Last news in Fakti

29 Декември, 2011 15:23 1 756 0

PIP признаха, че са ползвали промишлен силикон

  • силикон-
  • импланти

Шефът на френската компания за гръдни импланти Poly Implant Prothese (PIP) Жан-Клод Мас призна, че в някои от продуктите на неговата форма е използван промишлен силиконов гел, който не е одобрен от здравните власти, съобщават британски медии.

Адвокатът на Жан-Клод Мас Ив Хадад обясни, че компанията използва висококачествен гел за богати клиенти. „По-простата“ версия се предлага на изгодни цени, но с промишлен силикон за гръдните импланти, който няма одобрение от здравните власти.

Мас е признал, че по-евтиният продукт не е получил официално одобрение от здравните власти и в този смисъл има извършено „нарушение на правилата“. Той обясни, че компанията използвала този продукт с икономически цели, опитвайки се да предложи най-добра цена.

Имаше основен продукт и продукт с по-високо качество. Според PIP версията с „домашния гел“ била „също толкова ефективна, но пет пъти по-евтина“ от продукта, който отговаря на медицинските изисквания. Хадад настоя, че неодобреният гел е безопасен.

На Мас е издадена международна заповед за арест, но къде се намира в момента не е известно. Адвокатът му каза, че той не се крие, у дома е и ще обясни всичко пред съда. Хадад допълни, че клиентът му не може да ходи, защото наскоро претърпял операция.

72-годишният Жан-Клод Мас е издирван в Коста Рика за шофиране в нетрезво състояние. Инцидентът е станал преди година.

Френската Агенция за санитарна сигурност и лекарства забрани продажбата и използването на импланти на PIP още през март 2010 г. Тогава се установи, че протезите се разкъсват два пъти по-често и съдържат силиконов гел, който не е предназначен за медицински цели.

През ноември 2011 г. във Франция почина първата жертва на некачествените силиконови импланти. Стана ясно, че тя е развила лимфом на гърдата.

След този случай се появиха слухове, че имплантите на PIP предизвикват рак на гърдата.
Френските власти препоръчаха на всички жени с импланти на PIP да махнат протезите си. Според властите, само във Франция техният брой е около 30 000.

Продукцията на PIP обаче се е продавала не само във Франция, но и в други европейски страни, включително България. Във Великобритания 250 жени вече са завели иск срещу производителя на некачествените силиконови гърди. В Обединеното кралство има 50000 дами, които са си уголемили гърдите с протезите на тази компания.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА