Last news in Fakti

18 Май, 2016 18:55 1 428 0

СЗО с предупреждение към Европа за Зика това лято

  • зика-
  • вирус-
  • европа-
  • заплаха-
  • вирус зика-
  • сзо

СЗО призова държавите с по-висок риск да засилят мерките за предотвратяване на епидемия

СЗО с предупреждение към Европа за Зика това лято - 1
Снимка АП/БТА

Вирусът Зика може да се разпространи и в Европа това лято, въпреки че вероятността от епидемия е "малка до умерена", заяви Световната здравна организация в нов доклад, цитиран от Би Би Си.

България попада в 20-те държави с умерен риск.

Областите с най-висок риск са тези, където виреят тигровите комари, които пренасят вируса - на португалския остров Мадейра и по североизточното крайбрежие на Черно море.

Страните с умерен риск, включват Франция, Испания, Италия, Гърция и България, а рискът във Великобритания е малък.

Агенцията на ООН към момента не е издала предупреждение за пътуване.

СЗО призова европейските страни да вземат мерки за премахването на комарите и местата им за размножаване. Държавите с висок и умерен риск трябва да подобрят мерките си за контрол. Те трябва да оборудват здравните работници с инструменти за ранно засичане и да докладват незабавно, ако има установен случай. Хората в риск, особено бременните, трябва да получат информация за потенциалните вредни последици от заболяването и указания как да се пазят от инфекцията.

Агенцията смята, че повечето страни, които биха могли да бъдат засегнати са добре подготвени и биха се справили със заразата бързо, но други трябва да укрепят способността си да диагностицират вируса.

На среща на европейските експерти в Португалия на 22-24 юни ще бъде обсъдена заплахата.

СЗО с предупреждение към Европа за Зика това лято


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА