Last news in Fakti

27 Януари, 2016 21:51 1 569 0

Ваксина за вируса Зика – след 10 години

  • зика-
  • вирус-
  • ваксина-
  • учени

Към момента няма лек за вируса Зика

Ваксина за вируса Зика – след 10 години - 1
Снимки: БТА/ AP

Американски учени, изследващи вируса Зика, предупредиха, че може да мине десетилетие, преди да бъде създадена ваксина.

Огнища на вируса бяха регистрирани в над 20 страни, като най-сериозно е положението в Бразилия, където заразените са хиляди.

Учени от Тексаския университет са анализирали проби, съобщи Би Би Си. Стигнали са до извода, че ваксина може да бъде готова за тестване след две години, но ще минат цели 10, преди да бъде одобрена за ползване.

Към момента няма ваксина или лек за вируса Зика. Той се пренася от комари.

Симптомите на Зика са повишена температура, обриви по кожата, както и мускулни болки. Разпространението на вируса бе придружено от случаи в Бразилия на новородени бебета с микроцефалия – вродена малформация, при която обиколката на главата на бебето изостава двукратно под нормата за съответната възраст.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА