1 Февруари, 2016 12:10 1 299 0

И у нас превантивни мерки срещу вируса Зика

  • зика-
  • вирус-
  • превантивни-
  • мерки-
  • мз

На този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък

Министерството на здравеопазването налага превантивни мерки срещу разпространението на вируса Зика, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Изискан е доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според доклада и  анализ, публикуван от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, на този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък. Това се дължи на сезона, през който на европейския континент няма наличие на комари. Същевременно връзките на страните от Европейския съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването.

Ръководството на министерството реши чрез регионалните здравни инспекции да бъдат въведени следните превантивни мерки за контрол:

- Да продължи внимателното проследяване на ситуацията в Латинска Америка, като активно се участва в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на Световната здравна организация.
- Да се подава на населението точна, навременна и балансирана информация, чрез сайта на министерството, като се избягва създаването на паника и страхове.
- Чрез системата на Районните здравни инспекции да се организират срещи за поддържане на добра информираност и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престои в засегнатите страни.
- Да се публикуват указания за населението, на този етап само за хора, на които предстои пътуване в засегнатите райони с конкретни препоръки за начините на предпазване. Такива са изготвени от ECDC и дадени за публикуване на уебстраницата на здравното министерство, а също са качени и на сайта на Националния център за заразни и паразитни болести
- Да се изготви писмо - указание до Сдружението на общините в България за нуждата от навременно провеждане на обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия, като се работи под контрола на специалисти - биолози. Такова писмо се изпраща регулярно от МЗ в периода февруари – март, но тази година следва да е с насоченост към ефективни дезинсекционни и деразакаризационни мерки.
- Укрепване капацитета на системата за Трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT (nucleic-amplification test) тест – което ще има ефект не само за Зика вируса, но и намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА