Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 12:28 1 185 7

Ирландски писател спечели "Букър" за мрачния си роман "Песента на пророка"

  • ирландия-
  • литературна награда-
  • букър-
  • роман-
  • антиутопия-
  • награда

Антиутопичният роман разказва за една майка, която се бори да защити семейството си в една Ирландия, изпаднала в тоталитаризъм и война

Ирландски писател спечели "Букър" за мрачния си роман "Песента на пророка" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тазгодишната престижна британска награда за художествена литература "Букър" беше присъдена снощи на церемония в Лондон, а награден бе ирландския писател Пол Линч за антиутопичния му роман "Песента на пророка" (Prophet song) , предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Пол Линч, който за първи път беше включен в краткия списък, получи наградата за петия си роман - мрачен и разтърсващ разказ за живота на една майка, която се бори да защити семейството си в една Ирландия, изпаднала в тоталитаризъм и война.

Линч беше фаворит за спечелването на наградата, която обикновено носи голям скок в продажбите на отличените книги. Освен това авторът на "Песента на пророка" ще получи премия от 50 000 британски лири (63 000 долара).

Канадският писател Еси Едугян, който беше председател на тазгодишното жури, каза, че книгата е "триумф на емоционалното повествование, едновременно ободряваща и смела".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    11 1 Отговор
    "една Ирландия, изпаднала в тоталитаризъм и война" - аха, за букър трябва да оплюеш родината...

    Коментиран от #2

  • 2 Точно така

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Еми, Господинов не оплю ли родината за неговата награда? Разгадали сте критерият за "литературна" награда!
  • 3 Иван Караджов

    10 0 Отговор
    дано да е по- интересен и таланлив от нахалния бездарник Георги Господинов, който ни проглуши ушите с глупавия си роман. Вече ми се повдига от тази луда реклама. Сякаш нямаме истински писатели като Владимир Зарев или Теодора Димова, та хвалим този нагъл хитрец, Георги Господинов
  • 4 Блондю

    0 9 Отговор
    Дори само факта, че има дежурни тролове да плюят по Г. Господинов означава, че е постигнал много в българската литература.

    Коментиран от #5

  • 5 Дондю

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Блондю":

    По твоите "критерии" след като за Чудомир примерно "тук" нищо не пишат
    сравни колко са публикуваните статии за "провинциалния" Чудомир - неполучил и една литературна награда приживе - и евроге(ни)я Г.Г., съответно нито някой го хвали, нито го плюе - тебе ако питат Чудото нищо не е постигнал в българската литература;-).
  • 6 Питащий

    0 8 Отговор
    А бе ирландците нямат ли си злобни изкуфяли коментатори, които да го оплюят този ми ти Линч, така както ние го правим майсторски, по български?

    Коментиран от #7

  • 7 Препитващий

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Питащий":

    Със сигурност си имат платени клакьори като тези от приказката на Андерсен за новите кралски "дрехи";-). Както и в България си ви има де;-).