Last news in Fakti

26 Декември, 2011 12:14 1 445 1

Интерпол издирва създателя на опасния силикон

  • силикон-
  • импланти-
  • жан-клод мас

72-годишният Жан-Клод Мас шофирал пиян в Коста Рика

Основателят на френската компания, която произвежда опасните силиконови импланти за гърди - Poly Implant Prothese (PIP), 72-годишният Жан-Клод Мас е издирван в Коста Рика за шофиране в нетрезво състояние, пише британският вестник "Дейли Мейл".

Инцидентът е станал преди година. Мас може да бъде осъден на три години затвор. Преди започването на съдебния процес основателят на имплантите се укрил от властите.  На 24 декември Мас беше обявен за международно издирване от Интерпол по молба на Коста Рика.

Компанията на МАС се оказа в центъра на голям скандал. Френската Агенция за санитарна сигурност и лекарства забрани продажбата и използването на импланти на PIP още през март 2010 г. Тогава се установи, че протезите се разкъсват два пъти по-често и съдържат силиконов гел, който не е предназначен за медицински цели.

През ноември 2011 г. във Франция почина първата жертва на некачествените силиконови импланти. Стана ясно, че тя е развила лимфом на гърдата.

След този случай се появиха слухове, че имплантите на PIP предизвикват рак на гърдата.
Френските власти препоръчаха на всички жени с импланти на PIP да махнат протезите си. Според властите, само във Франция техният брой е около 30 000.

Продукцията на PIP обаче се е продавала не само във Франция, но и в други европейски страни, включително България. Във Великобритания 250 жени вече са завели иск срещу производителя на некачествените силиконови гърди. В Обединеното кралство има 50000 дами, които са си уголемили гърдите с протезите на тази компания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ......

    0 0 Отговор
    Този прилича на комшията от горният етаж..:)
    И май е той -каза ,че ходил на море в Южна америка скоро...:):)