Last news in Fakti

11 Юни, 2024 13:03 1 889 57

Първите християни в Европа са македонските българи

  • българи-
  • християни-
  • македония

Това може и да звучи сензационно, но не е

Макар и да звучи така, това не е нещо сензационно. Просто е време ние българите да осъзнаем и разберем нашето минало и нашата истинска история, за да може по-добре да работим и да се справяме в бъдеще и с всичко онова, които предстои. А възможно е, вече осъзнати и трудолюбиви, да дадем добър пример и на други народи.

Определението „македонски българи” в случая принадлежи на нашият голям родолюбец и учен Георги Сава Раковски. В книгата си „Ключ болгарского язика”, написана през 1865 година и издадена в град Одеса петнадесет години по-късно той казва, че „македонските българи са се кръстили по-напред от гърците (елините) и са съставили в Солун първая църква Христова, после Ерусалимская”. По-нататък, той казва и това, че „тя черква е служила образ на другите и тя е разпространила християнството не само по цяла Македония, но и по Ахаия ( Гърция ).”

Действително, в днешните български, гръцки, македонски земи, а изобщо и по целите Балкани и отвъд тях, може да се проследи първоначалната апостолска и църковна дейност още от времето на първите Христови ученици, живите свидетели на Неговата кръстна смърт и Неговото възкресение. През нашите земи, покрай бреговете на Черно море, преминава апостол Андрей по време на мисията си към земите на скитите, в днешна Южна Украйна. Свети Амплий е известен като служител на апостол Андрей и пръв епископ на град Варна, тогавашният Одесос. Свети Ерм е също един от първите седемдесет Христови ученици и става пръв епископ в град Филипопол, днешен Пловдив.

От друга страна, самият апостол Павел със свои сподвижници, именно в римската провинция Македония основава лично първите християнски общности. Това се случва по време на така нареченото второ негово пътешествие, като първото е ограничено в Светите земи и земите на Мала Азия. Нашият велик учен и революционер Георги Раковски, обръща внимание на много интересен момент от Новия завет, глава „Деяние на светите апостоли”. По време на втората си обиколка апостол Павел, заедно с помощника си Сила, тръгва от Сирия и Киликия, преминава през Кападокия и Лакаония в Мала Азия, където към тях се присъединява и още един Христов ученик Тимотей.

Тримата стигат до областта Мизия, около днешния град Бурса. Оттам те преминават и в областта Троада, където се намира древният град Троя. Тук апостол Павел имал видение „че някой си мъж македонянин го звал да иде в Македония да ги спаси”, казва Георги Раковски. Да изясним, че по това време има две области Мизия, една на юг от Дунав, на територията на днешна България и една в Мала Азия, днес част от територията на Република Турция.

Ето и точният цитат по въпроса от глава „Деяния на светите апостоли”: „И като отминаха Мисия (Мизия), слязоха в Троада. През нощта се яви на Павла видение: стоеше пред него един мъж, македонец, който го молеше и думаше: мини в Македония и ни помогни! След това видение веднага поискахме да тръгнем за Македония, понеже разумяхме, че Господ ни е повикал да проповядваме там Евангелието” (Деяния на светите апостоли 16:8-10).

Първите апостоли проповядвали първоначално Евангелието сред юдейските общности, каквито имало из търговските градове по цялото Средиземноморие. Когато обаче те се разширили кръгът на своята дейност, започнали да проповядват и сред други племена и народи или така наречените езичници. Някои от тези племена и народи по-лесно възприемали словото Божие и вестта за възкресението на Иисус Христос. Други обаче трудно приемали това учение и тази вяра. Сред самите юдей впрочем съществували две групи.

Садукеите казвали, че няма възкресение, ни Ангел, ни дух, а фарисеите признавали и едното и другото (Деяния на светите апостоли 23:8). Така наречените елини (гърци) също били колебливи в това отношение. По време на проповедта на апостол Павел в Атина, сред ареопага, първоначално атиняни слушали с интерес, защото по принцип жителите на този град обичали да говорят и слушат нещо ново (Деяния на светите апостоли 17:21). Но когато апостол Павел започнал да разказва за възкресението на мъртви едни се присмяли, а други казали: „Друг път щем те послуша за това” (Деяния на светите апостоли 17:22-32).

Така към апостол Павел тук се присъединили и повярвали Дионисий Ареопагит, една жена на име Дамара и други с тях. След това Павел отива в град Коринт, където въпреки че преседява година и половина също няма голям успех в мисията си. Същевременно жителите на град Берия, днешния град Бер, в Егейска Македония се показали по-благородни и благосклонни към новото учение, проповядвано там от Павел, Сила и Тимотей. Изрично споменати като македонци са например учениците Гаи и Аристарх, Павлови спътници, дошли с него в град Ефес, а Асия Сосипатър Пиров е определен като бериец, т.е. жител на град Берия.

На няколко пъти в главата „Деяния на светите апостоли” се казва, че жителите на тогавашната област Македония, в различните градове били по-благосклонни към Павловото учение. Край град Филипи, първият голям град от където започвала тогавашната римска провинция Македония, се покръстила една богоязлива жена, на име Лидия. Затова света Лидия се знае като първата жена християнка на европейска територия. За нея в Евангелието се казва, че била от град Тиатир и се занимавала с продажба на багрени платове (Деяния на светите апостоли 16:14-15).

Да се върнем обаче отново към думите на Георги Раковски, който много правилно отбелязва, че „основата и най-голямата добрина на Христовата наука, в самото ѝ появление, беше братската любов и сближението на народите, т.е. изравнението между им…” Това е напълно вярно и в този смисъл е ненужно да търсим етническите разлики сред първите последователи на новото Христово учение. Дали повярвалите са били юдей, елини, македонци, скити или някакви други, а също и хора от смесен произход, е от второстепенно значение. Основна задача на първите апостоли е била не толкова борбата срещу старите идоли, богове и кумири, а в това да научат народите, че всички те са равни в Христа. Една доста трудна задача, предвид това, което виждаме и в днешно време. Виждаме, че тази задача не е напълно изпълнена и днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а имало само

    10 12 Отговор
    МАКЕДОНЦИ с бог македон и ние не сме българи а татари и то много диви.

    Коментиран от #2

  • 2 Москалчик

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "а имало само":

    Ясно Ти се осъзнаваш като степен чакал с монголски господари

    Коментиран от #24

  • 3 А вторите в европа

    11 0 Отговор
    Са немакедонските българи. Звучи логично.
  • 4 Скопие

    16 1 Отговор
    Адам и Ева са македонци.

    Коментиран от #7

  • 5 Нека да минем и още по-напред

    16 5 Отговор
    Дори Христос е възприел християнството от българите, дори е бил полубългарин, а защо не и цял ако се окаже, че и баща му е българин
  • 6 Голяма грешка

    13 1 Отговор
    Не македонските българи, а северомакедонските.
  • 7 Охрид

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Скопие":

    И Бог е македонец. А мичмана се е объркал.:)))
  • 8 Аплаузи аплаузи

    11 0 Отговор
    Мислех си, че онази статия за остротата на латиницата и мекотата на кирилицата е своеобразен връх който не може да се надмине, но съм се лъгал. Както казва Айнщайн вселената боже и да не е безкрайна, но...
  • 9 Читател

    16 0 Отговор
    Горката наука археология, щом този се води археолог...
    Остава само да напише, че и Рим е основан от македонски българи
  • 10 В библята

    11 1 Отговор
    Става въпрос за елинизирани антични македони, а не северно македонци славяни
  • 11 Име

    4 2 Отговор
    Македония е Тракия, а Тракия е Троада, която печели Троянската война и колонизира Гърция и Италия. Александър е наследник на Дарий. А Христос е Озирис от Египет.
  • 12 Така става когато куцо кьораво и сакато

    14 4 Отговор
    Има правото да пише и да драска на воля във виртуалното пространство. Пълна каша. В споменатият времеви отрязък светът още не е и чувал за българи, камо ли македонски. Българите се споменават няколко века по-късно, а идват по тези земи през 7век. Отделно пък им присаждат християнството два века след идването им. Ама карай, нали деца храним.

    Коментиран от #28, #38, #56

  • 13 Механик

    15 3 Отговор
    Не е вярно. Първите християни не само в Европа, ами по всички земни кълбета са украинците.
    Това го знаят всички атлантици и не подлежи на обсъждане.
    След като укрите са изкопали Черно море, са решили да станат християни.
  • 14 🍋🍊🇧🇬

    10 1 Отговор
    Са, “highly likely” Лидия да е българка, още кой “highly likely” да е бил българин според народните умотворения:

    1. Леонардо Да Винчи (което ще рече Леонардо от Винчи) щото майка му е била българка.

    2. Владимир Илич Ленин - български “чуваш”.

    3. Там некъф Китайски Император бил българин.

    3. Марко Поло

    4. Александър Велики - майка му е от Пловдив.

    И так далее…
  • 15 България

    8 2 Отговор
    Автора в кой век става това Аспарух тук ли е бил с българите Във Библията не пише за никакви българи а само за македонци Или за вас божието слово може да си го изменяте както си искате
  • 16 🍋🍊🇧🇬

    1 0 Отговор
    В Юдея са се подвизавали Фарисейте - ще рече сепаратисти?

    И Садукейте, същите са висяли по кръстовищата и на висок глас са обяснявали какво “добро” са направили, да ги чуят всички?
  • 17 Гост

    7 0 Отговор
    Ето затова си има учебници. А за свободните съчинения си има интернет.
  • 18 Бегай

    8 2 Отговор
    Арменската църква е първата Православна. Драскате глупости!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пацо

    2 1 Отговор
    Толкова много бгидиоти има за психиатрията
  • 21 🍋🍊🇧🇬

    5 0 Отговор
    :) Все пак, Факти е жълта интернет медия, която комбинира успешно “абсурдното” с “политическото”, така че не им се сърдете, толкова могат?
  • 22 Методиевич

    7 4 Отговор
    Не е Георги Сава Раковски, а Георги Стойков! Второ - римската провинция Македония е днешен Одрин и земите наоколо и трето ДА в Библията 17 пъти се споменават Македония и македонци, но това няма нищо общо с вардарско. А ние да не се чудим защо ни казват татари, след като до 1990 г. в "учебниците" ни по история, писани в Москва бяхме с конските опашки, князете ни бяха наричани " ханове", и върховният бог беше Тангра! А и все още имаме град Димитровград! Ай сиктр - на чист македонски!

    Коментиран от #25, #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стара велика България

    4 7 Отговор
    Нима отричаш че прабългарите не са били номадски племена идващи на коне от азиатските степи??? Къв си ти бре 4/и/ф/у/т или си промит мозък от новото поколение???Точно хазарите евреи разбиха Стара велика България. И да българите са били езичници вярващи на небесния Бог Тангра. Българите са били от тюркски произход. Факт неоспорим. Комунистите от Москва и ционистите от Запада изтриха паметта, историятта за прабългарите и техния език. Какви сте вие бре шарлатани???
  • 27 Оня

    5 0 Отговор
    По онова време е нямало ни българи ни България. В Библията в ,,Деяния на Апостолите, , ясно пише - македонци. Примерно,,една македонка на име Лидия,, за нейните синове ,,Гай и Мекедон,, ,, чак до македонците църквите са единни.,, Всичко това го има в Библията

    Коментиран от #29

  • 28 Минуса е заради...

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Така става когато куцо кьораво и сакато":

    По онова време българи е нямало, но македонци е имало в областта Македония. Какви са били тези македонци по етническа принадлежност е спорно.

    Коментиран от #37, #55

  • 29 Прабългари

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Оня":

    Има голяма вероятност мнозинството македонцци по онова време да са били гърци. Но със сигурност е имало и други етноси. Но за българи да е имало там е пълен абсурд.
  • 30 Стара велика България

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Методиевич":

    Нима отричаш че прабългарите са били номадски племена идващи на коне от азиатските степи??? Къв си ти бре 4/и/ф/у/т или си промит мозък от новото поколение???Точно хазарите евреи разбиха Стара велика България. И да българите са били езичници вярващи на небесния Бог Тангра. Българите са били от тюркски произход. Факт неоспорим. Комунистите от Москва и ционистите от Запада изтриха паметта, историятта за прабългарите и техния език. Какви сте вие бре шарлатани??? Алоуу виж израженията на паметниците на българските ханове в България дали приличаш с тях????
  • 31 Асен Милев

