Last news in Fakti

29 Март, 2024 13:18 1 620 4

Кристофър Нолан и съпругата му ще бъдат ръкоположени за рицар и дама на Великобритания за заслуги към киното

  • кристофър нолан-
  • ема томас-
  • рицар-
  • великобритания-
  • опенхаймер

Признанието на Нолан и Томас идва, след като биографичният им филм „Опенхаймер“ спечели редица престижни световни награди

Кристофър Нолан и съпругата му ще бъдат ръкоположени за рицар и дама на Великобритания за заслуги към киното - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Режисьорът Кристофър Нолан и неговата съпруга и продуцент Ема Томас ще получат британските звания рицар и дама за заслуги към киното, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Новината за отличията е малко изненадваща, тъй като обикновено те се връчват два пъти в годината - веднъж по случай новата година и след това през ноември на рождения ден на крал Чарлз Трети, който ги присъжда. Рядко те се присъждат извънредно след специални постижения, често свързани със спорта и изкуството.

Отличията се връчват официално на церемония в Бъкингамския дворец, често лично от монарха на Великобритания. Понастоящем обаче кралят не поема никакви официални задължения, тъй като се лекува от рак.

Признанието на Нолан и Томас идва, след като биографичният им филм „Опенхаймер“ спечели редица престижни световни награди. По-рано този месец роденият в Лондон режисьор получи първия си „Оскар“ за режисурата на филма за „бащата на атомната бомба“, в който ирландският актьор Килиън Мърфи изпълнява главната роля. Преди това той е бил номиниран за шест награди „Оскар“, но никога не е печелил приза за режисура до тазгодишната церемония.

Освен това за първи път двойката печели „Оскар“ и „Бафта“ за най-добър филм, след като преди това е била номинирана за научнофантастичния филм „Генезис“ от 2010 г. и военния трилър „Дюнкерк“ от 2017 г.

През годините Томас си е сътрудничила с Нолан по всички негови големи игрални филми, включително трилогията „Черният рицар“, „Интерстелар“ от 2014 г. и „Тенет“ от 2020 г.

Роден в Лондон в семейството на баща британец и майка американка, Нолан учи английска литература в лондонския „Юнивърсити колидж“ (UCL), като избира училището заради възможността да се занимава с кино.

Там се запознава и с бъдещата си съпруга Ема, от която има четири деца - Флора, Оливър, Рори и Магнус.

Заедно основават и управляват продуцентска компания „Синкопи“, която стои зад много от техните блокбъстъри.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в англия имат традиции

    0 1 Отговор
    кралски , да се окичват . Камила си направи кукла барби да се хвали . кеити и чарли са пътници, а хари сигурно скоро ще го диагностицират .
  • 2 ХиХи

    0 1 Отговор
    Заслугите жаватари от Бронкс бро
  • 3 Бойкот на О.Л.Х.

    1 2 Отговор
    ДебилоБританците придължават да бъдат жалки с тези рицари, дами, принцове, принцеси,
    крале, кралици и други търтеи и лешпери...
  • 4 цербер

    0 1 Отговор
    неговата съпруга и продуцентка- Ема Томас