Last news in Fakti

10 Май, 2018 09:49 2 666 3

Вашата втора имунна система, може да съсипе любовния ви живот (ВИДЕО)

  • имунна система-
  • любовен живот-
  • поведенческа имунна система-
  • опасност-
  • зараза-
  • болести-
  • реагира-
  • изследване-
  • канадски учени-
  • заплаха

Поведенческата имунна система има голяма вероятност да ви изиграе жестока шега що се отнася до любовна среща

Вашата втора имунна система, може да съсипе любовния ви живот (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Да се влюбите или да не се влюбите? Това е въпросът.

Може би си мислите, че отговорът е съвсем лесен и той зависи най-вече от "химията" между вас или от общите ви интереси, но грешите. Екип от психолози от Университета Макгил в Монреал има друго предположение, според което в крайна сметка любовният ви живот се определя от вашата втора имунна система, пише Science Alert.

За разлика от физиологичната ви имунна система — сбор от клетки, органи и лимфни възли, която защитава тялото ви от нахлуването на патогени и пречиства микроскопичните отпадъци, които се натрупват в тъканите ви — поведенческата ви имунна система разчита на подсъзнателни сетивни импулси, за да ви отклони от потенциалните опасности, които е засякла.

Преди около десетилетие еволюционните психолози дават предположението, че в хода на еволюционния процес хората са развили своя първа защитна линия срещу болести, която наричат поведенческа имунна система (behavioral immune system). Идеята за този защитен механизъм, който ни кара да променяме видимо своето поведение, за да избегнем заразни болести, е доказана в стотици научни изследвания.

Именно тази защита е причината да реагираме остро на потенциална заплаха от заразяване с болести, дори и просто да гледаме снимката на някого, който проявява симптоми на инфекциозно заболяване.

На теория тази втора имунна система се активира несъзнателно, всеки път, когато ние възприемем (правилно или погрешно), даден обект като заплаха да ни разболее.

Макар да не можем да видим микробите с невъоръжено око, ние сме способни да идентифицираме симптоми — кашлица, неприятни миризми или кожни лезии — които подсказват за възможното наличие на патогени, независимо дали те наистина представляват заплаха за здравето ни или не.

Тази втора имунна система може да е причината да изпитате нужда да смените мястото си в автобуса, когато човекът, който седи до вас, непрестанно кашля и храчи, или защото се чувствате отвратени от някои миризми.

Оказва се, че поведенческата имунна система, въпреки очевидните ползи, нанася и вреди. По-специално, тя затруднява установяването на социални връзки или иначе казано - може да съсипе любовния ви живот.

В своето проучване, публикувано през февруари тази година в списание Personality and Social Psychology Bulletin, изследователите от университета Макгил (Канада) описват, че активирането на „предната защитна линия“ може да доведе до появата на пристрастия към човека срещу вас, приемайки го като опасна заразна заплаха.

И именно този имунен отговор може да съсипе любовната ви среща.

"Открихме, че когато поведенческата имунна система е активирана, тя като че ли слага спирачка на нашия стремеж да се сближим с нашите връстници в компания", разказва авторът на изследването Натсуми Сауада.

Имунитет към любовта?

Вашата втора имунна система, може да съсипе любовния ви живот (ВИДЕО)

В проучването на Сауада и нейните колеги участват няколкостотин души на възраст от 18 до 35 години, които били хомо- и хетеросексуални. Някои от участниците се запознали по интернет (66 души), а някои в реалния живот – при т.нар. бързи срещи (121 души).

Преди да отиде на среща всеки участник отговаря на въпросник, който измерва това, което изследователите наричат "усещането за уязвимост към заболявания" (perceived vulnerability to disease — PVD) — или най-общо казано, доколко човекът е загрижен да не се разболее. (Пример: "Избягвам да използвам обществени телефони поради риска, че може да хвана нещо от предишен потребител"), пише Live Science.

След това участниците сядат на 20-минутен разговор с привлекателен студент/студентка, на 3-минутна бърза среща (speed dates) или оценяват поредица от онлайн профили за запознанства, направени по поръчка. След всяко запознанство те оценяват привлекателността на потенциалния си партньор, доколко стават за връзка и доколко са привлекателни или отблъскващи изглеждат. В рамките на всяко изпитване, участниците, които са по-опасяващи се от микроби и инфекции (с по-висок PVD резултат), са оценени като по-малко привлекателни от тези с нисък PVD фактор. Младежите, страхуващи се от болести, също съобщават, че се чувстват по-малко романтичен интерес към партньорите си, отколкото по-малко чувствителните участници.

За да се уверят, че тази корелация е повече от съвпадение, изследователите проведоха последен експеримент с бързи срещи, в който половината от участниците за първи път гледат 2-минутен видеоклип, наречен "Top 10 отвратителни хигиенни факти", докато другата половина гледат контролен видеоклип за думи без английски еквивалент. По време на следващия експеримент в бързи срещи, участниците, подготвени с бруталното видео, съобщават, че са изпитали "значително по-малък романтичен интерес", отколкото контролната група, според проучването.

"Резултатите показват, че за начина, по който съзнателно или несъзнателно мислим и чувстваме към другите, има допълнителни фактори, които може да не осъзнаваме — като страхът от болести — които могат да повлияят на това, как се свързваме с другите", заяви Сауада.

Ако виждате нещо познато с вашия собствен любовен живот, смятайте, че самата целувка може да се е развила като имунологичен инструмент. Всеки път, когато разменяте слюнка, може също да разменяте феромони, хормони и милиони бактерии, които могат да съдържат важна генетична информация за партньора ви. Дали предпочитате да научите тази информация по този начин, зависи от вас — и имунната ви система, разбира се.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамбо

    7 0 Отговор
    Пия две рикии и нищо не моо ма спре да ги люба :)
  • 2 Тото до Рамбо

    0 0 Отговор
    Че те питам как ще я любиш, ако попаднеш на умряла риба от 5 дни вместо на пеперудка!?😆
  • 3 Рамбо - фърст блъд

    2 0 Отговор
    пия колко моа и кът не вляя еал сам го ,врътя я отзаде :)