Last news in Fakti

25 Март, 2024 09:14 1 080 4

7 любопитни факта за комбуча

  • комбуча-
  • напитка-
  • ползи-
  • факти

Напитката е позната още в Древен Китай

7 любопитни факта за комбуча - 1
Снимкa: Shutterstock

Комбуча, известна още като чаена гъба, е популярна в цял свят. Мнозина вярват, че има лечебна сила, докато други се отнасят с недоверие към тези твърдения.

Агенция RIAMO е събрала интересни факти за тази напитка, за да разбере дали трябва да се доверим на твърденията за ползите от употребата ѝ или не.

Факт 1. Комбуча е на хиляди години.

Позната е още в Древен Китай, а в България придобива известност през втората половина на 20 век, когато се отглежда предимно в трилитрови буркани с вода, подхранвайки растежа ѝ със захар. Хората са вярвали, че комбуча може да лекува почти всяка болест – от артрит, до рак.

Факт 2: Комбуча няма нищо общо с гъбите.

Това е многослойна еластична ламеларна структура, която на пръв поглед изглежда като един организъм. В научен план това е медузомицет. С други думи, колония от дрожди и бактерии, живеещи и възпроизвеждащи се във взаимноизгодна симбиоза.

Факт 3. Традиционно комбуча се приготвя с черен или зелен чай.

Но днес се отглежда и в билкови отвари: мента, жълт кантарион, евкалипт, липов цвят, безсмъртниче, жълтурчета или теснолистна върбовка. Понякога се използват горски плодове, като боровинки.

Факт 4. По-голямата част от напитката се състои от органични съединения и захари.

Дрождените гъбички превръщат захарта в глюкоза и фруктоза, а бактериите превръщат тези вещества в глюконова киселина. Може да активира метаболизма в тялото и да подобри работата на мускулите.

Гъбите също обработват глюкозата и произвеждат етанол. В свободна форма се съдържа в комбуча в малки количества, тъй като бактериите преработват етанола в оцетна, млечна, янтарна, винена, ябълчена, оксалова, лимонена и други органични киселини.

Факт 5. Комбуча е богата на витамини и микроелементи.

Това включва витамини B1, B2, B6, B12 и C. Съдържа и биогенни амини (серотонин и допамин), които са отговорни за регулирането на апетита и настроението. В нея също са разтворени манган, желязо, никел, мед, цинк, олово, кобалт, хром и кадмий.

Освен това, в чаената гъба се съдържат пурини. Това са вещества, които се съдържат в изобилие в червеното месо и червеното вино, както и в органичните меса, пушените меса и бирата.

Факт 6. Гъбата има лечебни свойства.

Съдържа пробиотици, които вършат добра работа за подобряване на микрофлората. Ако напитката се отглежда върху черен или зелен чай, тя ще съдържа полифеноли.

Те имат подмладяващ ефект върху клетките на тялото и също така намаляват вероятността от развитие на рак. Установен е и седативен ефект на камбуча по време на психо-емоционален стрес и подобряване на общия емоционален фон поради полифенолите.

Напитката може също така да стимулира дейността на ендокринната и имунната система, да намали холестерола в кръвта, да потисне образуването на атеросклеротични плаки и да нормализира кръвното налягане при хипертония.

Факт 7: Комбуча може да бъде опасна.

Напитката изисква спазване на хигиенните правила. Използването на лошо измити съдове, замърсени билки, нискокачествен захарен сироп и необработена вода може да доведе до развитието на патогенни микроорганизми и попадането на тежки метали в продукта.

Това може да доведе до стомашно-чревно разстройство и дори да причини отравяне или токсично увреждане на черния дроб. Дори правилно отгледаната комбуча не се препоръчва за всеки. Например, противопоказана е при чернодробни и бъбречни заболявания.

Освен това комбуча не трябва да се пие като обикновена вода. Хипервитаминозата и излишъкът от манган, желязо, никел, цинк и други вещества имат токсичен ефект върху повечето органи и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Милена ВАСИЛЕВА, Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мамбуча

    5 0 Отговор
    абе я си пийте бабмуча и не се занимавайте с отровни гъби…
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чай от гъби

    0 2 Отговор
    Да не е някакво лекарство за махмурлук?

    Коментиран от #4

  • 4 егоцентрична комплексарка

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чай от гъби":

    "Лекарство" е за унищожаване на балъците