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Пълни глупости":

    В продължение на хиляда години, различни летописци отъждествяват дедите на българите с тракийското племе мизи. Като се започне от Св. Йероним през IV-ти век, та стигнем до Йоан Кантакузин през XIV- ти век. Споменавайки  старите българи Л. Дякон, Д. Хоматиян, М. Аталиат, Й.Геометър и др. употребяват изрази като: мизите, езикът на мизите, Борис - царят на мизите, пратениците на мизите, мизийският народ, данък, който мизите изискват от ромеите и т.н. Самата територия на България е наречена Мизия, Отечеството им Мизия.

    През VII-ми век в Тракия не е имало поява на нов етнос - българи ( “идването” на Аспарух). Поддръжниците на тезата за българската миграция от Азия коментират предимно автори като Теофан, който заблуждава, че дедите ни са нов народ, докато се касае само за ново име на едни и същи хора. Сведението на гръцкият автор не може да е достоверно понеже почти половин хилядолетие преди той да опише “нахлуването” на българите в Тракия, предците ни са описани като стари поселници на земите на юг от река Дунав, познати са прекрасно на римските летописци.

    Аспарух не е нашественик на Балканите.Той не идва в чужда замя. Връща се там, от където неговите предци са били прогонени,когато Римската империя нахлува в Балканите през 1 век пр.н.е. Това е една от причините за част от българите, наричани още мизи, да се отправят към вече познати земи около Каспийско море и по-далеч на изток и да ги колонизират. Да, тогава през 1-2 век сме били нашественици и сме коло

    Коментиран от #32

  • 32 Асен Милев

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Асен Милев":

    Да, тогава през 1-2 век сме били нашественици и сме колонизирали чужди земи. Но на Балканите се връщаме при българи.
    Аспарух не е чужденец, а само освободител – извоюва независимостта на Дунавска България, такъв е бил преди него предвождащият българи Виталиaн.И още преди Виталиан има писмени сведения за активност на българите в Империята.
  • 33 БеГемот

    3 2 Отговор
    Те и първите Шумери са българи...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ЯМБОЛИЯ

    6 0 Отговор
    Македонци и българи са различни етноси.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 произхода им

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Минуса е заради...":

    е трако-илирийски, но в това време, за което се говори в Библията са напълно елинизирани
  • 38 Асен Милев

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Така става когато куцо кьораво и сакато":

    Е как така никой не е чувал за българите до 7 век, а пък през 4 век Флавий Юлий Валент - император на Източната Римска империя излязъл на война срещу българите ( на гръцки от архива-Саниксар на Цариградската църква стр. 292)..., или че бългaритe имaт дoгoвoр oт 482 г., пoдпиcaн мeжду бългaрcкия цaр Бoжaн и eдин oт нaй-извecтнитe рaнни изтoчнoримcки импeрaтoри Зeнoн.

    Тoвa, чe вce oщe учим бългaрcкa иcтoрия пиcaнa oт чуждeнци, нe знaчи, чe Бългaрия нe е cъщecтвувaлa.
    Бългaрия и Източната Римска империя имaт мирeн дoгoвoр oщe oт 482 г. cрeщу ocтгoтитe!!
    Този договор черно на бяло е доказателство, че България като държава е съществувала много по-рано.

    Коментиран от #39

  • 39 Айде сега проверете

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Асен Милев":

    През кои векове се развиват описаните събития. Апостол Павел е проповядвал през 1век. От тогава до споменатият от вас 5век има няма 4-5века. Излиза, че българите са пътували във времето. Сигурно и на това вярвате.

