Last news in Fakti

9 Юли, 2017 05:44 9 759 0

Какво не знаем за... папаята

  • папая-
  • плод-
  • дърво-
  • факти-
  • любопитно-
  • интересни-
  • знаете ли

Папаята е вкусна и богата на витамин С, а зрелите и здрави плодове са мощен антиоксидант

Какво не знаем за... папаята - 1
Снимки: shutterstock

Ако все още не сте разбрали — папаята е плод.

Този плод расте по клоните на тропическо дърво, което вирее в горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия.

Наричано още „пъпешово дърво“, то е известно под различно име в различните региони, в които се среща. В Австралия го наричат "папа" или "лапа", в Доминиканската република го знаят като "Лачоса", а кубинците използват словосъчетанието "фрута бомба". В глобален мащаб обаче, се е наложило карибското му название „папая“, тъй като за пръв път европейците попадат на него именно на Карибите.

Самото дърво, на което расте плодът папая, се нарича „Carica Papaya”. Познати са два сорта — мексиканска и хавайска. Има ли други интересни факти за папаята, които не са ви известни?

Какво не знаем за... папаята

Вижте още някои интересни подробности за този вкусен тропически плод:

  • Папаята е наречена „плода на ангелите“ от Христофор Колумб.
  • Мексиканската папая тежи до 10 килограма, докато хавайската има тегло около един килограм.
  • Само на Хаваите се отглежда папая за търговия.
  • Папаята е първият генно модифициран плод в САЩ.
  • Неузрялата папая действа като естествен контрацептив и може да предизвика аборт.
  • Чаят от папая се използва като средство за предпазване от малария.
  • Семената на папаята приличат на черен пипер и са годни за консумация. Те не само приличат на черния пипер, но могат да бъдат и негов заместител, ако се отделят от плода.
  • Кората на дървото папая често се използва за направата на здрави въжета.
  • Папаята съдържа вещества наречени хитинази, които са свързани със синдрома на плодово-латексова алергия (то се съдържа в белия сок, който излиза от неузряла папая)
  • Както при яденето на твърде много моркови, яденето на твърде много папая може да причини каротенемия, пожълтяване на ходилата на краката и дланите.
  • Когато се избира папая, трябва да се знае кога и как ще бъде консумирана. Ако ще се хапват в суров вид до ден-два, плодовете трябва да бъдат с червеникаво-оранжев цвят, леко меки на допир. Жълтеникавите нямат приятен вкус и им трябва до няколко дни, за да узреят. След това обаче се развалят бързо.

  • Малка папая съдържа около 300% от препоръчителното дневно количество витамин С.

  • Какво не знаем за... папаята


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА