 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "НЯКОЙ":

    И кое от всичкото не е вярно? Че сме "малка", "незначителна" или "държавица"?
    Виж, с кухи патриоти, които не си знаят дори историята на азбуката, сме пребогати.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.