Last news in Fakti

20 Октомври, 2017 15:09 1 144 3

Високо признание за български лекар

  • д-р лиана апостолова-
  • алцхаймер

Професор д-р Лиана Апостолова ще ръководи най-новите проучвания върху ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер

Професор д-р Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще ръководи най-новите проучвания върху ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ, съобщи БНТ.

Тя е получила грант от 7,6 милиона долара от Националния институт по здравеопазване. С помощта на парите професор Апостолова ще започне изграждането на нова изследователска програма с обща стойност над 45 милиона долара, фокусирана върху пациенти, които развиват началните симптоми на болестта преди 65-годишна възраст.

Новата изследователска програма, която ще бъде ръководена от професора, е за период от 5 години. Това я поставя на едно от челните места в световен мащаб. За сравнение през 2016 г. средностатистическият грант от същия тип е средно 381 000 долара за една година или 1,9 милиона за 5 години, уточни Апостолова.

“В сравнение с пациентите с класическата форма на Алцхаймер с начални симптоми след 65 годишна възраст, младите пациенти с това заболяване не се допускат до клинични изследвания и терапевтични проучвания заради тяхната относително ранна възраст. Нашите изследвания сочат, че тази форма на Алцхаймер има висока генетична обремененост и прогресира много агресивно”, казва професор Апостолова.

Научната програма е наречена “Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)”. Тя ще създаде мрежа от клинични центрове в САЩ, която ще набере голяма група пациенти с този ранен вариант на болестта и ще събере клинични и психологични данни, много различни биомаркери и ДНК за генетични проучвания.

На 19 и 20 октомври проф. д-р Апостолова пък ще бъде гост на международна научна конференция във Варна, която се провежда за първи път в България. На симпозиума ще гостуват световно известни специалисти по Алцхаймер и ще бъдат представени най-новите постижения в борбата с коварната болест.

Конференцията има за цел да се насърчи обмена на информация и идеи между водещи експерти от САЩ и България, както да обедини учени, участващи в проучването в областта на Алцхаймер от източноевропейските и балканските страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Точно за това, българите бягат в чужбина, възможността за развитие, бъдещето и подкрепата.
  • 2 Пеньо

    3 1 Отговор
    Хойчо, и тази не ми е леля, но се гордея, че има такива българи! Ти обаче, може и да не прочетеш това, защото не те интересува и не са ти наредили!
  • 3 Гост

    1 2 Отговор
    Разбира се, че ще се гордееш Бай Пеньо от Учиндол, но въпроса е защо не са в родината си? А в държавата ни останахме само евтини бачкатори в чужди заводи! Трудно ще ти е да разсъждаваш по темата, знам :).