30 Март, 2016 18:37, обновена 4 Октомври, 2024 08:11 4 318 27

4 октомври 1853 г. Започва Кримската война ВИДЕО

  • кримска война-
  • русия-
  • черно море-
  • война

Това е най-кръвопролитният конфликт през 19-ти век

4 октомври 1853 г. Започва Кримската война ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

На 4 октомври 1853 г. Османската империя обявява война на Русия, след като тя отказва да изтегли войските си от дунавските княжества Влашко и Молдова.

Кримската война (1853-56) е най-кръвопролитният конфликт на XIX век. Въоръженият сблъсък предизвиква разместване на пластовете, образували се на Стария континент след 1815 година. Равносметката от войната е изтласкването на Русия от черноморския басейн и загубата на част от Бесарабия.

През Кримската война се полага началото на индустриалните бойни действия: артилерията на западните съюзници е в състояние да дава по 75 000 залпа на ден. От решаващо значение за успеха на съюзниците се оказва новата бойна техника: пушката "Миние" и артилерийският снаряд, който измества гюллето. Севастопол пада през септември 1855 година, припомня Дойче веле.

Кримската война отнема живота на 750 000 войници; безчетен е броят на жертвите сред цивилното население. Имало е много масови изтребления. Турската армия е плащала премия за "главите на гяурите". Впрочем повечето войници умират не в бой, а от холера или тиф.

На 30 март 1856 г. в Париж е подписан договор, който слага край на Кримската война.

Тя променя облика на Османската империя. Никога преди в Цариград не е имало такова стълпотворение от западни политици, военни и наблюдатели. С тях идва и техният начин на живот, така че Кримската война допринася за първото отваряне на турското общество, което незабавно предизвиква ислямска контрареакция.

В Русия гневът срещу Западна Европа окриля патриотичните и панславянските чувства. Епосът на Толстой "Война и мир" е създаден тъкмо в този контекст. Споменът за победата над Наполеон е мехлем за руската душа, унижена от поражението в Крим, което разкрива изостаналостта на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 empire strikes back

    36 8 Отговор
    За руснаците никога не е късно по този(а и по други) поводи да си го върнат тъпкано на фесовете, и западните им съюзници........
  • 2 СТК412

    43 7 Отговор
    20 год. след кримската война 1877г се води Руско турската освободителна война в България в която руснаците го връщат на Турците..и ако не са били западните подържнаци на които Мистър Бийн и Мутрю Тиквенски сега се предлагат с Турция е било свършено...
  • 3 стратокастър

    17 33 Отговор
    Ако не са били западните държави ,Германия ,Австроунгария ,Франция и Англия , Русия нямаше да се изтегли от границите на България и до ден днешен!!!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Истина

    18 11 Отговор
    Окраина е Русия.

    Коментиран от #12

  • 5 име

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "стратокастър":

    Що, да не би те да са настоявали руснаците да направят държавата с всички министерства, армия, общини, обучение на чиновници и т.н.?

    Коментиран от #21

  • 6 Българин

    21 8 Отговор
    Слава Русия 🇧🇬❤️🇷🇺
  • 7 име

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "стратокастър":

    Ако не бяха западните колониалисти и робовладелци, нямаше да има берлински конгрес и нямаше да бъде разпокъсана санстефанска България и милиони българи да останат да элживеят извън родината си.

    Коментиран от #19

  • 8 Софиянец

    31 8 Отговор
    Ако зависеше от запада, България никога нямаше пак да е свободна държава! Благодарим Русия!
  • 9 Голям бой са яли

    15 2 Отговор
    англичаните там, щом Iron Maden са написали песен за тях, горките.
  • 10 4 октомври-1957г.

    19 3 Отговор
    Успешно изстрелян от СССР- Първият Изкуствен Спътник на Земята!
  • 11 хаха

    9 10 Отговор
    Русия и тогава е била страна от четвъртия свят
    Затова е паднала победена от Османската империя и Ротшилдовия запад

    Коментиран от #13, #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РЕАЛИСТ

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "хаха":

    Ами паднала е. Срещу нея са били Англия, Франция, Турция и Сардиния. Англичаните признават, че дотогава никога не са виждат такси кървава война. Флоранс Найтингейл въвежда за първи път статута на медицинските сестри.

    Коментиран от #14

  • 14 Ротшилд

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Те и днес не са виждали такава кървава война между украинци и руснаци биещи се помежду си за интересите ни. Хаха

    Милиционери, Сър.

    Коментиран от #22

  • 15 Гост

    15 4 Отговор
    В тази война Русия паг се е била срещу цяла Европа! Без подкрепата на Европа, Турция не е могла да направи нищо, и това та фактите!
    Историята сега се повтаря, само че Русия е подготвена, и прави всички луди със шепа армия , затворници и наемници! И това отново са фактите!
  • 16 Османското и западно робство

    12 3 Отговор
    Тогава България е можело да бъде освободена, но заради Англия и Франция, които воюват на страната на Османската империя това не става. В българските земи са били и тиловите части на английските и френски войски..

    Това казват ли го във видеото?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Постно, много постно

    9 1 Отговор
    Чакайте сега, това нали е български сайт? Защо автора нищо не споменава за българското участие във войната? За Одеското българско настоятелство, за Евлоги и Христо Георгиеви? За българските волунтири(доброволци)? За това че българите в Одеса, всякак са помагали доброволно на Руската армия? Правели са дарения, приютявали са ранените руски войници, за които не остават места в болницата в Одеса. Участвали са от първия до последния ден във войната. Авторът бъргарин ли е?

    Коментиран от #25

  • 19 Гориил

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "име":

    Нямаше да има Нюрнбергски трибунал.
  • 20 Търновец

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "хаха":

    Австро Унгария и Германия са били неутрални през войната а Франция спонсорира създаването на т.н. Румъния каквато никога не е имало и Франция даде пасти от независимото Бесарабско княжество на Румъния, Кримската война е възникнала за да се ограничи панславинизма на Русите, заради борба за влияние в Източна Азия между Британия и Русия и още заради верски проблеми между Православни и някои други в територии на сегашен Израел. Украинската война сега е продължение.
  • 21 Хахахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "име":

    Не не. Аз само помня, че стягаха България за 16 република на СССР, но това не е чак толкова важно за теб! Все пак сега можеше да си на фронта да се биеш за володята! Хахахаха.
  • 22 Хахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ротшилд":

    Ако толкова рашата иска да воюва със САЩ, защо трябва да напада Украйна? Направо да напада САЩ! Аз не виждам смисъл в това, да викаш че биеш единия, а пък да биеш другия и да твърдиш, че биеш първия! Ако Украйна изгуби територия, САЩ даже няма и да разберат нищо от това, нито НАТО нито Европа! Но Украйна ще я изгуби (ако я изгуби) нали? Тогава, за какви американски интереси ми пишеш, че воювали украинците? Да не би Левски и Ботев да са воювали за руските интереси, в руско-турската война?

    Коментиран от #26

  • 23 Роден в НРБ

    2 1 Отговор
    Сега евро-атлантиците ще кажат, че и ние сме победили Русия в състава на Османската империя както украинците са победили Османците през 1878 година.
  • 24 Кримски

    0 1 Отговор
    Троловете рашки постоянно тролят, дезинформират и пишат, че рашия не губела войни
  • 25 Русофил Москва е 3ти Рим и 4 няма да има

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Постно, много постно":

    Не, не е българин.Автора е глобалистичен журналист Пе де Рас
  • 26 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Цел на "Атлантиците" е възпроизвеждане на многокултурна Римска империя но със столица Тел Авив и Украйна с включен Крим и Турция също да са в тази нова сглобка, а Славянофилите възраждат Руската империя, неслучайно гражданка Нюланд беше 2014 на Майдана. А Русите искат да възвърнат влиянието си на Балканите и да възродят Балканската нация Сланяни
  • 27 ССС

    1 1 Отговор
    Вай, вай, ти да видиш: "На 4 октомври 1853 г. Османската империя обявява война на Русия".
    Чакайте бе, нали според мажоретките по коментарите, Крим е украински от преди Големия взрив. Нали нямало Русия, тия земи били украински. Значи от сто и кусур години цяла западна европа е в заверата (русофилска) - по историческите документи воюват с Русия. Скрити путинисти, още преди Путин да се родил. Я сега да видим на "историка" новите версии. Че и тоя зад псевдонима, има научен труд точно на тая тема.