29 Март, 2017 14:22 1 054 0

Може би има начин да се спре загубата на памет при болните от Алцхаймер

  • алцхаймер-
  • загуба на памет-
  • протеин-
  • здраве-
  • болест

Нова надежда за болните, страдащи от неизлечимата фолест

Може би има начин да се спре загубата на памет при болните от Алцхаймер - 1
Снимка shutterstock

Учени може би са открили начин да спрат загубата на памет, причинена от болестта на Алцхаймер, съобщава британското издание "Експрес".

Те са открили протеин, наречен Ephexin5, който се образува в мозъците на пациенти, страдащи от коварната болест, но не и при здравите хора.

Протеинът се произвежда от токсични струпвания на друг протеин, наречен Бета амилоид, който учените свързват с развитието и прогресирането на болестта на Алцхаймер и отлагането на вредни плаки.

Образуването на Ephexin5 може да допринесе за загуба на връзки между нервните клетки.

Американски учени са установили, че генетичното отстраняване Ephexin5, би могло да предотврати загубата на паметта при мишки със симптоми на Алцхаймер.

По-ранно изследване, доказа, че на Бета-амилоидните пептиди са част от вродената имунна система на хората, потвърждавайки теорията, че болестта има автоимунен характер.

Габриел Сел, дипломиран студент по медицина от Университета Джон Хопкинс, в Балтимор, смята, че "изключването на Ephexin5 почти не би повлияло на организма и би имало много малко странични ефекти."

Няма лек за болестта на Алцхаймер, която причинява смъртта на нервните клетки в целия мозък и води до деменция.

"Един от най-отличителните белези на болестта на Алцхаймер е ступването на токсичен белтък, наречен амилоид, но все още не знаем какъв точно е ефектът му върху мозъчните клетки", казва д-р Джеймс Пикет, ръководител на изследователската дейност на Обществото на Алцхаймер.

"Това ново изследване върху мишки, показа съществуването на Ephexin5 в токсичните амилоидни струпвания и откри, че той допринася за загубата на важни връзки между нервните клетки", допълва Пикет.

Сега учените трябва да проучат старателно новия протеин и да разберат каква роля им за появата на болестта на Алцхаймер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА