Last news in Fakti

8 Март, 2017 13:59 1 792 0

Учени заснеха изключително рядък вид кит (ВИДЕО)

  • кит-
  • заснеха-
  • океански дълбини-
  • клюномуцунест кит на тру-
  • клюномуцунести кит-
  • азорски острови-
  • канарски острови

Той живее в океанските дълбини и е виждан много рядко

Учени заснеха изключително рядък вид кит (ВИДЕО) - 1

Учени за първи път са заснели изключително рядък вид кит, който обитава океанските дълбини и е сред видовете, които се виждат много рядко, пише изданието „Бизнес Инсайдър“.

Клюномуцунестият кит на Тру се среща толкова рядко, че изследователи, посветили целия си живот на изучаването на тези китове, никога не успяват да зърнат техен представител.

Подводното видео и снимките на кита са направени край Азорските и Канарските острови. Учените са успели да заснемат и малко китче от вида.

Кадрите ще помогнат на учените да разкрият тайните на този вид, пише сп. „PeerJ”, което публикува данните, събрани от международния екип учени, заснел безценните кадри.

Преди тази неочаквана среща на учените с представител на клюномуцунестият кит на Тру, такъв морски бозайник е бил забелязан край бреговете на Австралия.

Клюномуцунестият кит на Тру може да остане до два часа на дълбочина 3000 м, за да се храни. След това почива с кратки гмуркания на малка дълбочина, като излиза за малко на повърхността.

За броя на тези китове и географското им разпределение почти няма данни, нито за ритъма им на възпроизвеждане. Известно е, че те живеят в Северния Атлантически океан, както и в южното полукълбо. Те са част от семейството на зъбатите китове, което включва косатките, делфините и морски свине и се считат за едни от най-малко изследваните и изучени бозайници в света. Известно е, че прекарват 92% от живота си под вода и достигат размери до 5 метра дължина и тегло до 1,400 кг.

"Клюномуцунестите китове са уязвими по отношение на човешката дейност, като например военноморски учения, в които се използват интензивни сонарни сигнали за откриване на подводници", казват изследователите.

Ето първите кадри:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА