Last news in Fakti

23 Януари, 2024 16:29 4 044 13

„ЧУМА" e най-гледаният български филм през изминалия уикенд

  • чума-
  • нов филм-
  • свежен младенов

Само за три дни е гледан от 5 408 зрители

Премиерата на филма „ЧУМА“ беше само преди няколко дни (19 януари 2024) и вече дава заявка да се превърне в един от най-гледаните български филми в епоха. Филмът се излъчва на 69 екрана в цялата страна, а само за три дни е гледан от 5 408 зрители.

Продуценти на „ЧУМА“ са Мирамар филм („Дзифт“, „Love.net”, „Вездесъщият“ и телевизионният сериал „Порталът“). Режисьор е Иван Владимиров, а сценарият е дело на професор Боян Биолчев. Историята е вдъхновена от разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков.

В актьорския състав участват, както утвърдени имена, така и нови таланти. Главната роля на Чорбаджи Юрдан е поверена на магнетичния Свежен Младенов. Партнират му младите надежди с първи изяви в киното Евелина Бибова, която заменя художествената гимнастика с кариера в киното, и Матей Мичев (студент в НАТФИЗ) в ролите на сгодените Елица и Йоно. Техните роли във филма са далеч по-сложни от тези на „младите влюбени“ – героите им не само се изправят пред немислими за нашето време изпитания, но и демонстрират отношение към дълга и семейството. В поддържащите роли виждаме Людмила Сланева – майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев – в ролята на отец Матей, побратим на Юрдан, Велислав Павлов – сребролюбивият „Мъжагата“, Любомир Бъчваров – Старейшината на селото и Станислав Пеев – приказливият каруцар, надарен с природна хитрост.

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“, филмът отива отвъд „историческото“. Сценарият вниква в психологическите измерения на чумата, груповия образ на обзетото от страх село, както и деликатно-изградените портрети на главните герои, всеки от които преобръща представата ни за понятието „първичен инстинкт“. Черната напаст е катализаторът, който извежда на преден план най-високите и най-ниски човешки страсти.

На фона на ожесточеното самосъхранение, в което жителите на селото се впускат при появата на болестта, волята за живот намира и други изрази – себеотрицание и смелост, които граничат с безумство. Дали това е човешкият дух, способен да се издигне отвъд първичното в името на ближния? Докато къщите на чумавите са обгърнати в пламъци, безкористната любов се бори за своето съществуване, дори и смъртта да чука на вратата.

„ЧУМА“ въвежда зрителя в отминалия ХIХ век, в един различен, суров и непознат свят, показан чрез въздействащите кадри на оператора Румен Василев и запомнящата се музика на композитора Петко Манчев. Във филма прозвучават три народни песни, две от тях аранжирани и записани от Петко Манчев специално за филма – „Зора се е зазорила“ в изпълнение на народната певица Нели Андреева и „Чумица“, изпълнена от певицата Криста. А песента „Ой, девойче“, която чуваме на финала, е откритие на режисьора Иван Владимиров. Тя е част от малко популярен албум „Отвъд мистерията“ на изследователя и познавач на българския фолклор, канадеца Ив Моро, който е записвал автентични изпълнения из България през 70-те години.

Специално за снимките на „ЧУМА“ екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков реставрира стари къщи в село Каменица, за да създаде реалистични декори на българското село по онова време. „ЧУМА“ е филм в епоха, какъвто не сме виждали отдавна, със сериозна заявка за дълбоко вглеждане в българската народопсихология.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кадир

    11 8 Отговор
    Поздравления за труда, но няма да го гледам. Нямам излишни пари.
  • 2 Няма

    18 7 Отговор
    Да го гледам! Киното ни отдавна копае дъното , и винаги ме е разочаровало !
  • 3 Нури

    5 10 Отговор
    Браво Благодаря ВИ
  • 4 3.14К

    15 3 Отговор
    Този филм го гледаме 33 години без прекъсване.

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Нури

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "3.14К":

    Точно
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 черна чума

    1 11 Отговор
    по руzcвинците

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Соваж бейби

    6 4 Отговор
    Такива ретро сценарии от години са отживелица като първите цветни филми.Мисля че е фейк реклама не вярвам да чакат хората на опашка в кината както едно време за хитови филми един Флашданс така как е стар за например няма да настигне по брой зрители .А и с личности като Елин Пелин достаъчно сме го учили та и преучили та и на филм идва малко в повече като се знае и българското кино колко е клас на световно ниво .Чиста загуба на време и хабене на пари за бюджет на филма.
  • 9 Прилепчив СПИН

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "черна чума":

    за ойроnegumama.
  • 10 з00тейник

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "черна чума":

    "по руzcвинците"🤔...
    Ти ще да си от тия, дето уж не плющят свuнско, ама инак баш един свuнчо им дава тон за песен...

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.