Last news in Fakti

7 Септември, 2023 14:15 1 193 3

Новото българско предложение за "Оскар" - „Уроците на Блага“

  • български филм-
  • оскар-
  • култура-
  • ели скорчева-
  • предложение

Филмът връща на екран актрисата Ели Скорчева, в главната роля

„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“. Това съобщават от Националния филмов център (НФЦ) след заседание на комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Комисията е в състав Людмила Дякова – председател, и членове Зорница София, проф. Емилия Стоева, д-р Деян Статулов и Христо Христозов.

ЗА ФИЛМА

Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

ПРИЗНАНИЕ

На международния филмов фестивал в Карлови Вари „Уроците на Блага“ получи голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности.

Филмът е в официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.

ЗА РЕЖИСЬОРА

Стефан Командарев е режисьор, продуцент и сценарист, автор на отличени игрални филми – „В кръг“ (2019, премиера МФФ Сараево, носител на 8 награди), „Посоки“ (2017, премиера в „Особен поглед“ – МФФ Кан, спечелил 12 награди на международни фестивали), „Съдилището“ (2014, с 12 награди, вкл. „Златна роза“ 2014), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008, в краткия списък за чуждоезичен „Оскар“, спечелил 35 международни награди). Автор е и на седем значими и награждавани документални филма. Член е на Европейската филмова академия.

Както писа БТА, „Уроците на Блага“ връща на екран актрисата Ели Скорчева, в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, участват Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев-Геро.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Божилов

    4 4 Отговор
    Това е показателен за България филм. Европейските пенсионери трябва да завиждат, как българските имат повече от 10 хиляди спестени и ги мятат от терасите като димитровградчанин салфетки в дискотека

    Коментиран от #2

  • 2 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Христо Божилов":

    Не го виждам така, българският пенсионер спестява за черни дни, плаща си сметките навреме и има онази човечност към ближния която всеки трябва да има, но сегашният българин е алчен и склонен към ппестъпрение филмите на Команда рев са много точни и трябва да се замислим.
  • 3 Сандо

    3 0 Отговор
    Да обобщим:При социализма жената е получила възпитание,благодарение на което е станала честна,стриктна принципна.Идва "демокрацията",при която и се налага да прекрачи и потъпчи всичките си принципи.Въпросите са излишни.