    Коментиран от #41, #42, #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Айде сега проверете":

    За основа на БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ е приета тезата на Проф. ИРЕЧЕК, министър на Просвещението в княжество България, който е:
    (КОПИ-ПЕЙСТ) В годините на демокрацията се взима решение наша делегация да поднесе венец на гроба на Иречек в Прага.След дълго и неуспешно издирване нашите официални лица се обръщат за помощ към общинските власти в Прага.И...гробът е намерен...на военните гробища. Погребан като офицер от тайните служби на Австро-Унгария.
    Така че Иречек може да е живял навсякъде и като всякакъв,но е погребан във военното гробище в Прага и на плочата пише офицер от тайните служби на Австро-Унгария.
    Истина или индоктринация е нашата история....Ами нека всеки сам реши.
    Истината няма спиране!
  • 42 Асен Милев

    5 3 Отговор

    До коментар #39 от "Айде сега проверете":

    Виж коментар - 31
    И да питам.
    Защо древните „елени“(които не са етнос) могат да станат гърци, а древните мизийци не може да са българи ??

    Коментиран от #47

  • 43 Асен Милев

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Айде сега проверете":

    И още нещо.
    Омир не нарича нито един свой герой грък. Кои са гърците тогава?
    Значи ли това че в Античността няма название гърци, че гърците идват на Балканите с Римската империя, която започва да използва това название?
    Колко названия за румънците, сърбите, русите, поляците, германците, италианците, французите, англичаните, испанците, чехите, шведите, норвежците и т.н. има записани в продължение на вековете?
    Защо само за българите названието да е едно, не ви ли бяга малко логиката?

    Коментиран от #46, #52

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Прабългари

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "Асен Милев":

    Ми то елини и гърци е едно и също бре. Гърците сами си се наричат елини, елиника, Елада на гръцки език. Тапанар си да знаеш. Големи специалисти сте по всичкология.
  • 47 Прабългари

    1 4 Отговор

    До коментар #42 от "Асен Милев":

    Гърците са си самите елини като сами се назовават на гръцки език като елииника. А мизите ако бяха българи, нямаше да има България, а щеше да има Мизия. Винаги трябва да гледаш корена. Прабългарите са тюркски народ, говорили са тюркски език, който няма нищо общо с твоя измислен език сега. И са вярвали в небесния Бог Тангра. Това, че не са били на Балканите преди 6 век не ги принизява. Били са велик народ още в азиатските степи. Каква е тая ваша мания за Балканите не разбирам. Със сигурност Балканите не са мястото, откъдето тръгва историята на човечеството

    Коментиран от #48, #49, #50

  • 48 Асен Милев

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "Прабългари":

    Лелее, и аз съм седнал да обяснявам история на хора, които си нямат грам исторически познания и обща култура !
    Елада не е етническо, национално, или държавно наименование.
    Елада е топоним/топографко понятие.
    Както и Тесалия.
    Основното население на древна Елада са йонийците. Те са местно население и нямат общо с данайските пришълци от Етиопия (братовчеди на семитите). “Timeo Danaos et dona ferentes (Страхувам се от данайците (гърците), дори когато носят подаръци). Вергилий.
  • 49 Асен Милев

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Прабългари":

    Как стана так, че ми изчезнаха коментарите за измисления "Тангра" ?
    Които бяха на чисто историческа основа и нямаха противоречие с правилата на сайта.

    Браво !
  • 50 Асен Милев

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Прабългари":

    4-ти век карта на Св. Йероним, на която е написано "Мизия също и България" (Mesia hec et Bulgaria) - тази ранна датировка събаря, създадена от чужденци теория за азиатския произход на народa ни и названието България.

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Името гърци е много по-късно от Омир

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Асен Милев":

    По негово време те са се наричали ахейци, аргийци, данайци....няма нужда да ми благодарите.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мдааа

    3 2 Отговор
    От ясно по ясно. Когато ги е имало македонците по тези земи, българите още не са съществували!
  • 55 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Минуса е заради...":

    Нямали са нищо общо с днешните македонци. Колкото днешните американци имат нещо общо с американците отпреди 2000 г, толкова и днешните макета имат нещо общо с древните макета.
  • 56 Джилан

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Така става когато куцо кьораво и сакато":

    А ти точно обединяваш най-лошото сред съвременните българи, като куцо кьораво и сакато. Траките и т.н. от гърците скити са древни българи. Това че ти ни си го разбрал, не си го проумял и още вярваш на византийския уклон в нашата историография, че всичко българско започва с Аспарух, това е бедата ти.
  • 57 Астроном

    0 0 Отговор
    Луно, земьо македонска!