Last news in Fakti

28 Юли, 2023 11:10 1 458 4

С тържествена литургия, литийно шествие, осветен курбан и концерт отбеляза храмовия празник Св.Пантелеймон в Княжево (ВИДЕО)

  • софия-
  • княжево-
  • храм-
  • свети пантелеймон-
  • храмов празник-
  • тържествена света литургия-
  • епископ герасим-
  • църквата на белогвардейците

Двоен празник: С тържествена литургия, литийно шествие, осветен курбан, концерт и представяне на книга за 100 годишния юбилей отбеляза храмовия празник църквата на руските емигранти - белогвардейци "Св.Пантелеймон" в столичния квартал Княжево

С тържествена литургия, литийно шествие, осветен курбан и концерт отбеляза храмовия празник Св.Пантелеймон в Княжево (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

С тържествена литургия, литийно шествие и осветен курбан отбеляза храмовия празник Св.Пантелеймон в Княжево

Двоен празник зарадва вчера, на 27 юли, енорията и миряните в квартал Княжево в София. С тържествена литургия, литийно шествие, осветен курбан, концерт и представяне на книга за 100 годишния юбилей - така отбеляза храмовия празник църквата на руските емигранти - белогвардейци "Св. Пантелеймон" в столичния квартал Княжево.

Църквата в Княжево донесла утеха и спасение на графини, генерали и офицери, избягали някога от болшевиките в Русия.

Храмът „Св.Пантелеймон“ в столичния квартал Княжево или „Църквата на емигрантите - белогвардейци“, както е известен храмът сред столичани, посрещна изключително тържествено с много богата целодневна програма своя юбилей – 100 години от създаването на енорията на руските емигранти с руското военно духовенство и основаването на забележителния храм.

Тържествата се проведоха в деня на храмовия празник - 27 юли, когато БПЦ отбелязва паметта на Свети Великомъченик Пантелеймон. Началото бе положено още на 26.07. с Всенощно бдение, а на следващия ден, когато българската православна църква отбелязва паметта на Свети Великомъченик Пантелеймон беше отслужена тържествена празнична Света Литургия

възглавена от Негово Преосвещенство Герасим епископ Мелнишки, секретар на Светия Синод. Заедно с епископа в съслужение на тържествената празнична литургия бяха: отците от храмовото духовенство - архимандрит Васиан – настоятел на руското подворие – храм „Св. Николай Чудотворец Мирликийски“ в София, протойерей Димитър (Тухчиев) от „Св. Пантелеймон“ в Княжево, йерей Серафим (Желев) и дякон Александър Морозов, както и ставрофорен свещено иконом Антоний Алексиев, настоятел на храма „Свети Димитър Солунски“ и иконом Дилян Цветков – настоятел на храм „Св. Пророк Илия“.

От ранни зори малкият небесно син храм в столичния квартал Княжево се препълни с миряни дошли на дългоочаквания празник. Храмът не можа да побере всички хора, дошли да се помолят за здраве на Свети Пантелеймон, и дворът също се изпълни с миряни от енорията и от други квартали на столицата пристигнали специално за големия празник.

С посрещане на Негово Преосвещенство Герасим епископ Мелнишки, секретар на Светия Синод започна камбанния звън в храма. След кратки канонични приготовления започна тържествената част, като преди литургията беше извършен интересен църковен обряд – подстригване в иподякони двама служители на храма.

Обрядът бе извършен лично от Негово Преосвещенство Владика Герасим.

С тържествени църковни песнопения на храмовия хор започна същината на празника. Празничната тържествена литургия възглави Негово Преосвещенство Герасим епископ Мелнишки. Службата продължи повече от обичайното предвид двойния празник на храма.

След завършване на самата тържествена литургия и приемане на светото причастие от миряните, отец Димитър заедно с отец Васиан наградиха енорияши, които са помагали в годините на храма. Тържествената литургия уважи и посланикът на Русия у нас Н.Пр. Елеонора Митрофанова, както и представители на Казачеството в България.

Атмосферата бе наистина вълнуваща и тържествена. Определени молитви се изричаха хором, на глас, на колене и на старославянски от всички присъстващи! Вълнуващ момент , който дълго ще се помни в този паметен ден. След приключване на храмовата част от тържеството, всички начело с духовенството излязоха на


Литийно шествие

Храмът бе обиколен от миряните с молитва, а Владика Герасим поръси всички присъстващи и стените на Светата обител със светена вода. След обиколката на „кръстния ход“ духовниците поведоха литийното шествие обратно към двора на храма, където отец Димитър

освети свещен курбан, ястия и дарове

от миряните. Най - забележителният празничен дар бе от енорията на „Св. Пророк Илия“ в Кяжево - коливо от жито с образа на Свети Пантелеймон – изключителна творческа кулинарна църковна творба, истинско произведение на изкуствата сътворено само от варено жито.

След тържествената част всички присъстващи останаха в двора на храма да хапнат от осветените блага и да се поздравят с двойния празник : 100 години от основаване на енорията към храм „Св. Пантелеймон“ и храмовия празник.

С това обаче не приключи работата на духовенството. Отците се отправиха към гробищния парк в столиличния квартал Княжево където почиват във вечен покой всички онези графове, офицери и генерали създали енорията и храма, както и всички белогвардейски емигранти напуснали Русия в трите вълни на емиграцията по политически причини. На гробищния парк бе отслужена панахида в тяхна памет.

Тържествата завършиха с празничен акапелен концерт на църковния хор в мраморната зала на РКИЦ и представяне на книга за историята на храма.

Автор : Оля АЛ-АХМЕД

"Не в силе Бог, а в правде" - княз Александър Невски


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 2 Отговор
    Турско синьото много й ходи на барачката.
  • 2 Град Симитли

    2 0 Отговор
    Не обръщайте снимките, че се обръщат и надписите и става сатанинско:))
  • 3 В християнството няма такова нещо

    2 1 Отговор
    Курбан. Ама то и русите не са точно християни, та е нормално. Може да докарат и целебни мощи от свети В. Ленин

    Коментиран от #4

  • 4 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "В християнството няма такова нещо":

    На балканите е друга мода после са тръгнали и на там да ги правят християни в Украйна,Русия историята за Третият Рим нали я знаеш и все пак не е официално признат .Имало е само разнасяне на хора гръцкоруска дружба и някъкви си идеи.Виж обаче какви закръглени попове и загладени нашите?!това е хр.религия ядене ,пиене ,софри и курбани за "освещаване ",кръщенета и погребения ,празници с които да се продава /бизнес /светена вода и прочие..дедо поп трябва да блажи и пълни мазата с храна.Всичко си е на мястото няма грешка ,ти си мислиш за други неща и си в грешка.