Last news in Fakti

25 Януари, 2016 17:32 1 891 0

Вирусът Зика може да обхване изцяло Южна и Северна Америка

  • зика-
  • вирусът-
  • южна америка

Само две страни не са застрашени от заразата

Световната здравна организация оповести прогнози, според които вирусът Зика ще се разпространи във всички държави в Южна, Централна и Северна Америка, с изключение на две, съобщи Си Ен Ен.

Предаваната от комари зараза се разпространява в Южна Америка и други региони през последните няколко месеца. Към момента 21 страни от двата континента са регистрирали случаи на заболявания, след като в Бразилия обявиха наличието на първи подобен случай през май.

Видът комари, които разпространяват въпросния вирус са разпространени във всички страни от Северна и Южна Америка, с изключение на Канада и континентално Чили. Центровете за контрол и превенция съветват бременните жени да избягват пътувания до Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор, Френска Гвиана, Гваделупа, Гватемала, Гвиана, Хаити, Хондурас, Мартиника, Мексико, Панама, Парагвай, Суринам, Самоа, Венецуела и Пуерто Рико. Жени, които на скоро са пътували до тези места, трябва да се подложат на щателни проверки и прегледи.

Вирусът е свързан с повишаването на броя на бебетата, които се раждат с неврологичното заболяване микроцефалия, което довежда до новородени с прекалено малки глави. Има случаи на смъртоносно забавяне в развитието. Хората в Северна и Южна Америка досега не са били излагани на вируса. Това води до липса на имунитет, който ускорява неговото разпространение.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА